Galéria

10 dolog, amit soha ne tolerálj egy párkapcsolatban

Forrás:

Míg a fizikai bántalmazásnak látható jelei vannak, az érzelmi vagy verbális agresszió sokáig észrevétlen marad. Mégis miből veheted észre, ha ilyen kapcsolatban élsz? Abból, hogy a párod folyamatosan kritizál, negatív megjegyzésekkel próbálja meg leépíteni az önbecsülésedet és mindig kontroll alatt tart téged. Ha a partnered állandóan ócsárol mások előtt, a saját feszültségét rajtad vezeti le, folyton fenyegetőzik és neked engedélyt kell kérned tőle mindenért, akkor bizony egy érzelmileg bántalmazó kapcsolatban élsz, amelyből jobb, ha mielőbb kilépsz, mert a végén csak azt veszed észre, hogy eltávolodtál a barátaidtól, a családodtól, gyakran vagy ideges és rosszkedvű, az önbizalmad pedig teljesen leépült. A legelső lépés, hogy tudatosítod magadban, te egy értékes ember vagy, bármit is mondjon rólad a barátod! Senki sem érdemli meg, hogy így bánjanak vele!


Forrás:

Ha a partnered fizikálisan bántalmaz, bizony nem könnyű – és igencsak hosszadalmas - a romboló kapcsolatból kitörni. Minden erődet össze kell szedned, hogy megszabadulj a bántalmazódtól, de arra gondolj, hogy senkinek sincs joga bántani egy másik embert. Még csak magyarázattal sem tartozol neki, hogy miért hagyod el.  Mielőtt cselekednél, jól tervezz meg előre mindent: kérj segítséget – több olyan alapítvány létezik hazánkban is, amely kifejezetten bántalmazott nők és gyermekek megsegítésével foglalkozik és segélyvonaluk is van - és mindig dokumentáld, ha bántalmazott a partnered, hogy legyen bizonyítékod, még akkor is, ha később ezzel semmi célod nem lesz! Keress magadnak egy olyan biztonságos helyet, ahol nem találhat meg és tegyél félre annyi pénzt, amennyit csak tudsz! Legyenek nálad mindig a személyi irataid és készíts össze egy bőröndöt is a személyes holmijaiddal és amikor elérkezettnek látod a pillanatot, hagyd ott az egészet és vissza se nézz!


Forrás:

1993-ig a házasságon belüli erőszak, mint fogalom nem létezett, mivel sokáig a szex házastársi kötelezettségnek számított. Bár azóta szexuális bűncselekményként tartja számon a jog, ennek ellenére az esetek többségére nem derül fény, így az erőszaktevő büntetlenül megússza az erőszakoskodást.

A szakemberek arra hívják fel a figyelmet, hogy minden nőnek joga van nemet mondani a szexuális aktusra, még egy jól működő házasságban is és semmiféle indokkal sem kényszeríthető rá. Ha a partnered arra hivatkozva követel tőled szexet, hogy ez a házastársi kötelezettséged, vagy mert ennyivel tartozol neki, akkor fel kell ismerned, hogy bántalmazó kapcsolatban élsz, amely nem méltó hozzád és bármikor kérhetsz segítséget a nők ellen elkövetett erőszakkal foglalkozó szervezetek szakembereitől.


Forrás:

Ha a partnered állandóan az alakoddal, a súlyoddal élcelődik, folyamatosan kritizálja a külsődet, nem csak kegyetlen és éretlen személyiség, de egyben nagyon manipulatív is. Ezzel a viselkedéssel ugyanis az a célja, hogy elbizonytalanítson téged és arról győzzön meg, hogy soha nem leszel elég jó, hogy egy jobb partnert találj magadnak, soha nem leszel képes elhagyni őt, mert soha nem lesz más, aki szeressen.

Ez a nagyon beteg viselkedésmód arra irányul, hogy átvegye a hatalmat fölötted és folyamatos kontroll alatt tartson. Mintha te egy tárgy lennél, ami kizárólag az ő tulajdona.

Ne feledd, te egy értékes ember vagy, tele szépséggel és jó tulajdonságokkal, melyeket egy hozzád illő partner azonnal felismer! Ne hagyd, hogy egy beteg ember meggyőzzön ennek az ellenkezőjéről!


Forrás:

Ha a párod feleslegesnek tartja az előjátékot, mert csak a saját kielégülését tartja fontosnak és olyan dolgokra kényszerít, amelyek neked egyáltalán nem okoznak örömet, sőt, kifejezetten kellemetlenek, adj hangot a nemtetszésednek! Ha a partnered ennek ellenére nem változtat, érdemes rajta elgondolkoznod, mit várhatsz tőle, ha ebben sem hajlandó odafigyelni rád.


Forrás:

Soha nem lehet egészséges a kapcsolatod egy olyan emberrel, aki nem akarja, hogy sikeres légy. És itt nem az építő kritikáról beszélünk vagy arról az esetről, amikor a karriered miatt valóban elhanyagolod a párkapcsolatod. Hanem arról, amikor a partnered a saját bizonytalansága, beteges féltékenysége és kontrollmániája miatt tesz rád szexista megjegyzéseket és folyamatosan, ok nélkül kritizálja a szakmai kvalitásaidat, sikereidet vagy választás elé állít: vagy ő vagy a karriered. Egy igazi partner együtt örül veled, támogat és soha nem kérne olyat, hogy mondj le a karrieredről.


Forrás:

Ha a kapcsolatotok eljut egy bizonyos szintre, annak természetes velejárója, hogy egy idő után kiálltok a barátaitok, családtagjaitok elé és nyíltan felvállaljátok, hogy immár hivatalosan is egy pár vagytok.

Ha a partnered ezt a lépést indokolatlanul sokáig elhalogatja, nem mutat be sem a barátainak, sem a családjának, ideje, hogy gyanút fogj. Lehet, hogy egyszerre több vasat tart a tűzbe vagy valamit titkol előled? Vagy nem biztos önmagában és a kapcsolatotokban? Nos, bármelyik is legyen, egy biztos, a partnered nem vállal fel téged, ami méltatlan hozzád. Érdemes odébb állnod és olyasvalaki mellett kikötnöd, aki büszke rá, hogy te vagy a párja és ezt ország-világgal tudatni akarja.


Forrás:

A gaslighting az érzelmi bántalmazás és manipuláció egy olyan formája, amikor az áldozat saját magáról alkotott képe, önmagába vetett hite kerül ostrom alá. A bántalmazó folyamatosan olyan szituációkat teremt, amelyben a másik szép lassan elveszíti az önbizalmát, az önértékelését és az identitását.

A cél minden esetben az, hogy az áldozat saját józan ítélőképességében, emlékezetében megrendülve végül a bántalmazó fél valóságát fogadja el sajátjának, s a másik így kerüljön hatalmi helyzetbe. Ennek hosszú távú eredménye: egy önmagában elbizonytalanodott, kételkedő és labilis partner, akit úgy lehet rángatni, mint egy marionett bábút.

Egy ilyen típusú bántalmazót nagyon nehéz otthagyni, mivel idővel sikerül olyannyira elbizonytalanítani a partnerét, hogy már maga is kétségbe vonja a saját józan ítélőképességét.


Forrás:

Ha azt veszed észre, hogy mióta együtt vagytok a partnereddel, teljesen eltávolodtál a barátaidtól, gondold végig, mi vezethetett idáig! A barátod mindig ideges lett, amikor barátnős programot szerettél volna tervezni, ezért inkább lemondtad, mert nem akartál veszekedést? Féltékenységi jelenetet rendezett, akárhányszor elmentél nélküle? A partnered lehet, hogy nagyon is tisztában van vele, hogy a barátaid nem ok nélkül nem kedvelik őt, sőt, mi több, át is látnak a viselkedésén! Éppen ezért neki az az érdeke, hogy ez ne derülhessen ki, ezt pedig csak úgy érheti el, ha megakadályozza, hogy találkozz velük. Soha ne bízz meg olyasvalakiben, akinek az a célja, hogy teljesen elszeparáljon a barátaidtól vagy a szeretteidtől!


Forrás: Teljesen le kellett mondanod a barátaidról, mert a partnered betegesen féltékeny? Ha a párod folyamatosan azzal gyanúsít, hogy megcsalod és már a lakásból sem mozdulhatsz ki, mert egyáltalán nem bízik meg benned, az egy igen komoly figyelmeztető jel számodra, hogy egy romboló kapcsolatban élsz. A partnerednek igenis tudomásul kell vennie, hogy nem vagy a tulajdona és a kapcsolatotokon kívül is van életed. És ez nem azt jelenti, hogy hűtlen vagy hozzá. Neki pedig nincs joga, hogy úgy beszéljen veled, mintha csaló lennél. Te egy önálló ember vagy, akinek mások is vannak az életében a partnereden kívül, akik fontosak.

Senki nem várhatja el a másiktól, hogy lemondjon a szeretteiről, a barátairól, csak azért, mert a kedvese így elégedett. Aki azt követeli a partnerétől, hogy rajta kívül senkije ne legyen a másiknak, se barátja, se más érzelmi vagy akár kollegiális kapcsolata, az beteg és erre fel is kell hívni a figyelmét. A kölcsönös bizalom az egészséges párkapcsolat alapja, anélkül senki nem várhatja, hogy működjön.