Galéria

Ételek, amiket sose egyél szavatossági időn túl - akkor se, ha egy napról van szó

Forrás: A konzervek azok, amelyek nagyon sokáig elállnak a polcon. Viszont gyakran megesik, hogy bevásárolunk belőlük (tavaly például a COVID elején még a babkonzervek is szélsebesen elfogytak), majd elfeledkezünk róluk, és lejár a szavatosságuk. Mivel ezek egyébként elég hosszú ideig - értsd úgy, hogy évekig - ehetők, így ha ezt a határt átlépi az étel, már nem szabad megenni őket. Hiszen gondolj csak bele, alapból milyen sokáig lehetett őket tárolni, ráadásul hűtés nélkül!
Forrás: A keménysajtok, mint a cheddar és a gouda hosszabb élettartammal bírnak a hűtőben, mert a baktériumnak és a penésznek nehezebb bejutni a belső rétegekbe. Ha már megbontottad őket, akkor is még hetekig jók lehetnek, és ha épp megjelenne rajtuk egy-két folt, azt levágva még mindig ehetők maradnak. De a puha sajtok, mint a ricotta, a krémsajt, és a kecskesajt, mind sokkal kevésbé ellenállók a baktériumokkal szemben. Ha azt látod, hogy lejárt a szavatossági idő, ne is kísérletezz, mert sajnos a belsejükben ott lehet a sok baktérium vagy apró penész.
Forrás: Majonéz, ketchup, és minden egyéb, üveges szósszal légy óvatos! Hiába hiszed, hogy ezek a hűtőben elállnak az örökkévalóságig, ha megbontod őket, elindul a számláló. Ha pedig lejárt a szavatossági idő, inkább válj meg tőlük, mert ezekben nagyon gyorsan szaporodnak a bacik. Gondolj csak bele, ha belemártod a kést, vagy hozzáér a tubus szája a felvágotthoz; ezek által baktériumok kerülnek bele, így hamar romlanak. A mustár még hagyján, hiszen ez bontva is van, hogy egy évig ehető (hűtőben tárolva!), de például a salsa csak egy, a majonéz kettő, a BBQ pedig négy hónapig, míg a ketchup fél évig fogyasztható. Szavatossági időn belül!
Forrás: A boltokban lehet kapni kész salátákat, például burgonya-, tonhal vagy tojássalátát. Ezek általában rövid szavatossági idővel bírnak, így ha megveszed, és nem fogyasztod el a határidőn belül, ne is próbáld meg pár nappal a lejárat után megenni! Ezek nem véletlenül csak pár napig ehetők: csupa olyan összetevő található meg bennük, ami romlandó még a hűtőben is, ezért lejárat után gyomorrontás lesz a vége.
Forrás: Míg sok gyümölcslé és dzsúsz keresztül megy a pasztörizálás folyamatán, addig a nyers változatokból mindez kimarad. Egészségesek és finomak, de nem bírják sokáig még hűtőben sem, épp ezért fontos, hogy ha veszel, akkor még aznap, vagy legkésőbb másnap idd meg - ha engedi a szavatossági idő. Ezeknél nem érdemes figyelmen kívül hagyni azt a részletet sem, hogy felbontás után hány napig ihatók!
Forrás: Bár ezt valószínűleg te is tudod, de a húsoknál nem sok veszélyesebb étel van a konyhádban baktériumok szempontjából! Ezeknél óriási veszélyt okozhat az, ha lejárat után akarod elkészíteni őket, mert a baktériumok gyorsan szaporodnak, és ezek van, hogy komoly kezelést igényelnek. Ha beteszed a fagyasztóba a húst, nem számít a lejárati idő, de hűtőben nagyon is fontos! Egyébként a felvágottak és a halak, tenger gyümölcsei is ebbe a kategóriába tartoznak, ha lejárt a dátum, semmiképp se egyél belőlük! Apropó fagyasztás, IDE KATTINTVA azt is elolvashatod, mit mennyi időre szabad a fagyasztóba tenni.