Galéria

3 dolog, amit ne tárolj a mobiltelefonodon

Forrás: A jelszavak lényege, hogy megóvják a profiljainkat és adatainkat, de ma már olyan sok helyre regisztrálunk be, hogy mindent nyomon sem tudunk követni. Sokan emiatt jegyeztbe felírják, hogy milyen jelszavakat használnak, vagy automatikusan engedélyezik a böngészőnek, hogy megjegyezze azokat. Lehet, hogy ez kényelmes megoldás, de biztonsági szempontból nagyon veszélyes lehet, ha elveszíted a mobilodat. Ahelyett, hogy felírnád a telefonodba a jelszavakat, vagy tárolnád őket, inkább jegyezd fel otthon biztonságos helyre úgy, hogy rajtad kívül senki se tudjon róluk.

Plusz egy infó: ezeket a jelszavakat csakis úgy írd fel, hogy belecsempészel egy kis trükköt. Például egyes betűk helyett számot írsz, vagy az első és utolsó betűt megcseréled, ezáltal hiába találja meg valaki a papírt, még így sem tud visszaélni vele. Ez azért is fontos, mert hajlamosak vagyunk megfeledkezni róluk, és egy lomtalanítás, nagytakarítás során véletlenül ki is dobhatjuk őket.
Forrás:

A legnagyobb hiba, amit elkövethetsz, hogy túl privát fotókat tárolsz a telefonodon. Lehet, hogy azt gondolod, rajtad kívül senki sem nézi meg a galériát, de csak egyetlen olyan alkalom kell, amikor elveszíted a készüléket, és máris megvan a baj. És ez nem csak a szelfikre igaz: ha lefotóztad a mobiloddal a személyi igazolványodat, útleveledet vagy bármilyen más iratodat, később ezzel is visszaélhetnek mások. A legjobb, ha ezeket a fotókat törlöd!

Plusz egy infó: sokan nem is tudják, hogy amikor fotót készítenek, az engedélyek függvényében az azonnal fel is töltődik a Drive-ba vagy egyéb felhőbe. Míg te azt gondolod, egy képet már réges-rég töröltél, az még mindig ott van, elérhetőként egy szerveren. Érdemes ellenőrizni: ezt megteheted például úgy, hogy a Google-t megnyitva, a jobb felső sarokban az alkalmazásoknál végignézed, mi van a Drive-odban és a Fotók fül alatt!


Forrás: A legveszélyesebb dolog az, ha bármilyen, a banki adatokkal kapcsolatos információt tárolsz a telefonodon. Ilyen az, ha felírod jegyzetbe a kártyád PIN-kódját, vagy elmented a belépési adatokat a banki felületen, hiszen ezekkel sajnos bárki vissza tud élni. És nem csak azáltal, hogy ellopják a mobilodat: egy nyilvános wifire felcsatlakozva is elérhetővé válnak ezek az adatok egy hacker számára, úgyhogy a legjobban úgy tudod elkerülni ezt a veszélyhelyzetet, ha semmit sem tárolsz ezzel kapcsolatban a mobilodon.

Plusz egy infó: mindegy, hogy ujjlenyomattal oldod fel a telefonod képernyőzárját, vagy arcfelismerővel lépsz be, ezek sosem lesznek olyan biztonságosak, mint egy általad kitalált jelszó vagy PIN-kód!