A legnépszerűbb kávévariációk és magyarázatuk
Eszpresszó / espresso
A 88-92 °C-os vizet kilenc atmoszféra nyomással préseli át az erre alkalmas gép a mintegy 7 g őrölt kávéból készült, tömörített "pogácsán", 20-30 másodperc alatt. Az eredmény 25-35 ml főzet. A megfelelő minőségű kávéból a fenti paraméterek betartásával készített espresso tetején 2–4 mm vastagságú, hosszabb ideig megmaradó sűrű krém (crema) képződik.
Eszpresszó Macchiato /Espresso Macchiato
Eszpresszó, aminek a tetejére csak kevéske kémes tejet öntenek, amit a szépség miatt néha formáznak.
Hosszú kávé /caffé lungo
A ristretto fordítva, a szokásos mennyiségnél valamivel több vízzel. Eszpresszó csészében kínálják, és az eszpresszóval megegyező kávémennyiséget tartalmazza, azonban a csészét szinte színültig megtöltik. A kávé ezáltal, vízesebbé, hígabbá válik, mégis íze csak kevésbé intenzívebb, mint az eszpresszóé.
Flat white
Kávé gőzölt tejjel. Karizmatikus aromáját az alapját képző ristretto (1-3 adag, helyenként eltérő) adja.
Cappuccino / kapucsínó
A krémes espresso és a habosított tej tökéletes elegye, "házassága". A tökéletes cappuccino egy rész kávéból, egy rész 60-70 °C-os tejből és egy rész tejhabból készül. Utóbbi gyakran mintát képez a tetején, amit csokoládé sziruppal, fahéjjal, kakaóporral vagy más fűszerekkel is díszítenek.
Mochaccino
Cappuccino csokoládésziruppal.
Café Latte /Café au lait / tejeskávé
Gőzölt tej és dupla kávé fele-fele arányban.
Bécsi kávé / kapuziner
Az eszpresszó (Ausztriában gyakran az eszpresszónál tovább főzött, erősebb, keserűbb mokkakávé) tetejére kevés tejszínhabot tesznek.
Latte macchiato
A macchiatoval ellentétben ennél a krémes tejbe öntjük bele a kávét; a krémes tej, a kávé és a tejhab így alkot három réteget
Mocha
Körülbelül 30 ml csokoládészirup (de a mennyiség ízlés szerint változhat) a csésze aljára, erre főzzük rá az eszpresszót, keverjük össze, adjunk hozzá felgőzölt tejet, esetleg kis tejhabbal, és végül felvert tejszínhabot.
Jegeskávé
Lehűtött kávé vaníliafagylalttal.
Frappé
Hideg, habosított kávé, amihez jégkockákat adnak.
Ristretto / risztrettó
Nagy nyomáson rövidre főzött kávé, mennyiségben a presszó kávé fele. Intenzív, fekete, nagyon erős. A szokásos 30–35 ml-es mennyiségnél rövidebb (20-25 ml). Az eredmény egy erőteljesebb, aromásabb íz, sűrűbb állagú koncentrált eszpresszó.
Americano
Forró vízzel higított eszpresszó, amely filterkávéra hasonlító kávéital, de megmarad az eszpresszó íze.
Doppio
Caffé doppio = dupla kávé. Dupla eszpresszó, ez mind a felhasznált kávéra, mind pedig a vízmennyiségre vonatkozik.
Melange
Hasonlít a Latte Macchiatóhoz, Magyarországon gyakran egy mézréteg kerül az aljára. A hagyományos bécsi Melange azonban kávé és tej fele-fele arányú keveréke a tetején tejhabbal.
Frappuccino
Eszpresszót cukorral és folyékony tejszínnel jól összekevernek. Ezt lehűtik, és üvegpohárba öntik, melybe még jégkockákat tesznek.