Galéria

5+2 ország, ahol egyetlen COVID-fertőzött sincs

Forrás: Összes COVID-fertőzött száma a megjelenés óta: 20 fő
Jelenlegi fertőzöttek száma: 0 fő

Ausztráliától északkeletre, egy hat fő szigetből és 900 kisebb szigetből álló térség a Salamon-szigetek. Akadnak itt elszigeteltebb és könnyebben megközelíthető helyek is, rengeteg pálmafával, homokos tengerparttal és vulkánnal tarkítva. Igazi álomhely, az biztos! Elszigeteltségéből fakadóan könnyebben küzdöttek a vírus ellen, ráadásul a konzuli szolgálat oldalán olvasható, hogy 2020 márciusa óta csak az ottani állampolgárok és állandó tartózkodási engedéllyel rendelkezők mehetnek oda, sőt, idén nyáron azokat az országokat is tiltólistára tették, amelyekben megjelent a delta variáns. Azt, aki ennek ellenére oda mehet, mert a fentieknek megfelel, még így is 2 hét karakténra kötelezik, ha olyan helyről jön, ahol van regisztrált covidos.
Forrás: Összes COVID-fertőzött száma a megjelenés óta: 4 fő
Jelenlegi fertőzöttek száma: 0 fő

Az Óceániában elhelyezkedő állam 5 nagyobb szigetből és 29 kisebb korall-atollból áll össze. Egy része egyébként lakatlan, mert egykor atombomba-kísérleteket folytattak itt, de akadnak nagyobb városai is. A szigeteken gyakoriak a tájfunok, az esős időszakok és a párás, meleg időjárás, így sokan inkább nyaralás céljából látogattak ide a COVID előtt. Jelenleg erre nincs lehetőség, meghosszabbították a külföldiek beutazásának tilalmát, de bizonyos, kivételes esetekben engedik a belépést. Persze ehhez karantén és negatív teszt is kötelező, így nem véletlen, hogy jelenleg 0 fertőzöttet kezelnek.
Forrás: Összes COVID-fertőzött száma a megjelenés óta: 0 fő
Jelenlegi fertőzöttek száma: 0 fő

Az óceániai Polinéziában elterülő Tonga egy kisebb szigetcsoportot foglal magában, és bizony itt sincs COVID-fertőzött. Sőt, eddig soha nem is volt! A sziget rögtön az elején lezárta a határokat, és egyetlen külföldi állampolgárt sem engednek be, maximum nagyon kivételes esetekben. Néhány hete az internet például felkapta annak a fiatal brit lánynak a sztoriját, aki tavaly márciusban egy hétvégére utazott a szigetre, majd jött a járvány, lezárták a határokat, és másfél évet volt kénytelen a szigeten tölteni! Instagramon tongadiaries néven megnézheted posztjait.
Forrás: Összes COVID-fertőzött száma a megjelenés óta: 0 fő
Jelenlegi fertőzöttek száma: 0 fő

A 15 kisebb szigetből álló, Csendes-óceánon elterülő Cook-szigetek is azon kevesek közé tartozik, ahol egyetlen COVID-fertőzöttet sem találtak egyelőre. Ezt elmondásuk szerint azzal érték el, hogy minden újonnan beutazót karanténra köteleznek (na persze nem is engednek be túl sok embert), és egyelőre megszüntették a távolabbi helyekről érkező hajósforgalmat is.
Forrás: Összes COVID-fertőzött száma a megjelenés óta: 2 fő
Jelenlegi fertőzöttek száma: 0 fő

Az úgynevezett Szent Ilona-sziget az Atlanti-óceán déli részén terül el, földrajzilag Afrika része. Aprócska, már ami lakosságát illeti, hiszen 4500 ember él itt, és nem is a legfelkapottabb úti célok egyike. Itt is szigorúak a beutazási feltételek, és ennek a sok lezárásnak köszönhetik, hogy összesen csak 2 COVID-ost diagnosztizáltak.
Forrás: Mindkét ország ugyanazt állítja: elmondásuk szerint egyetlen COVID-os beteget sem találtak még a határaikon belül. Ez egyébként kételyeket ébresztett a WHO-ban, és nem biztosak abban, hogy valós adatokat kaptak. Egyébként Türkmenisztán nem engedélyezi a ki- és beutazást (néhány kivétellel), a nagy egyházi eseményeket, és az embereket a távolságtartásra valamint maszkviselésre intik. Észak-Korea is hasonló szabályokat vezetett be, a határokat lezárták, nincs ki- és beutazás, és karantén alá kerültek a városok is.