Galéria

7 indok, amiért érdemes többet csókolózni

Forrás:

A csók csökkenti a stresszt és oldja a szorongást. A csókolózás hatására ugyanis csökken a testben a kortizol szintje, ami az ismert stresszhormon. A pozitív tevékenység azt a jelet küldi az agyba, hogy nincs szükség stresszhormon előállítására.


Forrás:

Kortizol nem fog termelődni, cserébe viszont felszabadul a dopamin, a szerotonin és az oxitocin, amelyek boldogságért felelős hormonok. A csókolózás tehát nemcsak megnyugtat, hanem boldoggá és kiegyensúlyozottá is tehet.


Forrás:

A csókolózás az említett oxitocin miatt megerősíti a köteléket a partnerek között, ugyanis növeli a szeretet érzését. Azok a párok, akik többet csókolóznak, jobban kötődnek és nagyobb is a bizalom közöttük.


Forrás:

A csók a keringési rendszerre is nagyszerű hatással van! A növekvő pulzusszám hatékonyabbá teszi a szív és a keringés munkáját, ugyanakkor tágítja az ereket, tehát nem lesz magas a vérnyomásunk.


Forrás:

A szerelmes tevékenység felérhet egy arctornával is. A szakemberek szerint csókolózáskor minimum 30 mimikai izom jön mozgásba, aminek hatására feszesebb lesz a bőrünk, hiszen voltaképpen eddzük az arcizmainkat. Közben állítólag a kollagéntermelés is fokozódik, vagyis a csókolózás egyszerre rejuvenáló és lifting hatású.


Forrás:

A nyelves csók akár több okból is segítheti az immunrendszer védelmét, erősítését. Egyrészt a hormonok felszabadulása miatt, másrészt a nyálcsere és az idegen kórokozók észlelése arra serkenti a szervezetet, hogy ellenállóbb legyen.


Forrás:

A csóknak fájdalomcsillapító és görcsoldó hatása is van, ami valószínűleg szintén a jótékony hormonok felszabadulásának köszönhető.