Galéria

A 6 leggyakoribb mikrostressz-faktor: és amit tehetsz ellenük

Forrás: Mivel napi szinten rengeteg emberrel beszélünk, nem kizárt, hogy időnként egy-egy kellemetlenebb társalgásra is sor kerül az életedben. Butaságot mondasz egy kollégádnak, nem érti a viccedet a randipartnered, vagy szimplán elírsz egy szót a fontos, céges e-mailben. A balszerencsés lehetőségek tárháza végtelen! Ha azon kapod magad, hogy ezeken a kellemetlen pillanatokon feszülsz, felidézed magadban többször is, akkor bizony mikrostressz-faktorba botlottál, ami az alvásodat jelentősen tönkreteheti.
Forrás: Ha dugóban találod magad, eltereled a figyelmed rádióhallgatással, vagy kiabálsz és nyomod a dudát? Ha rossz helyre küldesz egy üzenetet, nevetsz és elnézést kérsz, vagy egész nap bosszankodsz miatta? Szakértők szerint amennyiben mindenre negatívan reagálsz, másokat és magadat okolod, ráadásul kiabálsz is, úgy sajnos a saját közérzetedet teszed tönkre. Érdemes kipróbálni, hogy egyetlen napig minden bukkanóhoz optimistán közeledsz; egészen más lesz a hatása!
Forrás: Mindannyian igyekszünk az ébren töltött 16 óra alatt minél több dolgot elintézni, de az egyik legnagyobb mikrostressz forrás az, ha túlpakolod a naptáradat. Amennyiben már munka előtt is elintézel ezt-azt, aztán dolgozol, bevásárolsz, főzöl, és még egy baráti programot is belepaszírozol a napodba, nem csoda, ha este fáradtan dőlsz be az ágyba - és mégsem tudsz aludni!
Forrás: Ki kéne már takarítani, napok óta halogatod a főzést, és van pár fontos ügy is, amit le kéne tudnod? Ha ezeket a teendőket egymás előtt görgeted, és mindig csak azt mondod magadnak, hogy "majd holnap", úgy sajnos több stresszt okozol magadnak, mint ha minél előbb sort kerítenél rájuk. Ilyenkor az agyadban bekapcsolnak a védelmi funkciók, amelyek miatt folyamatosan készenlétben áll az agyad, ez pedig rendkívül fárasztó, de közben még inkább stresszes érzés!
Forrás: A fenti dolog következménye is lehet az, hogy mindig rohansz egy másik helyre, és emiatt folyamatos késésben vagy. Hiába szoktad már ezt meg, valójában akkor is stresszelsz amiatt, hogy mindenki rád vár; ez pedig a stresszhormonok szintjét jelentősen képes növelni. Ez a hullám az egész hangulatodat tönkreteheti!
Forrás: Az apró konfliktusok is mikrostresszként funkcionálnak! Hiába érzed semmiségnek, hogy összevesztél valakivel sorbanállás közben vagy beszólt neked az egyik kollégád, ezek bizony felgyülemlenek benned, és feszültséget okoznak. Ráadásul este, az ágyban fekve biztosan eszedbe jutnak, a stresszhormonok száma pusztán ettől megemelkedik, és biztos, hogy nem tudsz majd elaludni egyhamar.
Forrás: Szakértők szerint mindig a saját hozzáállásunkon kell változtatni, hiszen a problémák és apró stresszforrások sosem fognak teljesen eltűnni. Mindig lesz egy újabb dolog, ami feszültséggel tölt el, ám az, hogy miként kezeled ezt, mindennél fontosabb! A pozitív szemlélet az egyik leghatásosabb módszer: ha képes vagy nevetni magadon, mások sem veszik túl komolyan a hibáidat, kínos bakijaidat, míg ha nagy ügyet csinálsz belőle, ők is ezt fogják tenni. Érdemes este leülni, és végiggondolni, az elmúlt 16 órában mi tett téged akár csak kicsit is stresszessé, és miként tudnád ezeket kiiktatni az életedből. Meglátod, ha erre odafigyelsz, nemcsak nyugodtabb és boldogabb leszel, de sokkal jobbat is fogsz aludni!