Galéria

A vérrögök előjelei: ismerd fel őket időben!

Forrás: Amikor a vérrög a karod vagy lábad mélyvénáiban alakul ki, azt mélyvénás trombózisnak nevezik. Ez kifejezetten veszélyes, hiszen akár a szívedbe vagy a tüdődbe is bejuthat a vérrög, és súlyos esetben, kezelés nélkül halált okozhat! Ez nagyobb eséllyel alakul ki azoknál, akik egyébként hajlamosak rá hormonális fogamzásgátlás, túlsúly, magas koleszterin miatt, vagy ha például egy repülőtéri utazás vagy az ülőmunka során egy helyben ülnek szinte 8-10 órát.

A tünetek:
- duzzanat: ha vérrög okozza, az egész végtag felduzzadhat, de van, hogy csak azon a ponton jelentkezik ez a tünet, ahol a vérrög található
- szín- és hőváltozás: kékes, pirosas színre vált a karod/lábad, vagy viszketni kezd, ráadásul forró lesz a bőröd.
- fájdalom: miután a vérrög miatt romlik a helyzet, az adott végtagban erős, feszítő fájdalom alakul ki.
- nehézlégzés: ha ez bekövetkezik, nagy a baj, mert a vérrög a tüdődbe jutott. Okozhat még erőteljes köhögést is (akár vérrel), és fájdalmat a mellkasban. Azonnal hívd a mentőket!
- gödrös ödéma: ilyenkor a folyadék felgyülemlik, és az adott testrészt felduzzasztja. Ha megnyomod, az ujjad helye még látszik pár másodpercig, majd visszatér a duzzanat.
- duzzadt, fájó erek: rögtön látni, hogy kidudorodnak az erek, amelyek érintésre ráadásul még jobban fájnak.
Forrás: Nagy a baj, ha a szívedhez jut a vérrög! Ilyenkor akár szívinfarktus is lehet a vége, úgyhogy ha ezeket a komoly tüneteket érzed (pláne az előző pontban felsoroltak után), ne késlekedj!

Tünetek:
- nagyon erős fájdalom a mellkasban és a karban, amihez zsibbadó érzés társul
- semmire sem múló, erőteljes izzadás
- nehézlégzés, ami nem akar elmúlni
Forrás: Általában először a karban vagy lábban alakul ki a vérrög, ami végül eljuthat a tüdődbe. Ezt az orvosok tüdőembóliának is hívják, és egy nagyon-nagyon veszélyes állapotról beszélünk.

Tünetek:
- rövideket tudsz lélegezni, vagy nehézlégzést tapasztalsz
- erős fájdalom jelenik meg a mellkasodban
- folyamatos köhögés alakul ki
- erősen izzadni kezdesz
- szédülsz, és ez nem csillapodik pihenés után sem
Forrás: Sajnos az agyban is lehetnek vérrögök, ezt általában az erek falában lévő zsíros lerakódások okozzák, melyek a véráramlás során eljutnak az agyba. De kiválthatja erős ütés, vagy akár az is, ha a nyakadban, mellkasodban kezdődik meg egy vérrög, ami eljut idáig.

Tünetek:
- nagyon hirtelen megjelenő látásproblémák
- rohamok jelentkeznek
- nagyon erőteljes gyengeségérzet uralkodik el rajtad
Forrás: A vérrög akár azokban az erekben is megjelenhet, amelyek a gyomrodhoz és emésztésedhez kötődnek. Ezt májbetegségek is előidézhetik, de akár a fogamzásgátló is!

Tünetek:
- hányingered támad, vagy akár hánysz is
- erős fájdalom a gyomorban, ami étkezés után még rosszabb
- hasmenés jelentkezik
- vért találsz a székletedben
- folyamatos puffadást érzel
Forrás: Ha úgy gondolod, hogy vérrög alakult ki valamelyik tesztrészedben, jobb nem kivárni, míg nagyobb a baj! A legtöbb esetben ezt gyógyszerrel kezelik, de javasolhatják a gyógyharisnya viselését, súlyosabb esetben viszont műtétre is szorulhatsz.