Galéria

6 bivalyerős immunerősítő étel

Forrás:

A méz természetes gyógyszer: tele van vitaminokkal, ásványi anyagokkal, enzimekkel, amelyek hatékony védelmet nyújtanak a kórokozókkal szemben, egyúttal erősítik az immunrendszert. Téli időszakban megelőzésképpen minden este oldj fel két evőkanál mézet egy deci meleg vízben és keverd hozzá egy citrom kifacsart levét, majd idd meg! Ez a keverék akkor is hatékony, ha érzed, hogy elkezdett kaparni a torkod. A hatást tovább fokozhatod, ha reszelt gyömbért, fahéjat is teszel hozzá.


Forrás:

A gyömbér az egyik legerősebb természetes immuntámogató szer, melynek magas C-vitamin tartalma és tele van ásványi anyagokkal is. Fogyaszthatod nyersen, mézzel, tea formájában, mindenhogy hatásos. A növény erejét, aromáját antiszeptikus illóolaja adja, ízét pedig gingeroltartalma, amelynek gyulladásgátló hatása van.


Forrás:

A fodros kel nem tartozik a közismert zöldségfélék közé, pedig C-vitamin tartalma a citrusfélékével vetekszik. Jelentősebb mennyiségben tartalmaz káliumot, A-, B6- és K-vitamint, valamint kalciumot, bár ez utóbbi csak kisebb mértékben hasznosul. Nagyszerű C-vitamin-forrás, ebből a fontos antioxidánsból 4,5-szer több található benne, mint a spenótban. Kimagasló antioxidáns hatásához, az E-vitamin, a karotinoidok és a polifenolok is hozzájárulnak, ezek szintén jelentékeny mennyiségben nyerhetők ki belőle. A fodros kel erősíti az immunrendszert, segít megelőzni és kezelni a szezonális betegségeket, például a náthát, megfázást és az influenzát. 


Forrás:

Hazánkban kevésbé ismert növény, pedig nálunk is megterem. Senki nem gondolná róla, hogy orvosság – pedig az, mind a növény, mind a magja. Mindkettő számos betegség kezelésére alkalmazható. Légutak mind akut, mind krónikus betegségei nagyon jól reagálnak a zsázsával történő kezelésre, a zsázsa ugyanis nyákoldó és gyulladásgátló hatású, ráadásul tágítja a hörgőket. Az elrágcsált zsázsamag enyhíti ezen felül a torokfájást, a köhögést és az asztmás tüneteket. A kerti zsázsa sok ételnek adja meg a meghatározó fűszeres frissességet. Akár krumplisaláta, töltött tojás, halételek, levesek vagy tészták – kerti zsázsával minden rögtön még jobban ízlik. A kerti zsázsa azonban nemcsak ízében dobja fel az ételeket, hanem jó adag egészséget is hozzáad, ugyanis valójában egy rendkívül erős gyógynövény.


Forrás:

A fenyőmagtól a dióig igen nagy a választék az olajos magvakból, melyekre érdemes nem csak nassolnivalóként, hanem mint az egészséges étrend szerves részeként gondolni. Magas a magnézium-, cink- és kalciumtartalmuk és nagy mennyiségben tartalmaznak többszörösen telítetlen zsírsavakat, így segítenek egészségesen tartani az izmokat, a csontozatot, a szív- és érrendszert. Kiváló antioxidánsok, bővelkednek A- és E-vitaminban. A mandula például egész sor B-vitamin komplexumot tartalmaz (tiamin, riboflavin, niacin, pantoténsav, B6-vitamin), de jó adag folsav is van benne. Mindössze napi egy marék belőle biztosítja az ásványi anyag-, vitamin- és fehérjeszükségletet.


Forrás:

Az olívaolajból természetesen az extra szűz változat a legegészségesebb, mivel ebben marad meg a hideg sajtolás következtében a legtöbb tápanyag, illetve az úgynevezett fitokémiai anyagok is, amelyek segíthetnek a rák és a szívbetegségek leküzdésében. Az extra szűz olívaolajban hemzsegő antioxidánsok a testünkben úgy hatnak, mint egyes gyulladáscsökkentő, fájdalomcsillapító gyógyszerek. A benne lévő oleinsav szintén gyulladáscsökkentő hatású. Az olívaolaj alkotóelemeinek egy része még az olyan káros baktériumokkal is képes szembeszállni, mint például a Helicobacter pylori.