Galéria

Tippek, hogy élvezetes legyen életed első félmaratonja

Forrás:

Akkor fogod élvezni a futást hosszú távon, ha sikerül megtalálni azt a tempót, ami nem túl lassú, de nem is túl gyors. Hogy megtaláld a tempódat, hagyatkozhatsz az érzéseidre, de kezdő futók számára biztonságosabb a pulzust is nézni. Utóbbi esetben persze érdemes előzőleg beméretni, hogy mi az a zóna, amiben ideális egy ilyen hosszú táv teljesítése. A pulzus alapon zajló tempófutásnak az az előnye még, hogy akkor sem futhatod el a távot, ha a verseny napján szokatlan melegben kell futnod. A versenytempó gyakorlása a folyamatos tempón zajló hosszabb futásokon keresztül lehetséges vagy olyan edzések során, amelyek tartalmaznak versenytempós rövidebb szakaszokat.


Forrás:

Számos cikk született már abban a témában, hogy milyen kellemetlenségekkel szembesülhet a futó, aki a szervezete számára ismeretlen frissítést fogyaszt a célversenyen. Megúszható a dolog, de nem érdemes kísérletezni, mert visszahozhatatlanul tönkreteheti a futást egy ilyen meggondolatlan baki. Érdemes minél többször próbálgatni a választott termékeket az edzéseid során, főleg a hosszabb, tempófutásoknál, amelyek leginkább modellezik a versenyhelyzetet. A legegyszerűbb egyébként, ha utánanézel annak, hogy milyen terméket találsz a verseny hivatalos frissítőpontjain és próbálgasd azokat. Ha nem ízlik vagy nem válik be, akkor nincs mese, meg kell oldani az egyéni frissítést. Erre legtöbbször lehetőséget adnak a szervezők, de kérhetsz külső segítséget is, ha egy családtagot vagy barátot felkérsz adja be számodra a szükséges italt vagy gélt a hivatalos frissítőpontokon.


Forrás:

Nem kell félmaratont futnod edzésen, ha félmaratonra készülsz. Ha lefutsz 15-17 km-t, biztos lehetsz benne, hogy menni fog a versenytáv is. A verseny előtti két héten belül pedig már ennyit sem kell megtenned egyben. Tartsd be a felkészülés során az edzésekkel kapcsolatos ajánlásokat. A lelkesedés könnyen átbillenthet a ló másik oldalára, ahol bizony ott leselkedhet egy kellemetlen sérülés. Nem attól leszel sikeres teljesítő, ha picit mindig hozzáteszel a kiírt távhoz vagy időtartamhoz. Ha úgy érzed, maradt még energiád 1-1 futóedzés után, nyújts, hengerezz, végezz erősítést, iktass be egy rövid úszást.


Forrás:

Érdemes képben lenni azzal, hogy merre vezet az útvonal. Ha nincs lehetőséged bejárni, virtuálisan fusd át. Nézd meg, hol lesznek frissítőpontok, illemhelyek, hol lesz fordítópont, van-e esetleg olyan hely, ahol többször is elfuttok és ahová szurkolókat tudsz hívni. Azt is ellenőrizd, hogy mennyi szintemelkedést tartalmaz az útvonal. A verseny napjához közeledve pedig ellenőrizd az időjárást (lesz-e szél, eső, felhős vagy napos idő várható és hány fokot jósolnak). A választott futóruházat szempontjából óriási jelentősége van ennek. Minél felkészültebb vagy ezekben a kérdésekben, annál kevesebb meglepetés érhet a verseny napján.


Forrás:

A legfontosabb dolog, amit a versenynapon a rajtvonalhoz el kell vinned magaddal, az önbizalom. Tisztességesen felkészültél, készen állsz a táv megtételére. Ahhoz, hogy ezt sikeresen megéld, segít, ha sokszor elképzeled az edzések során a versenyt, a futást és a célba érkezést. Ezért jó például, ha van lehetőséged bejárni legalább az útvonal második felét, ahol már vélhetően fáradtabb leszel. Így tudod a fizikai felkészülést kompletté tenni.


Forrás:

Minden futó célja, hogy jó érzésekkel fejezze be a célversenyt. Nem érdemes engedni a csábításnak és mások tempójához igazodni, még akkor sem, ha úgy érzed szétfeszít a versenydrukk. Sőt a negatív split a futók legvágyottabb versenystratégiája, csak éppen keveseknek jön össze. A kifejezés annyit jelent, hogy beosztással indulsz és gyorsulsz a táv második felére. Ha erre képes vagy, egészen biztos, hogy óriási flow kíséri végig a futásodat.