Galéria

6 növényi alapú étel, ami csökkenti a belső gyulladásokat

Forrás: Ez az isteni gyümölcs tele van gyulladáscsökkentő antioxidánsokkal, amelyek segítenek felvenni a harcot az oxidatív stresszel! Ez utóbbi sejt- és szövetkárosodást okoz, valamint olyan komoly betegségeket, mint a rák és a szívelégtelenség, ezért nagyon fontos tenni ellene. Egy kutatás, ami a The Journal of Nutrition külföldi lapban jelent meg, felfedte, hogy az édes cseresznye csökkenti a gyulladásért felelős biomarkerek számát a testedben, és segít megelőzni a komoly, gyulladásból kialakuló betegségeket.

Azt javasolják, hogy ezt a gyümölcsöt mindig inkább nyersen fogyaszd, esetleg joghurtban, de egyébként nyugodtan le is fagyaszthatod!
Forrás: A paradicsom tele van antioxidánsokkal, elsősorban pedig likopinnal, aminek gyulladáscsökkentő hatásai vannak. Egy kutatás szerint azoknál a férfiaknál, akik magasabb arányban fogyasztottak likopin-tartalmú ételeket, kisebb eséllyel alakult ki prosztatarák. Egy másik felmérés pedig bebizonyította, hogy a likopin csökkenti a mellrákért felelős ráksejtek terjedését a szervezetben.

Azt javasolják, hogy paradicsomot minden nap együnk, ha más nem, legalább pár szeletet, nyers formájában!
Forrás: Ez az alapanyag olyan fenolos vegyületet tartalmaz, amely képes csökkenteni a belső gyulladásokat, sőt, egyes hatásai miatt még az ibuprofenhez is hasonlították. Kutatások szerint az olívaolaj legjelentősebb zsírsavja, az olajsav pozitív hatással van a szervezet gyulladásos markereire, amelyek általában olyan veszélyes problémákra utalnak, mint a rák vagy az autoimmun betegségek.

Fontos, hogy minél előbb lecseréld a vajat főzésnél az olívaolajra, hiszen előbbi sajnos gyulladásokat okoz.
Forrás: A magvak E-vitamintartalma kiemelkedő, ennek pedig gyulladáscsökkentő hatásai vannak, arról nem is beszélve, hogy remek forrása a növényi alapú omega-3 zsírsavnak - ami szintén jót tesz a belső problémák ellen. Egy felmérés szerint azoknak, akik állandó jelleggel fogyasztottak például diót, alacsonyabb lett a koleszterin-szintjük. Ebben a benne lévő ellagitaninok is szerepet játszanak, épp ezért fontos, hogy a magvakat beépítsd a napi étrendedbe.

Akár önmagukban, akár salátán, joghurtba téve, vagy pirítva, de mindenképp jó választás enni őket. Csak arra figyelj, hogy ne ess túlzásba, mert akad köztük olyan, amelyiknek magas a zsírtartalma, és ez a gyomornak sem egészséges. Inkább maradj a napi pár szemnél!
Forrás: Az elmúlt évek egyik kedvence nagyon jó választás, ha gyulladáscsökkentő ételt keresel. Tele van C- és E-vitaminnal, omega-3 zsírsavakkal, ráadásul számos egyszeresen telítetlen zsírral, amelyek együtt antioxidáns hatásokkal bírnak.

És a legjobb, hogy szinte bárhogy eheted! Akár rántotta mellé, akár toast kenyéren, vagy mártogatósként, de az avokádó pozitív hatásai biztosan érvényesülnek a testedben!
Forrás: A kel, ami a világ egyik legegészségesebb zöldsége, gyulladáscsökkentő hatásai miatt is népszerű. Tele van olyan antioxidánsokkal és fitotápanyagokkal, amelyek a sejtszintű sérülésekkel veszik fel a küzdelmet. Ez már önmagában szuper hír, de ráadásul a szép bőrért, erős csontokért, megfelelő emésztésért és a látásért is felelnek összetevői. Ez az a növény, amit tényleg gyakran kellene fogyasztanod!