Galéria

Amikor a zene az úti cél: a legjobb koncertvárosok Európában

Forrás:

Bécs az európai klasszikus zene fővárosa, ezt talán senki sem vitatja. Egy teljes korszakot neveztek el róla, nevezetesen a bécsi klasszicizmust, benne Haydn-nal, Mozarttal és Beethovennel. Később a listához csatlakozott Schubert, Mahler és Brahms is, csak hogy a legnagyobbakat említsük. Ha komolyzenére vágysz, ott van a Wiener Konzerthaus, a Wiener Musikverein, vagy a Staatsoper, és itt nem áll meg a sor. Az sem mellékes azonban, hogy a könnyűzenei előadók egy része nem jön Bécsnél keletebbre, így nagyon gyakran megesik, hogy nekünk kell odamenni. Ez azért sem túl nagy baj, mert Bécs koncert nélkül is mindig jó ötlet, és ha nem szeretnénk ott éjszakázni, akkor sincs vész; csak egy olyan hősre van szükségünk, aki kellően kipihent (és józan) ahhoz, hogy éjnek évadján hazavezessen. 2019-ben lesz többek között Backstreet Boys, Eric Clapton, Kiss és Cher koncert is Bécsben.

Ahol érdemes keresgélni: wien-ticket.at


Forrás:

Londonban minden van! És ez most egyáltalán nem túlzás. Egyrészt helyben élvezhetjük a kiváló Londoni Szimfonikus Zenekart a Barbican Centerben, vagy csodálhatjuk közelről az opera kiválóságait a Covent Gardenben. Ami a könnyűzenét illeti, London az a nagyváros, ahol talán a legnagyobb esélyünk van bejutni a folyamatosan telt házzal futó koncertekre is, mert az előadók nemritka, hogy zsinórban három koncertet is adnak, ha van rá igény. Az O2 Arenában a legnagyobb nevek tombolnak, akárcsak az Eventim Apollóban. Londonban a kisebb finomságokat is érdemes figyelni, az eldugottabb jazz klubokban is megeshet, hogy egy világsztár ad koncertet, csak mert úgy van kedve.

Ahol érdemes keresgélni, ha könnyűzenére vágysz: stubhub.co.uk

Itt pedig a komolyzene kedvelői böngésszenek: bachtrack.com


Forrás:

Talán nem is gondolnád, de Bologna 2006-ban a "zene városa" címet kapta az UNESCO-tól. Ennek egyrészt a kiváló zenei hagyományok őrzése volt az oka, másrészt az, hogy a város társadalmi és gazdasági fejlődésében mindig is nagy szerepet játszott a zene. Bolognában boldogan él együtt a klasszikus, az elektronikus, a jazz, a népzene és az opera. A Teatro Comunaléban mutatta be több darabját Rossini és Verdi, a Nemzetközi Zene Múzeum és Könyvtárban pedig a legnagyobb zeneszerzők történelmi jelentőségű hangszereit találhatjuk meg. Bologna szuper hely, nagyon sok fesztiválnak ad otthont, mert kiválóan megfelel ennek a célnak. Az elektronikus zene kedvelői biztosan ismerik a Robot Festivalt (blog.robotfestival.it), ami az egyik legnagyobb megmozdulás ebben a műfajban. Akadnak rejtett kincsek is, az olyan klubok például, mint a Bravo Caffé, a Wolf Bar vagy a Kinki, ahol egyszer még Jimi Hendrix is játszott.

Ahol érdemes keresgélni: italianticketoffice.it


Forrás:

Ebből az összeállításból még véletlenül sem maradhat ki, hiszen Berlin mindig is az alkotóművészek és előadóművészek gyűjtőhelye volt. A hetvenes évek végén itt élt David Bowie, akárcsak Iggy Pop, és több nagy dobásukat is a város zenestúdióiban rögzítették (a városban több cég is foglalkozik tematikus túrákkal az ő munkásságukkal kapcsolatban). Itt találkozhatsz a legkomolyabb klubélettel Európában. A kései '70-es években a punkok az SO36-ban tömörültek, míg a Tresor és a Berghain két világszerte ismert techno klub. Aki most megijedt, az ne hagyja abba az olvasást, mert máris lágyabb húrokat kezdünk pengetni. Berlinnek összesen hét szimfonikus zenekara van, többek között a Berlini Filharmonikusok, de ott van az operaház is, amelyben szintén folyamatosan nemzetközileg is figyelemreméltó előadások mennek.

Ahol érdemes keresgélni: ticketmaster.de


Forrás:

A luzerni kulturális és kongresszusi központ a világ egyik legjobb koncertterme. Ez tény. A hipermodern auditórium 1998-ban épült, közvetlenül a luzerni vasútállomás mellett. Bár az épületet eredetileg arra tervezték, hogy otthont adjon a helyi szimfonikus zenekarnak, popkoncertek és más, szórakoztató előadások is otthonra lelnek benne. Eredetileg szerettük volna részletesen kifejteni, miért olyan tökéletes ez a koncertterem, de ide nem volt elég a gimnáziumi fizika. A lényeg az, hogy a legszuperebb koncerttermekben is nagyon gyakori jelenség, hogy megváltozik bennük az akusztika. Luzernben azonban ezt úgy küszöbölték ki, hogy az épületet beborítja egy hatalmas hangvisszaverő réteg. Az ajtókkal is előszeretettel variálnak a hozzáértők: például orgona vagy kórus-zene esetén néhányat kinyitnak, így olyan hatást érnek el, mintha egy katedrálisban lennénk.

Ahol érdemes böngészni: kkl-luzern.ch


Forrás:

Akik bevállalósak és szeretik a Sziget Fesztivált, azoknak változatos kalandot jelenthet az Újvidéken minden évben megrendezendő, hatalmas méretű EXIT Fesztivál, amelynek a Péterváradi erőd ad otthont. A koncepció hasonló, mint a Sziget esetében, tavaly a húzónevek között volt David Guetta, Grace Jones és LP. Idén a nagy nevek között szerepel The Cure, Skepta és Tom Walker. Az EXIT 2017-ben a legjobb európai fesztivál díjat nyerte. Eredetileg néhány vállalkozó kedvű diák indította útjára, a délszláv válság vége felé, és tulajdonképpen tüntetésnek indult. Mára azonban a rendezvény Európa-szerte ismertté vált, és a világsztárok számára is vonzó lokáció. Az EXIT-nek van egy testvérfesztiválja is, a Sea Dance, amelyek Montenegro partjainál, Budván rendeznek meg.

A fesztivál honlapja: exitfest.org


Forrás:

Pula önmagában is meglehetősen vonzó lokáció, hiszen az Adriára néz, és szinte érintetlen természeti környezet veszi körül. Pula egyébként a térség legnagyobb városa, és az Isztriai-félsziget déli csücskében található. Itt aztán van mit csinálni. A klíma enyhe, a víz gyönyörű és csendes, az egész várost valami pihentető hangulat lengi körül. Kiváló borokat és halakat kóstolhatsz, és számos ókori emléket is látogathatsz. Köztük az amfiteátrumot, amely ma is számos koncertnek ad otthont. Aki egyszer az életben szeretné megtapasztalni, mit is konyítottak az ókoriak az akusztikához, annak kötelező elmenni egy ilyen helyre koncertre. Van egy tippünk: a YouTube-on számos videó fent van a 2Cellos pulai koncertjéről. Szinte garantált, hogy aki megnézi, az azonnal bakancslistára teszi a helyet. Az arénában elsősorban komolyzenei koncerteket rendeznek, de előfordulnak könnyűzenei fellépők is.

A pulai programokról bővebb info: pulainfo.hr


Forrás:

Koppenhága nagyon jó hely. Rengeteg mindent lehet csinálni, ez az a város, ami megmutatja, hogy attól, hogy nincs meleg, még lehet magunkat nagyon jól érezni, és sok időt tölteni a szabadban. Nem mellesleg otthont ad a skandináv konyha legnagyobb dobásainak is, szóval ha tömve van a bukszánk, igazi skandináv hedonizmusban is részesíthetjük magunkat (Koppenhága irgalmatlan drága). Ennek nagyon jó állomása lehet a Koncerthuset nevű elképesztő koncertterem, valamint a Dán Királyi Opera, amelyeket már kívülről is érdemes alaposan megcsodálni. A modern dizájn nagyon jól átgondolt és high tech belsőt takar, ez szinte el is várható a funcionalitásban verhetetlen skandináv néptől. A hangversenyteremben olyasmi koncepcióval találkozhatunk, mint a MÜPÁ-ban, azaz elsősorban komolyzenei produkciókat láthatunk, illetve a komolyzene határait súroló könnyűzenei előadókat.

Info a programokról: visitcopenhagen.com