Galéria

13 titok II. Erzsébet királynő és Fülöp herceg házasságáról

Forrás: Először 1939-ben találkoztak egymással a Királyi Tengerészeti Iskolában, amikor Erzsébet királynő mindössze 13 éves volt, Fülöp herceg pedig 18 múlt. Hiába a nagy korkülönbség, Erzsébet azonnal beleszeretett a jóképű, daliás férfibe. Lenyűgözte, hogy milyen sportos volt (Fülöp ugyanis nagyon ügyes teniszező volt), és egész napot egymás társaságában töltöttük, Margittal, a királynő testvérével együtt. Ez az alkalom elég volt arra, hogy II. Erzsébet királynő tudja, ezzel a férfivel még biztosan szeretne találkozni a jövőben.
Forrás:

A királyi családok életében nem volt furcsa, hogy sokszor előre megtervezett házasságokat kötöttek, és szerelemről szó sem volt. Azonban Erzsébet és Fülöp házassága sosem tartozott ebbe a kategóriába. Ahogy írtuk is, tiniként találkoztak, egyre több időt töltöttek együtt, és a barátságukból szép lassan szerelem szövődött. Saját döntésük volt, hogy egybe akarnak kelni, és Fülöpnek nagy mázlija volt, hogy sikerült kivívnia a király szimpátiáját. Az ő engedélye tette lehetővé, hogy összekössék életüket!


Forrás:

De azért eleinte egyáltalán nem verték nagydobra, hogy nemsokára esküvő lesz. Noha a király kedvelte Fülöpöt, lánya eljegyzését egy darabig titokban akarta tartani, mert túl fiatalnak találta, és nem mellesleg a brit nép sem fogadta tárt karokkal Fülöpöt. Ez azt jelentette, hogy Fülöp még 1946-ban jegyezte el a 20 éves Erzsébetet, de a bejelentéssel 21 éves koráig várniuk kellett.


Forrás:

Egykor nagyon jellemző volt a királyi családok életében, hogy a rokonok egymással házasodtak a királyi vérvonal fenntartása érdekében. Ezért akkoriban sokaknak nem volt fura, hogy valójában a királynő és Fülöp másod- és harmadunokatestvérek, közös felmenőjük Viktória királynő, valamint IX. Keresztély dán király volt.


Forrás: Tudtad, hogy Fülöp herceg egykor nagyon szeretett dohányozni? Ennek a káros szenvedélyének Erzsébet királynő viszont nem hódolt, sőt, kifejezetten utálta, méghozzá saját apja miatt. György király ugyanis sokat dohányzott, ez pedig egy életre elvette a kedvét tőle. Végül Fülöp kénytelen volt felhagyni a cigizéssel felesége kedvéért: a legutolsó szálat az esküvő napján szívta el, majd onnantól kezdve sosem dohányzott.
Forrás:

Ha nézted a Korona című sorozatot, akkor tudod, hogy Fülöpnek nem volt könnyű megszokni a váltást, amit felesége hatalma hozott. Persze a sorozatban sok fikció van, de tény, hogy a valóságban sem volt egyszerű számára ez a helyzet. A királynői cím miatt Fülöp kénytelen volt feladni tengerészeti karrierjét, címeit, átköltöztek a Buckingham-palotába (noha ő imádta a Clarence-házat), és azt is nehezen viselte, hogy ő csak második volt, akárhová is érkeztek együtt. Ők maguk sosem beszéltek a részletekről, de akkoriban több újság cikkezett házasságuk problémáiról.


Forrás:

A házasságuk elején, amikor Erzsébet még nem volt királynő, úgy döntött, hogy felveszi Fülöp herceg vezetéknevét. Amikor viszont édesapja meghalt, és hirtelen ő került a hatalom élére, ez megváltozott, és visszatért eredeti vezetéknevéhez. Így lett Mountbattenből ismét Windsor, ami a királyi család hivatalos vezetékneve. Állítólag ennek Fülöp nagyon nem örült!


Forrás: 1949 és 1951 között, amikor Erzsébet még csak hercegnő volt, Fülöppel közel két évig Máltán éltek, mert épp ott állomásozott a herceg. A királyi pár számára azok voltak életük "legnormálisabb" évei, a legátlagosabb, és egyben talán legboldogabb időszakuk. Frissen házasodtak, egy gyermekük volt (Károlyt egyébként otthon hagyták Angliában a nagyszüleivel), és Erzsébet még nem volt királynő. Szabadabbak voltak, és legalább egy kis ideig (már a körülményekhez képest) azt csináltak, amit csak akartak!
Forrás: Ahogy írtuk is, Máltán töltött idejük alatt Károlyt, egyetlen fiukat otthon hagyták nagyszüleivel. Életük során pedig kifejezetten gyakran töltöttek időt távol gyermekeiktől, volt, hogy néha hónapokra is. 1994-ben Károly herceg egy önéletrajzi könyvben távolságtartónak nevezte édesanyját, utalva arra, hogy szinte sosem voltak együtt. Elmondása szerint neki mindent a dadái tanítottak meg, és minden jelentős élményénél, kezdve az első lépésektől az első szavakig, ők voltak jelen, nem a szülei.
Forrás:

A királynő és Fülöp sosem osztoztak közös hálószobán, de ahogy a Korona című sorozatban, úgy a valóságban is egymásba nyíltak saját szobáik. Ez még akkor is így volt, amikor a Clarence-házban éltek, a házasságuk kezdetén. Így sokkal jobban tudtak aludni, kipihentebbek voltak, de amikor épp társaságra vágytak, másodpercek alatt át tudtak menni egymáshoz.


Forrás: Voltak pletykák arról, hogy Fülöp herceg hűtlen volt házasságuk alatt. 1950-ben csatlakozott egy társasághoz, aminek eseményein csak férfiak vehettek részt, és teljes titok övezte, mik történnek ezeken a találkozókon, majd később egy hosszú hajóútra indult, ahol állítólag félrelépett többször is. A pletykák egy időben nagyon felerősödtek, olyannyira, hogy végül a királynőnek kellett közzétennie egy bejelentést, amiben cáfoltak minden hírt. Később Fülöp herceg maga is megszólalt ezzel kapcsolatban: "Hogy is [léphettem volna félre]? Hiszen ott volt egy detektív a nyakamban, éjjel és nappal, 1947 óta." De egyébként később egy önéletrajzi könyvben Elizabeth Sarah Bradford azt írta, hogy az esetet követően Fülöp herceg sokkal óvatosabb lett, és a flörtölésben csak olyan partnereket választott magának, akik maguk is fontosnak tartották a hírnevüket.
Forrás: A királynő és Fülöp ritkán fogták meg egymás kezét nyilvánosan, maximum csak egymásba karoltak. Ez részben egy generációs különbség volt: őket még úgy nevelték, hogy ezeket nem illik nyilvánosság előtt csinálni. A másik ok az lehetett, hogy Fülöp pragmatikus embernek tartotta magát, és semmiképp sem romantikus típusnak. Egyszer megkérdezték tőle, hogy mit gondol, mi a legnagyobb különbség közte és fia között, ő pedig azt válaszolta, hogy Károly igazi romantikus, de ő egyáltalán nem az.
Forrás: Az 50. házassági évfordulójukon Fülöp herceg adott beszédet, és elmondta, hogy a sikeres kapcsolatuk titka az, hogy nagyon toleránsak egymással szemben.