Galéria

6 dolog, amiben a delta variáns eltér a többi COVID törzstől

Forrás: A delta variáns kapcsán az egyik legfontosabb tényező, hogy sokkal fertőzőbb, mint az eddig ismert COVID törzsek. Felmérések szerint ez utóbbinál egy ember átlagosan 2 és fél másik személyt fertőz meg, míg a deltánál ez a szám 5-8 embert jelent. A CDC szerint legalább olyan gyorsan fertőz, mint a bárányhimlő, a klasszikus nátha, vagy az évente visszatérő influenza.
Forrás: Köztudott tény, hogy az oltás nem véd meg a fertőződéstől, csak az esetleges tüneteket enyhíti. Épp ezért fontos tudni, hogy ha megkaptad mindkét vakcinát, ugyanúgy elengedhetetlen az odafigyelés, tekintve, hogy a delta variánssal sokkal nagyobb eséllyel fertőződhetsz meg, mint a többi COVID törzzsel.
Forrás: Míg a korábbi COVID-törzsekkel szemben 95%-os volt a védettség a Pfizer esetében, addig ez 88%-ra csökkent a delta kapcsán. Ugyanakkor szakértők hozzáteszik, hogy ez még mindig jó arány, és igenis fontos az átoltottság, ha nem szeretnénk komoly tünetekkel kórházba kerülni.
Forrás: Míg a korábbi COVID törzsek láthatóan a gyerekeknél kevésbé okoztak komoly tüneteket, addig a delta variáns úgy fest, őket is jobban megviseli. Gyakoribbak a komoly tünetek, és kutatások szerint az 5-12 év közöttieknél is egyre többeknél diagnosztizálják.
Forrás:

Szakértők szerint a COVID-nak várhatóan új mutánsai is lesznek. Ezek jelentős része (az eddigiekkel együtt) sok esetben nincsenek komolyabb hatással az emberi szervezetre, de akadnak kivételek is. Az egyik ilyen az alfa variáns volt, most pedig a delta a legveszélyesebb, de a beta és a gamma variáns is okot adhat az aggodalomra. Épp ezért javasolják szakértők, hogy oltsuk be magunkat, hiszen így nagyobb esélyünk van a nyájimmunitás eléréséhez.


Forrás:

Az elmúlt másfél évben nagyon gyakran kellett maszkot viselnünk, kezdve a tömegközlekedéstől egészen a boltig. Most ezt eltörölték, de külföldön már számos helyen visszahozták, és nem kizárt, hogy előbb-utóbb itthon is ez vár ránk. Szakértők szerint a maszkviselés továbbra is nagyon hatékony a megelőzésben, a delta variáns esetében is.

Ha kíváncsi vagy, melyek a delta variáns tünetei, és mit kell még tudnod róla, KATTINTS IDE.