Galéria

Magyar filmek

Forrás:

Gothár Péter május 20-tól látható filmje szürreális mese egy fővárosi, épp széthullófélben lévő családról: apáról (Mészáros Máté), anyáról (Rezes Judit), és kamaszfiúról (Börcsök Olivér).
A magaskultúra kellékeivel – kották, könyvek, lemezek - telepakolt, a hatvanas évek sznob enteriőrjeit őrző belvárosi lakásban megjelenik egy állandóan mosolygó fiatal lány (Mészáros Blanka), aki alaposan szétzilálja az amúgy is rozogának tűnő belső kapcsolatokat. Plusz állandóan szól Bartóktól valami szép, a dialógusok javát a magyar szépirodalom legjavából ollózták (Esterházy Péter, Szvoren Edina, amikre így kapásból emlékszem), és még a történelmi múltba, konkrétan a vészkorszakba is visszaevezünk, hogy a családi tabló egy jelentős epizóddal egészülhessen ki. Szóval kifejezetten groteszk élményre számítson, aki beül a filmre: Gothár filmjében keveredik az álom és a valóság, a képzelet és a realitás, a líra és a próza, a múlt és a jelen. Ráadásnak a csodálatos Börcsök Enikőt is láthatjuk pár jelenet erejéig utolsó filmszerepében.


Forrás:

Egy férfi és két nő különös háromszögtörténete bontakozik ki egy tóparti házban. A titokzatos módon eltűnt apáról a fiúra hagyományozott horgásztó távol esik a várostól: elszigetelt, varázslatos világ, halak, madarak, vadállatok békésnek tűnő otthona. A felszín alatt azonban titkok lappanganak és az évszakok körforgásával együtt a horgásztavat gondozó férfi és két nő baljós története is beteljesedik.

Felméri Cecília kolozsvári rendező első nagyjátékfilmje egy lélektani krimi az elengedésről, az ismétlődő kapcsolatokról, a konfliktusokról és a szembenézés nehézségeiről. A Borbély Alexandra főszereplésével készült film május 13-tól látható a mozikban.


Forrás:

Május 27-től látható a magyar mozikban az Éden, Kocsis Ágnes új filmje.
A film nagysikerű világpremierje tavaly a neves Rotterdam Nemzetközi Filmfesztiválon volt, de több mint egy évet kellett várnia, hogy a nézők végre nagyvásznon láthassák a lélegzetelállító képi és hangi világú alkotást. A magyar-román-belga koprodukcióban készült mű különös szerelmi történet, amelynek főszereplője egy harmincas évei végén járó nő: mindenre allergiás, ami a modern világgal jár, ezért teljes elszigeteltségben él. A film ráadásul – ígérete szerint - dermesztő pontossággal vetíti előre a járvánnyal kapcsolatos világméretű változásokat, úgyhogy ezért különösképpen várjuk.

 


Forrás:

A különc egyetemista lány, Panna (Walters Lili) gyerekkorától kezdve próbál jeleket küldeni az űrbe. Annak ellenére, hogy az egyetemen senki nem veszi őt komolyan, elmélete mégis bizonyítást nyer: hatására ugyanis a Földre érkezik a saját világában hasonlóan kirekesztett űrlény Fiú (Takács Zalán). Ha ez önmagában nem lenne elég sokk, a jövevény közli Pannával: a bolygó pusztulásra van ítélve, őt magát pedig egyedül az érdekli, hogy megmentse rajongása tárgyát, Zalatnay Sarolta művésznőt.

Az Űrpiknik szédületes vígjáték, amit július elsejétől láthatunk a mozikban.


Forrás: Reisz Gábor és Szimler Bálint közös rendezésében a Mordái nevű folk-rockot játszó együtes a Gellért Szállóban forgatott a szürreálissal és a krimivel is kacérkodó filmet, aminek feszültségét tovább mélyítik a zenekar dalai. A  fiatal csapat rég nem hallott sötétséget és misztikumot szólaltat meg a magyar népzenében, amit hol kiszámíthatatlan jazzel, hol katartikus metállal kevernek. A rendhagyó streamet a Budapest Ritmo programsorozatának keretében május 12-én este 9-kor nézheted meg itt!

 


Forrás:

Április végén elindult Csoma Sándor Sterczer Hildáról szóló, Magasságok és mélységek munkacímű filmjének forgatása. 

A Magasságok és mélységek munkacímmel készülő alkotás megtörtént eseményeket dolgoz fel: amikor Erőss Zsolt hegymászó eltűnt, feleségére, Sterczer Hildára irányult a figyelem. Az alkotás a két kisgyerekkel magára maradt özvegy gyászfeldolgozási folyamatát és a házaspár különleges kapcsolatát mutatja be emlékképek formájában.

A főszerepben az erdélyi származású Pál Emőkét láthatjuk, míg Erőss Zsoltot a Nemzeti Színház színésze, Trill Zsolt alakítja.


Forrás:

És végül egy igazán rendkívüli mozis hír.
Új névvel, új helyszíneken, új időpontban, megújult külsővel és premierekkel rendezik meg idén a hazai filmek seregszemléjét.

A Veszprém-Balaton régióban lesz az új Magyar Mozgókép Fesztivál a vízparti szezon elején, 2021. június 23-26. között Veszprémben, Balatonfüreden és Balatonalmádiban. Az új fesztivál célja, hogy a legújabb alkotásokat bemutassa a nagyközönségnek, és a magyar filmes-televíziós szakma találkozója legyen.
A Magyar Mozgókép Fesztivál szabadtéri vetítésekkel, a legújabb magyar filmek premierjével, nemzetközi fesztiváldíjasokkal, sztárokkal, közönségtalálkozókkal, gyermek- és ifjúsági programokkal, felújított klasszikusokkal, kiállításokkal, koncertekkel és gasztroprogramokkal várja a filmek és alkotóik iránt érdeklődőket.
Az esemény záróakkordjaként június 26-án adják át a Magyar Mozgókép Díjakat.