Galéria

Mi történik a szervezetünkkel, ha nem jut elég minőségi alváshoz?

Forrás:

Megnő az étvágy az anyagcsere lassul. A túlevés, az elhízás és a cukorbetegség kockázata megnövekedhet.


Forrás:

Növekszik a magas vérnyomás, a sztrók, a szívelégedetlenség kialakulásának kockázata. Mind a rövid alvási időtartam (éjszakánként kevesebb, mint 5 óra), mind a hosszú alvási idő (éjszakánként 9 vagy több óra) negatív hatással van a szív egészségére - derül ki az European Heart Journal folyóiratban megjelent elemzésből. Kevesebb alvás következtében, különösen a koszorúér-betegség kialakulásának vagy az agyvérzésnek az esélye nő meg jelentősen.


Forrás:

Gyakoribbá válhatnak az érzelmi zavarok. A szorongás, az ingerlékenység, a depresszió kialakulásának kockázata megnőhet.


Forrás:

Csökken a szervezet kollagétermelő képessége, a bőr öregedésének folyamata felgyorsul.


Forrás:

Gyengül az immunrendszer, emiatt erősödhet a megbetegedési hajlam. A gyógyulási és felépülési idő lassul. Növekszik a rák kockázata, egy kutatás kimutatta, azoknál az embereknél, akik keveset alszanak, magasabb arányban fordul elő köztük az emlőrák , a vastagbélrák és a prosztatarák kialakulása.


Forrás:

A gyengülő memória és mentális funkciók miatt koncentrációs, tanulási és problémamegoldási nehézségek léphetnek fel. Az Experimental Brain Research által közzétett tanulmányban egy 18 fős csoport kapott egy feladatot, amelyet teljesíteniük kellett. Az első feladatot, egy teljes éjszakai alvás után hajtották végre. A következő feladatot egy éjszakai alvás kihagyása után hajtották végre. Az agyi funkciók, köztük a memória, a döntéshozatal, az érvelés és a problémamegoldás, a reakcióidő és az éberség együttesen romlást mutatott.


Forrás:

Az alváshiányos állapot bizony a nemi vágyat is csökkenti. Csökken a tesztoszteronszint. 5 vagy kevesebb óra alvás akár 10-15% -kal csökkenti a nemi hormon szintjét.