Galéria

6 jel, amiből mihamarabb felismerheted az érzelmi manipulátorokat

Forrás: A manipulatív személyiségű emberek általában pesszimisták, és ha valami nem tetszik nekik, sosem mondják el nyugodtan, nyíltan. Általában dühösen reagálják le, vagy egész egyszerűen nem állnak többet szóba veled, és ez az élet minden terén igaz rájuk. Ők azok a kollégák, akik nem végeznek el bizonyos feladatokat, majd amikor felelősségre vonják őket, idegesek lesznek, vagy megpróbálják elmagyarázni, miért nem az ő hibájuk mindez.

Ez a "barát" gyakran tesz ígéreteket, felajánlja a segítségét, majd ha elfogadod, egy életen át hallgathatod tőle, hogy ő bezzeg ekkor és ekkor ott állt melletted. Mindeközben pedig szó szerint mártírként viselkedik, és gyakran nem is azt csinálja, amit kérsz tőle.
Forrás: Mivel barátként kezeled, előbb-utóbb megismeri a gyenge pontjaidat. A gond, hogy ezzel a tudással aztán vissza is él az érzelmi manipulátor. Például elégedetlen vagy az alakoddal? Ha elkísér vásárolni, biztos, hogy minden második ruhánál megjegyzi, hogy túl nagy benne a combod... Aggódsz, hogy sikeres legyen az állásinterjúd? Akkor előtte tuti, hogy elmesél néhány horrorsztorit arról, milyen szörnyű interjú-tapasztalatokról hallott már az ismerőseitől. Persze ha ezzel szembesíted, rögtön azt mondja, hogy csak mindenre fel akar készíteni téged, és ha ő nem őszinte veled, akkor ki más legyen az? De ezzel valójában arra törekszik, hogy leromboljon téged.
Forrás:

Ezek az emberek szeretnek másokat lealacsonyítani, és azt éreztetni velük, hogy mégsem ügyesek, tehetségesek. Persze ezt olyan körmondatokkal adják elő, hogy te nem is veszed észre, csak azon kapod magad, hogy az önbizalmad szép lassan 0 lesz. Ezt azért csinálják, mert valójában ők maguk is önbizalomhiánnyal küzdenek, és azzal igyekeznek ezt elfedni, hogy másokat náluk kevesebbnek állítanak be.

És a legrosszabb, hogy miután téged lerombol ez a személy, hamis barátként melléd lép, mintha segíteni akarna. Tanácsokat ad (úgy, hogy az az ő előnyére váljon), és arrafelé próbál terelgetni téged, amerre neki kedvez.


Forrás: Előbb-utóbb észreveszed, hogy akármit is csinálsz mellette, az nem jó. Szerinte valamit mindig elrontasz. Meghívod egy másik barátnőd bulijába? Kiakad, mert tudod, hogy ott lesz XY is, akit ő nem kedvel, és nem is akar találkozni vele. Nem hívod meg a buliba? Akkor meg az lesz a baj, hogy teljesen elhanyagolod, és biztos szégyelled. Akármit csinálsz, az rossz lesz, és mindig neked van bűntudatod, hiába igyekszel pozitívan cselekedni.

Folyamatosan ő tetszeleg az áldozat szerepében, és akármin vitatkoztok, a végén te vagy az, akinek bocsánatot kell kérnie.
Forrás: Az érzelmi manipulátorok szeretnek kihagyni néhány lépcsőfokot, így az első találkozástól a barátságig nagyon rövid időn belül eljuttok. Ez hamar túl sok lesz. Viszont mindeközben eléri, hogy egyszerre érezd ezt fontos kapcsolatnak, és közben állandóan felelősnek tartsd magad az ő hangulatáért. Előbb-utóbb csak azt észleled, hogy hatalmas érzelmi teher van rajtad, és lelkileg teljesen kimerültél.
Forrás:

Neki mindig rosszabb De tényleg! A főnököddel rossz a viszonyod? Hát, őt mindjárt ki fogják rúgni, szóval inkább őt kéne sajnálni. Összevesztetek a pároddal? Ő meg már ezer éve szingli, szóval te csak ne panaszkodj. Valahogy így néz ki a dinamikája ezeknek a hamis barátságoknak. Az érzelmi manipulátorok akarják, hogy sajnálják őket, és bizony mindig próbálnak két lapáttal rátenni arra, amit te mondtál, hogy inkább vele foglalkozzanak. Mindenben "nyerni" akarnak.