Galéria

25 program családosoknak, hogy elviselhetőbb legyen a bezártság

Forrás:

1. Végezzetek otthon kísérleteket!
Rengeteg izgalmas kísérletet lehet elvégezni otthon is, ami nem csak lefoglalja a gyerekeket, de a kémiatanulásban is segíthet. Egy tojást ecetbe áztatva pattogóssá varázsolhatunk, szőlőlével pedig titkosírást fedhetünk fel rajta. Izgalmas otthoni kísérletekért kattints ide.

2. Utazzatok el a Marsra!
Az accesmars.com oldalon egy marsjáró szemén keresztül nézhetünk körül a Marson. Jövendőbeli űrhajósoknak kötelező otthoni program!

3. Írjatok olvasónaplót egy könyvből!

Ha a gyerek unja a kötelező olvasmányokat, válasszon ő egy könyvet, amit közösen feldolgoztok. Olvassátok el együtt, beszélgessetek róla, írjatok olvasónaplót. Az olvasás az egyik legjobb időtöltés és a karantén jó lehetőség arra, hogy megszerettessük a gyerekekkel a könyveket.

4. Készítsetek saját társasjátékot!
Hogyha már az összes otthoni társast végigjátszottátok találjatok ki egy újat! Rajzoljatok táblát, kártyákat, alkossatok szabályokat. Egy saját játék összehozza a családot és ki tudja, lehet, hogy a végén még piacra is dobják a társasotokat!

5. Használjátok okosan az internetet!
Biztos, hogy a gyerek többet fog a neten lógni a karantén idején. Pont ezért fontos, hogy megmutasd a gyerekeknek, hogyan használhatja tanulásra is az internetet. A zanza.tv kincsesbánya a diákoknak, a Zállatorvos YouTube csatornán vicces animált videókból tanulhatnak a nagyobbak.  A Honfoglaló és a Kvízpart pedig tökéletes a tanultak átismétlésére.


Forrás:

6. Építsetek erődöt kartonpapírból!
Végre új életet kaphatnak a felesleges kartondobozok. Egy papírerőd megépítése jó móka lesz a gyerekeknek, utána pedig játszhatnak is benne tévézés helyett. 


7. Keressetek kincseket!
Rejts el a lakásban apró kincseket, játékokat vagy édességet. A gyerekeknek adj egy listát a felkutatni való dolgokról, esetleg egy térképet, hogy merre keressék őket. Te pár perc alatt elő tudod készíteni a játékot, a gyerekeket viszont órákra is le tudod foglalni vele. Csak ne felejtsd el, hová dugtad el a kincseket!

8. Süssetek valami finomat!
Süssetek valami finomságot a gyerekekkel. Élvezni fogják a konyhában való ténykedést és még nassolni valótok is lesz. Receptekért katt ide

9. Csináljatok TikTok videókat!
Épp itt az ideje megtanulnod, hogy mi is az a TikTok! Kérd meg a gyereket, hogy csináljatok közös videókat.


10. Só-liszt gyúrmázzatok!
Ha már te is unod a slime-ot, csináljatok valami mást. Az egyszerű só-liszt gyurmát feldobhatod egy kis ételfestékkel, a gyerekek imádni fogják!

 


Forrás:

11. Piknikezzetek otthon!
Vegyétek elő a kockás pokrócot és piknikezzetek a nappaliban. Ezzel bármelyik unalmas étkezést fel tudjátok dobni és nem kell hozzá semmi extra.

12. Építsetek bunkert!
Bunkert minden gyerek imád építeni. Keressetek a lakásban egy olyan pontot, ahol nem lesz útban az erődítmény és hagyjátok fenn minél tovább, hogy a gyerekek ki tudják élvezni.

13. Mozizzatok!
Az egyszerű filmezés helyett tartsatok moziestet. Sötétítsetek be otthon és készítsetek popcornt.

14. Nézzetek élő videókat!
Ha a filmeket már unjátok, a explore.org/livecams oldalon számtalan élő közvetítést találhattok kiskutyákról, vadállatokról vagy víz alatti világokról.

15. Csináljatok egy szépségszalont!
Tartsatok szépségdélutánt. Beszéljétek meg, hogy ki lesz a masszőr, a fodrász, a sminkes és a stylist. Öltöztessétek fel egymást, csináljátok meg egymás haját, sminkeljetek és masszírozzatok.
Forrás:

16. Használjátok ki a jó időt!
Magyarországon egyelőre nem vezettek be kijárási tilalmat, az Operatív Törzs is azt ajánlja, hogy legyünk a szabad levegőn. Amíg tudtok, menjetek el sétálni, biciklizni - lehetőleg olyan helyre, ahol a madár sem jár.

17. Rendezzetek diszkót!
Sötétítsetek be, keressetek vagy állítsatok össze egy jó kis lejátszási listát és táncoljatok.

18. Ugróiskolázzatok!
Szigszalaggal ragasszatok fel egy benti ugróiskolát. Ha egy pályát már meguntak a gyerekek, csináljatok újat!

19. Építsetek akadálypályát!
Dobozokból, székekből és madzagokból a lakásban is izgalmas akadálypályát lehet csinálni. Hozzatok szabályokat, hogy hogyan lehet végig menni a pályán. Stopperrel mérjétek az időt, a leggyorsabb jutalmat is kaphat.

20. Játsszatok 1 perc és nyerszt!
Az 1 perc és nyersz vetélkedő feladatait otthoni tárgyakkal mind el lehet végezni. Az ügyességi játékokat nagyon fogják élvezni a gyerekek és közben a koordinációjuk is fejlődni fog. 


Forrás:

21. Nézzetek bábszínházat!
A Budapest Bábszínház március 21-én Youtube csatornáján fogja elérhetővé tenni a Rozi az égen című előadását. Ezt követően szombat délelőttönként fognak közzétenni újabb előadásokat.

22. Színezzetek!
A New York-i Tudományos Akadémia Orvosi Könyvtára több mint 100 színezőt tett ingyen elérhetővé a library.nyam.org/colorourcollections/ oldalon. Rengeteg könyvtár, múzeum csatlakozott a kezdeményezéshez és saját archívumukból osztottak meg színezni való anyagokat. Így a színezés közben a gyerekek tanulhatnak is!


23. Írjatok levelet!
De ne e-mailt. Vegyetek elő levélpapírt, borítékot, bélyeget. Írjatok valakinek, akit nem láthattok a karantén miatt, tanítsátok meg a gyerekeket, hogy hogyan kell megcímezni és feladni egy levelet. Aztán majd ha újra lehet postára menni, fel is adhatjátok.

24. Tartsatok festődélutánt!
Vegyétek elő az ecseteket, festékeket és vásznakat! Festés közben tanítsátok a gyerekeket a különböző stílusokról és festőkről.


25. Készítsetek képregényt versekből!
Ha a gyereknek semmi kedve verset tanulni, próbáld meg szórakoztatóvá tenni azt. Az
eletbenmaradnanak.hu oldalon öt híres magyar versből készítettek modern képregényeket. Ezt ti is megtehetitek otthon, a gyerekeknek így biztos jobban megmaradnak majd a versek.