Galéria

A legnépszerűbb kávévariációk és magyarázatuk

Forrás:

Eszpresszó / espresso

A 88-92 °C-os vizet kilenc atmoszféra nyomással préseli át az erre alkalmas gép a mintegy 7 g őrölt kávéból készült, tömörített "pogácsán", 20-30 másodperc alatt. Az eredmény 25-35 ml főzet. A megfelelő minőségű kávéból a fenti paraméterek betartásával készített espresso tetején 2–4 mm vastagságú, hosszabb ideig megmaradó sűrű krém (crema) képződik.


Forrás:

Eszpresszó Macchiato /Espresso Macchiato

Eszpresszó, aminek a tetejére csak kevéske kémes tejet öntenek, amit a szépség miatt néha formáznak.


Forrás:

Hosszú kávé /caffé lungo

A ristretto fordítva, a szokásos mennyiségnél valamivel több vízzel. Eszpresszó csészében kínálják, és az eszpresszóval megegyező kávémennyiséget tartalmazza, azonban a csészét szinte színültig megtöltik. A kávé ezáltal, vízesebbé, hígabbá válik, mégis íze csak kevésbé intenzívebb, mint az eszpresszóé.


Forrás:

Flat white

Kávé gőzölt tejjel. Karizmatikus aromáját az alapját képző ristretto (1-3 adag, helyenként eltérő) adja.


Forrás:

Cappuccino / kapucsínó

A krémes espresso és a habosított tej tökéletes elegye, "házassága". A tökéletes cappuccino egy rész kávéból, egy rész 60-70 °C-os tejből és egy rész tejhabból készül. Utóbbi gyakran mintát képez a tetején, amit csokoládé sziruppal, fahéjjal, kakaóporral vagy más fűszerekkel is díszítenek.


Forrás:

Mochaccino

Cappuccino csokoládésziruppal.


Forrás:

Café Latte /Café au lait / tejeskávé

Gőzölt tej és dupla kávé fele-fele arányban.


Forrás:

Bécsi kávé / kapuziner

Az eszpresszó (Ausztriában gyakran az eszpresszónál tovább főzött, erősebb, keserűbb mokkakávé) tetejére kevés tejszínhabot tesznek.


Forrás:

Latte macchiato

A macchiatoval ellentétben ennél a krémes tejbe öntjük bele a kávét; a krémes tej, a kávé és a tejhab így alkot három réteget


Forrás:

Mocha

Körülbelül 30 ml csokoládészirup (de a mennyiség ízlés szerint változhat) a csésze aljára, erre főzzük rá az eszpresszót, keverjük össze, adjunk hozzá felgőzölt tejet, esetleg kis tejhabbal, és végül felvert tejszínhabot.


Forrás:

Jegeskávé

Lehűtött kávé vaníliafagylalttal.


Forrás:

Frappé

Hideg, habosított kávé, amihez jégkockákat adnak.


Forrás:

Ristretto / risztrettó

Nagy nyomáson rövidre főzött kávé, mennyiségben a presszó kávé fele. Intenzív, fekete, nagyon erős. A szokásos 30–35 ml-es mennyiségnél rövidebb (20-25 ml). Az eredmény egy erőteljesebb, aromásabb íz, sűrűbb állagú koncentrált eszpresszó.


Forrás:

Americano

Forró vízzel higított eszpresszó, amely filterkávéra hasonlító kávéital, de megmarad az eszpresszó íze.


Forrás:

Doppio

Caffé doppio = dupla kávé. Dupla eszpresszó, ez mind a felhasznált kávéra, mind pedig a vízmennyiségre vonatkozik.


Forrás:

Melange

Hasonlít a Latte Macchiatóhoz, Magyarországon gyakran egy mézréteg kerül az aljára. A hagyományos bécsi Melange azonban kávé és tej fele-fele arányú keveréke a tetején tejhabbal.


Forrás:

Frappuccino

Eszpresszót cukorral és folyékony tejszínnel jól összekevernek. Ezt lehűtik, és üvegpohárba öntik, melybe még jégkockákat tesznek.