Galéria

Ételek és italok magas cukortartalommal

Forrás:

A joghurt jó választás a diétában, de nagyon nem mindegy, melyik fajta. Sokan azért voksolnak az alacsony zsírtartalmúakra, mert a zsírtól tartanak, miközben ezek nagyon gyakran túl sok hozzáadott cukrot tartalmaznak, akár annyit is, ami bőven fedezi a napi maximum cukorbevitelt. Ha teheted, kerüld az összes édesített fajtát, és válassz inkább teljesen natúr terméket, vagy a görög joghurtot, amit te magad ízesíts idénygyümölcsökkel. 


Forrás: Valójában az összes, üveges szósz szerepelhetne a felsorolásban, de ez a kettő általában a legtöbb cukrot tartalmazó verzió. Ha teheted, ezekből keress olyanokat, amik a lehető legkevesebb cukrot tartalmazzák, de akár te magad is felvállalhatod, hogy elkészíted őket otthon, minimális cukorral!
Forrás: A gyümölcsök többnyire dúskálnak vitaminokban és ásványi anyagokban, de cukorban is gazdagok. Ám a dobozos levekkel, még ha 100%-os gyümölcstartalmúakat fogyasztasz is, már extrán sok cukrot viszel be. Míg narancsból megeszel egy darabot, az egy literes naracsléhez már jópár narancs szükséges, így a cukortartalom is magasabb, így kutatások szerint ezen levek cukortartalma majdnem annyi, mint a kóláé. Egyél inkább gyümölcsöket, és szomjúság ellen mindig a víz a legjobb megoldás!
Forrás: A sportitalok gyakran megtévesztőek lehetnek, ezek ugyanis arra valók, hogy hidratálják és táplálják a sportolókat a hosszabb, intenzív testmozgás alatt. Ezért is tartalmaznak bőven hozzáadott cukrot, hogy energiként szolgáljanak. Így ezeket akkor fogyaszd rendszeresen, ha valóban keményen edzel, hosszú távokat futsz, intenzíven terheled a testedet. 
Forrás: A granolát gyakran alacsony zsírtartalmú, egészséges fogásként reklámozzák, annak ellenére, hogy általában magas a kalória és a cukortartalma. A fő alkotóeleme a zab, ami jófajta szénhidrát, mellette fehérjét, zsírt és rostot tartalmaz. Ám a mellette szereplő édesítők, aszalványok igencsak megdobják a cukortartalmát. Így nagyon gondosan válaszd ki a boltban vásárolt granolát, de a legjobb az, ha ezt is te készíted el: itt adtunk is hozzá tippeket!
Forrás: Finomak, sok jéggel csodafinom nyári italok, csábítók...és többnyire telis tele vannak cukorral. A népszerű kávézókban kapható verziók adagonként akár 45 gramm hozzáadott cukrot is tartalmazhatnak, így ezekkel érdemes nagyon, de tényleg nagyon óvatosan bánni, és kiiktatni őket az étrendedből. Ha mégis becsúszik egy ilyen, akkor pedig aznap nem árt nagyon visszavenni a cukorbevitelt!
Forrás: Általában úgy gondolunk rájuk, mint egészséges nassolni valókra, ami részben igaz is, viszont ezeknél is pont az a helyzet, mint az előzőekkel:nagyon sok félénél kifejezetten magas a cukortartalom, akár a hozzáadott cukrok, akár az aszalványok miatt. Tápanyagdúsak, az biztos, de mértékkel edd őket, és lehetőleg ne desszert gyanánt, hanem étkezést válts ki velük. 
Forrás: A konzerv bab, kukorica és társaik is tartalmazhatnak hozzáadott cukrokat. Az egyértelmű, hogy a gyümölcsbefőttek cukros lében úsznak, tehát azok abszolút tiltólistán vannak, ha odafigyelsz a kalóriákra, de a hüvelyesekkel sem árt vigyázni. Sok termék ugyanis extra cukorban gazdag, pláne, ha mondjuk valamilyen szószban úszik. A legjobb, ha te magad áztatod be őket, vészhelyzetben azonban tárazz be inkább olyanokból, amik minimális hozzáadott cukrot tartalmaznak.