Galéria

Így űzöm el a legyeket a teraszról

Forrás: Ahogy a szúnyogokkal kapcsolatban is írtam, hogy bizonyos illatokat nem bírnak elviselni, úgy ez a legyekre is igaz! Szóval ezzel a trükkel igazából két legyet (vagy szúnyogot) üthetsz egy csapásra! Érdemes a teraszra vagy erkélyre olyan növényeket telepíteni, amelyek ebbe a kategóriába tartoznak: ilyen a bazsalikom, a levendula, a bársonyvirág és a macskamenta is, amelyeket ezek az élőlények egyenesen utálnak. De a citronella illatú gyertya és füstölő, ami a szúnyogok ellen hatásos, a legyeket is riasztja! Úgyhogy ha családi étkezést tervezel a teraszon vagy az erkélyen, ezekről ne feledkezz meg!
Forrás: Aztán ott vannak a DIY légycsapdák is, amelyek sokkal gusztusosabbak, mint a plafonról lelógatott ragasztós papír. Én ezt például mindig alkalmazom, ha tudom, hogy sokat leszünk kint a teraszon! Keverj össze másfél deciliter ecetet és pár csepp mosogatószert egy magasabb üvegben, majd a tetejét fedd le átlátszó, műanyag fóliával. Ezt rögzítsd hozzá befőttes gumival, majd szúrj kis lyukakat a tetejére. A legyeket oda fogja vonzani az ecet szaga, berepülnek a lyukakon, de a mosogatószer hatására nem tudnak megállni az ecet felületén, hanem elsüllyednek. (Ha egyébként nincs otthon ecet, általában cukrozott víz segítségével is működik.)
Forrás: A növény, amiről már biztosan hallottál, de lehet, hogy még sosem tartottál. Pedig ha legyek ellen szeretnél megoldást, ez jó választás lesz! Bár én még nem próbáltam, de rengeteg helyen olvastam már, hogy a hangyát, legyet, szúnyogot és más bogarakat is elpusztítja, könnyű a tartása, és nagyon hasznos. Bár elsősorban szobanövény, a melegebb nyári estéken simán kirakhatod a teraszra/erkélyre, hogy védjen titeket a betolakodóktól.
Forrás: Tudtad, hogy a legyeket idegesíti az erős ellenszél? Nem véletlen, hogy a szeles estéken se őket, se a szúnyogokat nem látod, hiszen inkább megbújnak valamerre. Ezért szokták javasolni, hogy dugj be odakint egy-két ventilátort, hogy ezzel is lecsökkentsd a legyek számát!
Forrás: És most jöjjön az én kedvenc trükköm, amivel szkeptikus voltam sokáig, de kipróbáltam, és tényleg hatásos! A legyek látása kifejezetten jó, minden irányba látnak szinte, ezért könnyen kiszúrnak bármit. De ha valami beletükröződik a szemükbe, azt nem viselik jól! Ezért érdemes előkeresned néhány régi dunsztos üveget vagy akár poharat, megtölteni vízzel, és beletenni pár darab pénzérmét, ezt pedig kirakni az asztal néhány pontjára, ha épp nagy kajálást terveztek kint. Ugyanis ez olyan módon töri meg a fényt, hogy összezavarja a legyeket, sőt, állítólag az érmék miatt azt hiszik, hogy egy náluk sokkal nagyobb rovar néz vissza rájuk, így nem mernek közelebb jönni. Egy külföldi blogger kipróbálta, és elmondása szerint a legyek 90%-a eltűnt, így hát én is teszteltem, és a különbség tényleg érzékelhető volt! Csak arra figyelj persze, hogy egyetlen vendég se igyon véletlenül az üvegekből.
Forrás: Ha pedig az elektronikai készülékeket is bevetnéd, válassz elektromos rovarűzőt! Ezek a gépek ultraszónikus hullámokat bocsátanak ki magukból, amit a rovarok nagyon nem viselnek jól, így rögtön elhúzzák a csíkot. Beltéri és kültéri változat is van, érdemes körbenézned a boltokban!