Galéria

6 dolog, amit tudnod kell a COVID elleni oltás után: mit szabad és mit nem?

Forrás: Először is fel kell készülnöd arra, hogy bizony nagy eséllyel tapasztalhatsz mellékhatásokat az oltást követően. Sőt, valójában ez elég gyakori! A hőemelkedés, hidegrázás, rossz közérzet, gyengeség, és még a nyirokcsomók duzzanata is normális jelenségnek számít, úgyhogy aggodalomra nincs okod. De emiatt fontos, hogy az oltást követően ne csinálj semmit, ami megerőltető lenne, inkább maradj otthon, pihenj, tévézz, és lazíts. Így a szervezetednek is könnyebb lesz regenerálódni! És ha mégis rosszul lennél, nyugodtan vegyél be fájdalomcsillapítót, nem fog bezavarni az oltásnál.

Ha pedig nincs mellékhatásod, EBBEN A CIKKBEN elolvashatod, ez mire utal!
Forrás: Akármelyik oltást választod, az immunitásnak idő kell. Ne gondold, hogy másnaptól már védett vagy, és nem kell vigyáznod magadra, mert jelenleg úgy tartják, hogy a második oltás után körülbelül 2 héttel számítasz ténylegesen oltottnak, és ekkorra alakul ki a védettség. Addig maradj óvatos, figyelj arra, hogy bár a maszkviselést már hamarosan eltörlik, azért ahol lehet, inkább tartsd a távolságot másoktól, és mindig alaposan moss kezet.
Forrás: Tudnod kell, hogy a COVID elleni oltás nem véd meg 100%-osan a vírustól. Mindegyik vakcinánál utána olvashatsz, hány százalékban, és mely variánsok ellen nyújt védelmet, így nem szabad hamis biztonságérzetbe kergetned magad. Ugyanakkor tény, hogy a vakcina segít abban, hogy ha el is kapod a koronavírust, az kevésbé viseljen meg, és ne kerülj kórházba. Ezért ha az oltások után is tapasztalsz magadon gyanús tüneteket, eltűnik a szaglásod, ízérzékelésed, minél előbb teszteltesd magad, mert önmagában a vakcina nem jelenti az örök védettséget.
Forrás: Ne feledd, hogy bizonyos dolgokat nem szabad csinálni! Az alkoholfogyasztás például nem tiltott, de szakértők szerint a dehidratáció, amit okoz, megviseli a szervezetet. De nemrég szerkesztőnk maga is szembesült azzal, hogy van egy bizonyos dolog, amit az oltás után egy darabig nem javasolt megtenni, és eddig senki se tudta. Erről IDE KATTINTVA olvashatsz részletesen.
Forrás: Figyeld a tested az oltás után, mert bizonyos tünetek esetén fontos mielőbb felhívni a háziorvosodat. Ilyen az, ha a kellemetlen mellékhatások napokon át fenn állnak, és semmire sem enyhülnek, nem segít a fájdalomcsillapító, és az oltásod helye körül is hosszú ideje vörös, érzékeny folt van.
Forrás: Az edzést, erőteljesebb testmozgást, de még az egésznapos túrázást is érdemes elhalasztani az oltás után. Bár nincs tiltva, de szakértők szerint jobb, ha a vakcina utáni legalább 24 órában nem erőltetjük meg magunkat. Ezt az egy napot mindenképp várd ki (sőt, inkább kettőt), mielőtt megerőlteted magad, mert könnyen lehet, hogy ez legyengíti annyira a tested, hogy a mellékhatások előjönnek rajtad.