Mennyei vacsoraötletek a hét minden napjára
Hozzávalók:
2 pita
2-3 evőkanál pesto
2-4 evőkanál reszelt mozzarella
1 bögre friss spenót
3 darab gomba
¼ bögre paradicsom
2 evőkanál feta sajt
Így készül:
1. Melegítsd elő a sütőt 180 fokra.
2. Készítsd elő a hozzávalókat: a spenótot aprítsd fel, a gombákat és a paradicsomokat pedig szeleteld fel.
3. A gombát süsd elő egy kis olajon.
4. Rétegezd a pitákra a hozzávalókat: a pestót, a mozzarellát, a spenótot, a gombát, a paradicsomot és a fetát.
5. Helyezd sütőpapírral bélelt tepsire és told be a sütőbe 10-15 percre.
Hozzávalók:
olaj
450 gramm spagetti
2 evőkanál olívaolaj
1 közepes hagyma, apróra vágva
2 gerezd fokhagyma
450 gramm darált marhahús
só és frissen őrölt fekete bors
1 teáskanál olaszos fűszer
1 konzerv hámozott paradicsom
½ bögre bazsalikom, apróra vágva
1 bögre apróra vágott mozzarella
1/4 bögre frissen reszelt parmezán
apróra vágott friss petrezselyem
Így készül:
1. Melegítsd elő a sütőt 180 fokra. Olajozz ki egy közepes tepsit.
2. A spagettit a csomagolás utasításai szerint főzd al dentére, szűrd le és tedd félre.
3. Közben egy nagy serpenyőben közepes lángon forrósítsd fel az olajat. Add hozzá a hagymát, süsd körülbelül 5 percig. Keverd hozzá a fokhagymát, és süsd még 1 percig.
4. Add hozzá az őrölt marhahúst, ízesítsd sóval, borssal és olasz fűszerkeverékkel, és főzd körülbelül 8 percen keresztül.
5. Papírtörlővel bélelt tálban csepegtesd le az olajat a húsról, és tedd vissza a serpenyőbe. Öntsük hozzá a paradicsomot és a bazsalikomot, és párold körülbelül 10 percig. Ízlés szerint fűszerezd még sóval és borssal.
6. Mehet rá a spagetti, majd szórd át az egészet a tepsibe, és szórd meg a tetejét mozzarellával és parmezánnal. Süsd, amíg a sajt megolvad és a tészta felmelegszik, körülbelül 20 percig.
Hozzávalók:
500 g koktélparadicsom, félbevágva
2 evőkanál olívaolaj
20 ml balzsamecet
1 teáskanál cukor
egy csipet chili pehely (opcionális)
friss kakukkfű
só, bors
1 ciabatta cipó
100 g ricotta
125 g kecskesajt
friss bazsalikom
Így készül:
1. A sütőt melegítsd elő 190 ° C -ra. Egy tepsit bélelj ki sütőpapírral.
2. A paradicsomot szórd a tepsire, locsold meg olívaolajjal és balzsamecettel. Szórd rá a cukrot, a chilit, a kakukkfüvet, a sót és a borsot. Forgasd össze, majd fordítsd a paradicsomokat a vágott oldalukkal felfelé. Süsd 40 percen keresztül.
3. Közben keverd össze a ricottát és a kecskesajtot. Add hozzá az olívaolajat, és ízesítsd sóval és borssal.
4. Szeleteld fel a ciabattát és kend meg a maradék olívaolajjal. Mindkét oldalát pirítsd meg, lehetőleg serpenyőben vagy forró sütőben, amíg a kenyér ropogós és aranybarna nem lesz.
5. Dörzsöld meg fokhagymával a bruschettákat, kend meg sajttal, és halmozd a tetejére a paradicsomot és a bazsalikomot.
Hozzávalók:
1/3 bögre méz
1/4 bögre szójaszósz
2 evőkanál citromlé
3 evőkanál extra szűz olívaolaj
4 darab lazacfilé
Só és frissen őrölt fekete bors
3 gerezd fokhagyma
1 citrom, karikára vágva
Így készül:
1. Egy közepes tálban keverd össze a mézet, a szójaszószt és a citromlevet.
2. Egy nagy serpenyőben közepes-magas lángon hevíts fel két evőkanál olajat. Amikor az olaj forró, add hozzá a lazacot bőrével felfelé, és fűszerezd sóval és borssal.
3. A lazacot süsd aranybarnára, körülbelül 6 percig, majd fordítsuk meg, és add hozzá a maradék evőkanál olajat.
4. Mehet bele a fokhagyma, majd a mézes keverék és a szeletelt citrom is, és főzd addig, amíg a szósz körülbelül 1/3-ra csökken. A lazacot locsold meg a mártással.
Hozzávalók:
2/3 bögre görög joghurt
2 evőkanál dijoni mustár
2 evőkanál almaecet
1 evőkanál méz
tengeri só és frissen őrölt bors ízlés szerint
450 gramm apróra vágott/apróra vágott sült csirkemell
1/3 csésze friss petrezselyem, apróra vágva
1 csokor zeller, apróra vágva
2 darab újhagyma, vékonyra szeletelve
250 gramm koktélparadicsom, negyedelve
1/2 uborka, kockára vágva
1/3 bögre kimagozott olívabogyó, apróra vágva
3 darab paprika, félbevágva és kimagozva
Így készül:
1. A csirkét és a zöldségeket vágd apró kockákra.
2. Egy nagy tálban keverd össze a görög joghurtot, a dijoni mustárt, az ecetet és a mézet. Ízesítsd ízlés szerint tengeri sóval és borssal (kb. 1/4 teáskanál), majd keverd simára.
3. Add hozzá az összes előkészített zöldséget és csirkét, majd jól keverd el alaposan, hogy összeálljon.
4. Egy kanál segítségével töltsd meg a paprika feleket, és már kész is.
Hozzávalók:
1 evőkanál vaj
400 gramm garnélarák
3 gerezd fokhagyma
1/2 teáskanál pirospaprika
1/4 csésze csirke alaplé
1 citrom leve
só és frissen őrölt fekete bors ízlés szerint
4 közepes méretű cukkini, spirálozva (spagettitésztát is használhatsz)
2 evőkanál frissen reszelt parmezán
2 evőkanál apróra vágott friss petrezselyem
Így készül:
1. Olvaszd fel a vajat egy nagy serpenyőben közepes lángon.
2. Add hozzá a garnélarákot, a fokhagymát és a pirospaprikát. Időnként keverd meg, süsd rózsaszínűre a rákokat, körülbelül 2-3 percen keresztül.
3. Keverd hozzá a csirke alaplét és a citromlevet; sózd, borsozd ízlés szerint.
4. Forrald fel; keverd hozzá a cukkini tésztát, amíg össze nem áll, körülbelül 1-2 percig.
5. Tálaláskor parmezánnal és petrezselyemmel díszítsd!
Hozzávalók:
2 közepes padlizsán
só
2 evőkanál extra szűz olívaolaj
frissen őrölt fekete bors
1 nagy hagyma, apróra vágva
2 db paprika
1 babérlevél
1 evőkanál paradicsom szósz
1/2 bögre száraz fehérbor
2 cukkini
3 gerezd fokhagyma
2 bögre félbevágott koktélparadicsom
1 teáskanál szárított oregánó
friss bazsalikom
ropogós bagett (tálaláshoz)
Így készül:
1. Tedd a felkockázott padlizsánt egy szűrőedénybe, és alaposan sózd meg. Hagyd állni körülbelül 20 percig, majd szárítsd meg a padlizsánt, hogy eltávolítsd a felesleges nedvességet.
2. Egy serpenyőben melegíts fel 1 evőkanál olajat. Add hozzá a padlizsánt, és ízesítsd sóval, borssal. Süsd aranybarnára, körülbelül 6 percig, majd szedd ki a padlizsánt.
Add hozzá a maradék evőkanál olajat, a hagymát, a paprikát és a babérlevelet, és időnként megkeverve főzd addig, amíg a hagyma és a paprika megpuhul, körülbelül 5 percig.
3. Add hozzá a paradicsompürét, és keverd 1 percen keresztül, majd öntsd fel a borral, és forrald mindaddig, amíg a folyadék nagy része el nem párolog.
4. Keverd bele a felszeletelt cukkinit, és főzd puhára, körülbelül 4 percig. Keverd hozzá a fokhagymát, a paradicsomot és az oregánót is. Főzd addig, míg a paradicsom össze nem esik.
5. Tegye vissza a padlizsánt az edénybe, és keverje össze az egészet. Díszítsd bazsalikommal, és tálald melegen bagettel.