Galéria

A 20 leggyakoribb kérdés a koronavírusról

Forrás:

1) Hol és mikor regisztrálták az első COVID-19 vírussal fertőzött beteget?

Válasz: 2019 decemberében, Kína Wuhan nevű városában.

2) Mi a különbség a COVID-19 és a SARS CoV-2 megnevezés között?

Válasz: A koronavírusok családjába tartozó SARS CoV-2 a 2019 decemberében, Wuhan-ban megjelent vírus neve. Az általa okozott betegséget nevezik COVID-19-nek, mely elnevezést a WHO (World Health Organization-Egészségügyi Világszervezet) adta 2020.február 11-én.

3) Hogyan terjed a betegség?

Válasz: Elsősorban cseppfertőzéssel terjed, köhögés vagy tüsszetés útján, a fertőzött betegekkel való kontaktusba kerülés esetén.

4) Mennyi a lappangási ideje?

Válasz: A lappangási ideje 3-7 nap (maximum 14 nap).


5) Mik a leggyakoribb tünetek?

Válasz: Láz, köhögés, légzési nehezítettség és fáradtság. A legtöbb betegnél a fertőzés enyhe lázas betegség formájában nyilvánul meg, azonban elsősorban idős vagy krónikus betegségben szenvedőknél súlyos, akut légzési distressz szindróma (ARDS) is kialakulhat.


Forrás:

6) Lehet-e a COVID-19-et étellel továbbadni?

Válasz: Jelenleg nincs bizonyíték arra, hogy az ember el tudná kapni a COVID-19-et ételen keresztül. A vírus elpusztulhat más, az élelmiszerekben található ismert vírusok és baktériumok hőmérsékletéhez hasonló hőmérsékleten.

7) A COVID-19 vírus elkapható ivóvízzel?

Válasz: Bár az ivóvízben való kitartás lehetséges, mégsincs bizonyíták arra, hogy ezek felszíni vagy talajvíz forrásokban lennének vagy szennyezett ivóvízen keresztük terjednének. A COVID-19 vírus burkolt vírus, törékeny külső membránnal. Általában a burkolt vírusok kevésbé stabilak a környezetben.

8) Veszélyes a dohányzás a COVID-19 járvány idején?

Válasz: A dohányosok esetében nagyobb a kockázata annak, hogy a dohányzó személy a cigarettával vagy más dohánytermék használatával, a szájon keresztül megfertőződjön a vírussal. Ha a dohányosok megfertőződnek a COVID-19 vírussal, a súlyos fertőzés veszélye nagyobb, mivel a tüdők egészségi állapota -a dohányzás kártékony hatása miatt- megkérdőjelezhető.

9) Milyen ételeket kerüljek el a COVID-19 járvány idején?

Válasz: Csökkentsd az olyan ételek fogyasztását, mint a teljes zsírtartalmú terjtermékek, a vörös és zsíros húsok. Kerüld a transz-zsírokat, a feldolgozott és kész ételeket, például a fánkot, pékárúkat, fagyasztott pizzát, sütiket, kekszeket, margarinnal készült ételeket, amelyek részben hidrogénezett zsírokat tartalmaznak.


Forrás:

Meleg vagy hideg téli időben kevésbé fertőz a vírus?

Válasz: A tartós napsugárzás, a 25 Celsius fok feletti hőmérsékletnek való kitettség nem véd meg a COVID-19-től. Forró égövön is jelentős a megbetegedések száma. Ugyanígy a hideg időjárás sem öli meg a koronavírust.

Most zárva vannak az uszodák, de elkaphatom a medencében úszáskor a vírust?

Válasz: A jól karbantartott, megfelelően klórozott medencében lehet sportolni. Viszont itt is él a szabály: zsúfolt területektől tartsd távol magad, ebbe a zsúfolt medencetér is beletartozik.

 


Forrás:

12) Miért fontos, hogy maszkot viseljek a járvány idején?

Válasz: A maszk viselése kulcsfontosságú. Csökkenti a fertőzés átadásának, a vírus továbbterjedésének lehetőségét. Bármikor találkozhatsz tünetmentes vírushordozóval és az is lehet, hogy te magad vagy tünetmentes vírushordozó, így a maszk véd téged és védi a környezetedet.

13) Hány napig fertőzőképes a koronavírusos beteg?

Válasz: A Lancet Microbe brit tudományos folyóiratban megjelent publikáció szerint a víruskoncentráció a megbetegedés elején a legmagasabb, de a kutatók szerint a szaporodásra képes vírusokat még akár kilenc nappal később is lehet találni a torokból vett mintákban. Inaktív vírust ennél sokkal később, akár 17 nappal a vírus elkapása után is találtak. A kutatók azt a következtetést vonták le, hogy a megbetegedéstől számított 9 nap után valószínűtlen az esélye annak, hogy a beteg még fertőzni tudna. Egy új kutatás szerint a második hullámban, koronavírus fertőzöttség esetén a tünetek jelentkezésekor, majd az ezt követő öt napban a legvalószínűbb a fertőzés továbbadása. Forrás: Index

14) Otthon kell-e maradni, ha a kontaktom kontaktja lesz beteg?

Válasz: Nem. Ha a kontakt kontaktja lesz beteg, úgy nem kell karantént tartani.

 


Forrás:

15) Ha kiderül a gyermekemről, hogy igazoltan koronavírus fertőzött, mi a teendőm? Karanténba kerül a gyermekem, hogy fog tanulni? A család többi tagja elmehet otthonról, mennyi ideig lesz otthon?

Válasz: Ha kiderül egy gyerekről, hogy koronavírus-fertőzött, akkor ún. járványügyi elkülönítés alá vonják. Ez tulajdonképpen a karantén egy fajtája, de nem a hatósági karantén, vagyis ilyenkor nincs piros lap az ajtón, nincs rendőri ellenőrzés. A járványügyi elkülönítés azt jelenti, hogy a háziorvos azt mondja, hogy sehova ne menjen el otthonról a gyerek, amíg gyógyultnak nem nyilvánítja. Gyógyultnak akkor nyilvánítható, ha legalább 3 napja láztalan, légúti tünetei megszűntek, és a tünetek kezdete után legalább 10 nap eltelt.

Ha tünetmentesen lenne fertőzött, akkor a pozitív teszt utáni 10. nap után mehet megint közösségbe, de ebben az esetben is szükség van a háziorvos által adott egészséges igazolásra. Az igazolt fertőzés tényét az iskolának is jelezni kell. Az igazoltan fertőzött gyerekkel egy háztartásban élő többi családtag szoros kontaktnak minősül, és mint ilyen, valószínűleg járványügyi megfigyelés alá fog kerülni (de a gyakorlatban ez nem mindig történik meg). Azt a tanácsot érdemes megfontolni, hogy a családtagok igyekezzenek a lehetőségekhez mérten izolálni magukat az igazolt fertőzöttől, hogy csökkentsék a fertőzés kockázatát. A járványügyi elkülönítés során a gyerek igazoltan hiányzik az iskolából, tehát ugyanazok a szabályok vonatkoznak rá, mint egy általános betegség idején (kivéve, ha az egész iskolát digitális oktatásra állították át). Forrás : TASZ

16) Ha pozitív lesz a gyermekem osztálytársának tesztje, úgy karantánba kerül a gyermekem?

Válasz: Ebben az esetbe digitális oktatást rendelhetnek el, mely alatt a karantén meglétéről az ÁNTSZ értesít határozatban. A karantén hossza 10 nap.


Forrás: 17) Dönthet-e úgy a szülő, hogy a járványveszély miatt nem viszi iskolába a gyermekét?

Érthető, ha valaki akkor szeretné óvodába, iskolába engedni a gyerekét, ha ezt biztonságosnak érzi. Ezzel nemcsak az adott gyerek egészsége védhető, hanem a vele közös háztartásban élő, veszélyeztetett családtag (pl. idős rokon, nagyszülő, tartósan beteg szülő vagy testvér). Ám a szülői döntésre nem igazán van lehetőséget. Egy együttműködő iskolával viszont meg lehet teremteni a szükséges feltételeket egy ilyen döntéhez. Az iskolás gyerekek távolmaradáshoz a vírushelyzetben is ugyanúgy orvosi igazolást követelnek meg, mint máskor – az egyetlen kivétel ez alól az, ha a gyerek karanténba kerül, mert akkor a hiányzást automatikusan igazoltnak kell tekinteni erre az időszakra. De az iskolának magának is van lehetősége arra, hogy a hiányzásokat igazoltnak tekintse – ugyanúgy, mint amikor pl. elmegy egy család egy hétre síelni és kikéri a tanulót. Ehhez lehetséges, hogy módosítani kell az iskola házirendjén, de ezt az iskola saját hatáskörben megteheti, nem kell hozzá más szerv, vagy akár a fenntartó jóváhagyása. A hiányzások elvi korlátja az, hogy a jogszabály szerint az a tanuló, aki elér 250 óra hiányzást – és ebbe az igazolt is beleszámít! – osztályozó vizsgát kénytelen tenni, ha a teljesítménye nem értékelhető érdemjegyekkel. Csakhogy a digitális otthonoktatás már tavasszal is bizonyította, hogy az iskolába be nem járó tanulók bizony értékelhetők érdemjegyekkel. Ha megvan a megfelelő számú osztályzat, akkor pedig nem kell osztályozó vizsgát sem tenni. Összefoglalva tehát: egy együttműködő iskola esetén van lehetőség arra, hogy a gyerekek otthonról tanuljanak és ne járjanak be, ha a szülő kockázatosnak érzi ezt a járványhelyzet miatt – írja a TASZ.

 


Forrás:

18) Ha, az egy háztatásban élők mind karanténba kerültek, akkor ki vigye le a kutyát sétálni?

Válasz: Ha házikaranténba kerül mindenki egy háztatásban, közülük senki sem viheti le a kutyát sétálni. Ilyen esetre előre fel kell készülni, érdemes kapcsolatba lépni ismerősökkel, rokonokkal, ki az, aki vállalná négylábú családtagunk ellátását a karatén időszaka alatt.

“ Miután a házi karanténból személyek nem, vagy csak korlátozottan mozdulhatnak ki, az esetleges sétáltatás lehetőségét előre egyeztessük barátokkal, ismerősökkel, természetesen a mindenkori járványügyi szabályok betartása mellett.”- olvasható a Nemzeti Népegészségügyi Központ oldalán.

19) Elkaphatja-e a kutyám vagy macskám a vírust és én elkaphatom-e tőle?

Válasz: A legújabb kísérleti kutatások azt mutatják, hogy a macskák, kutyák, görények, gyümölcsevő denevérek, hörcsögök megfertőződhetnek a vírussal. Laboratóriumi körülmények között is átfertőzés mutatkozott ugyanazon faj többi állataira. A vizsgálatok adatai szerint a kutyák megfertőződhetnek, de előfordulhat, hogy a vírust nem olyan könnyen terjesztik más kutyákra, mint például a macskák és a vadászgörények. Ezek a megállapítások kevés állaton végzett vizsgálaton alapultak, és nem mutatják, hogy az állatok képesek-e fertőzést terjeszteni az emberekre. További vizsgálatokra és esettanulmányokra van szükség a témában- foglalja össze a Nemzeti Népegészségügyi Központ.

20) Hazahozhatja-e a kutya a vírust az utcáról vagy ha idegen megsimogatja?

Válasz: Érdemes tudni, hogy jelenleg nincs bizonyíték arra, hogy a társállatok vagy más háziállatok, illetve a vadállatok megfertőződhetnek az új 2019-es koronavírussal, mint ahogy arra sem, hogy az állatok a fertőzés további forrásaivá válhatnak az ember számára. Mivel az állatok és az emberek egymás között terjeszthetnek bizonyos betegségeket (zoonózisok), az állatok kezelése és gondozása során, elővigyázatosságból, az alapvető higiéniai feltételeket mindig be kell tartani, célszerű elkerülni, hogy idegenek simogassák kedvenceinket! Forrás: NNK

Koronavírussal kapcsolatos kérdésekben fordulj a Nemzeti Népegészségügyi Központhoz. Www.nnk.gov.hu

Válaszok forrásai: WHO, MTI, Telex, Euro WHO, Synlab, cdc.gov,TASZ, Nemzeti Népegészségügyi Központ