Galéria

4 ital, ami meghosszabbítja az életet

Forrás:

Annyi kutatás született már azzal kapcsolatban, hogy milyen jó hatása van a kávénak a szervezetre, hogy felsorolni is nehéz lenne. Előfordulhat, hogy valaki érzékeny a koffeinre, így esetükben biztosan más az érvényes, de a nagy többségre bizonyítottan pozitívan hat a fekete ital. A legfrissebb, 2021-es kutatás, ami 30 ezer embert vizsgált, bebizonyította, hogy napi maximum 3 csésze kávé fiatalon tartja a szívet. Az eredmények azt mutatják, hogy azoknál, akik mérsékelt módon fogyasztanak kávét, 17 százalékkal kevesebb eséllyel fordul elő bármilyen szívprobléma. Ráadásul a röntgenfelvételek alapján elmondható, hogy a kávéfogyasztók szíve egészségesebb és jobban működik. Emellett a kávé tele van B5 vitaminnal, magnéziummal, káliummal, és niacinnal, ami segít átdolgozni a vitaminokat energiává. Összességében a kávé a 2-es típusú cukorbetegség, a depresszió, a neurodegeneratív betegségek, a rá és a májbetegségek kockázatát is csökkenti.


Forrás:

A fekete és a zöld tea hasonló jótékony hatásokkal bír, amit a kék zóna lakói napi szinten fogyasztanak. Persze a koffeintartalom miatt nem árt velük vigyázni, hiszen ha este iszod és amúgy sem alszol valami jól, akkor simán lehet, hogy annyira felpörget, hogy egész este csak forgolódni fogsz. Ettől eltekintve rengeteg pozitív hatása van a szervezetre: csökkenti a Parkinson-kór, a cukorbetegség és a szívroham kialakulásának esélyét, amellett, hogy segít összpontosítani is. Ha anti-ageingről van szó, a tea és a kávé mindenképp befutó a magas antioxidáns tartalma miatt.


Forrás:

Nem lehet eléggé hangsúlyozni, mennyire fontos az elegendő vízfogyasztás, és hogy milyen jó hatása van a szervezetre az elegendő folyadékbevitelnek. Ez nem véletlen, hiszen testünk több mint 60 százaléka víz, így nem véletlen, hogy 3 napig sem bírnánk ki nélküle. Persze nem mindegy milyen vizet fogyasztunk: szakértőnek sem kell lenni ahhoz, hogy tudjuk, a legfontosabb, hogy cukor és mindenféle kémiai anyagtól mentes legyen. Bár lehet, hogy a kék zónában eleve egészségesebb a víz, több benne a kalcium és a magnézium, ami hozzájárul a szív egészségéhez, azért a legegészségesebb mégis az, ha a folyadékbeviteled nagy részét a víz teszi ki.


Forrás:

Itt azért már az elején le kell szögezni, hogy csak mérsékelt fogyasztás mellett fejti ki a jótékony hatását a pezsgő, ami tele van antioxidánsokkal és polifenolokkal. Kutatások szerint heti 1-2 pohár csökkenti a vérnyomást és jó hatással van az érfalakra. Mindemellett még a memóriára is jó hatással van, méregtelenít és antibakteriális hatással is bír. De azért csak mérsékelten fogyaszd, és inkább az előző háromból válogass!