Galéria
6 növényi alapú étel, ami csökkenti a belső gyulladásokat
Forrás: Ez az isteni gyümölcs tele van gyulladáscsökkentő antioxidánsokkal, amelyek segítenek felvenni a harcot az oxidatív stresszel! Ez utóbbi sejt- és szövetkárosodást okoz, valamint olyan komoly betegségeket, mint a rák és a szívelégtelenség, ezért nagyon fontos tenni ellene. Egy kutatás, ami a The Journal of Nutrition külföldi lapban jelent meg, felfedte, hogy az édes cseresznye csökkenti a gyulladásért felelős biomarkerek számát a testedben, és segít megelőzni a komoly, gyulladásból kialakuló betegségeket.
Azt javasolják, hogy ezt a gyümölcsöt mindig inkább nyersen fogyaszd, esetleg joghurtban, de egyébként nyugodtan le is fagyaszthatod!
Azt javasolják, hogy ezt a gyümölcsöt mindig inkább nyersen fogyaszd, esetleg joghurtban, de egyébként nyugodtan le is fagyaszthatod!
Forrás: A paradicsom tele van antioxidánsokkal, elsősorban pedig likopinnal, aminek gyulladáscsökkentő hatásai vannak. Egy kutatás szerint azoknál a férfiaknál, akik magasabb arányban fogyasztottak likopin-tartalmú ételeket, kisebb eséllyel alakult ki prosztatarák. Egy másik felmérés pedig bebizonyította, hogy a likopin csökkenti a mellrákért felelős ráksejtek terjedését a szervezetben.
Azt javasolják, hogy paradicsomot minden nap együnk, ha más nem, legalább pár szeletet, nyers formájában!
Azt javasolják, hogy paradicsomot minden nap együnk, ha más nem, legalább pár szeletet, nyers formájában!
Forrás: Ez az alapanyag olyan fenolos vegyületet tartalmaz, amely képes csökkenteni a belső gyulladásokat, sőt, egyes hatásai miatt még az ibuprofenhez is hasonlították. Kutatások szerint az olívaolaj legjelentősebb zsírsavja, az olajsav pozitív hatással van a szervezet gyulladásos markereire, amelyek általában olyan veszélyes problémákra utalnak, mint a rák vagy az autoimmun betegségek.
Fontos, hogy minél előbb lecseréld a vajat főzésnél az olívaolajra, hiszen előbbi sajnos gyulladásokat okoz.
Fontos, hogy minél előbb lecseréld a vajat főzésnél az olívaolajra, hiszen előbbi sajnos gyulladásokat okoz.
Forrás: A magvak E-vitamintartalma kiemelkedő, ennek pedig gyulladáscsökkentő hatásai vannak, arról nem is beszélve, hogy remek forrása a növényi alapú omega-3 zsírsavnak - ami szintén jót tesz a belső problémák ellen. Egy felmérés szerint azoknak, akik állandó jelleggel fogyasztottak például diót, alacsonyabb lett a koleszterin-szintjük. Ebben a benne lévő ellagitaninok is szerepet játszanak, épp ezért fontos, hogy a magvakat beépítsd a napi étrendedbe.
Akár önmagukban, akár salátán, joghurtba téve, vagy pirítva, de mindenképp jó választás enni őket. Csak arra figyelj, hogy ne ess túlzásba, mert akad köztük olyan, amelyiknek magas a zsírtartalma, és ez a gyomornak sem egészséges. Inkább maradj a napi pár szemnél!
Akár önmagukban, akár salátán, joghurtba téve, vagy pirítva, de mindenképp jó választás enni őket. Csak arra figyelj, hogy ne ess túlzásba, mert akad köztük olyan, amelyiknek magas a zsírtartalma, és ez a gyomornak sem egészséges. Inkább maradj a napi pár szemnél!
Forrás: Az elmúlt évek egyik kedvence nagyon jó választás, ha gyulladáscsökkentő ételt keresel. Tele van C- és E-vitaminnal, omega-3 zsírsavakkal, ráadásul számos egyszeresen telítetlen zsírral, amelyek együtt antioxidáns hatásokkal bírnak.
És a legjobb, hogy szinte bárhogy eheted! Akár rántotta mellé, akár toast kenyéren, vagy mártogatósként, de az avokádó pozitív hatásai biztosan érvényesülnek a testedben!
És a legjobb, hogy szinte bárhogy eheted! Akár rántotta mellé, akár toast kenyéren, vagy mártogatósként, de az avokádó pozitív hatásai biztosan érvényesülnek a testedben!
Forrás: A kel, ami a világ egyik legegészségesebb zöldsége, gyulladáscsökkentő hatásai miatt is népszerű. Tele van olyan antioxidánsokkal és fitotápanyagokkal, amelyek a sejtszintű sérülésekkel veszik fel a küzdelmet. Ez már önmagában szuper hír, de ráadásul a szép bőrért, erős csontokért, megfelelő emésztésért és a látásért is felelnek összetevői. Ez az a növény, amit tényleg gyakran kellene fogyasztanod!