Galéria

Hat sztár, aki a szülei áldozatává vált

Forrás:

Joseph Jackson eltökélte, hogy világsztárt farag a gyerekeiből. A siker érdekében kiskoruktól fogva terrorban tartotta és folyamatosan ütötte őket: Michaelt egyszer állítólag a fejénél fogva lógatta lefelé, úgy verte: máskor szíjjal fenyegetőzött, hogy azzal kapnak, ha nem zenélnek rendesen – és kaptak is. Michael később interjúkban elmesélte, hogy annyira félt az apjától, hogy amint meglátta, rögtön hányingere támadt. Joe Jackson 2018-as halála előtt egyébként készséggel elismerte, hogy verte a gyerekeit, és nem is tanúsított emiatt túl heves bűnbánatot.

Még súlyosabb az az állítás, amit Jackson húga, La Toya írt önéletrajzi könyvében: eszerint apja nemcsak lelkileg és fizikailag, de szexuálisan is bántalmazta a gyerekeit. A nő azt írta memoárjában, hogy anyjuk reakciója az apa közeledésére mindössze annyi volt: „Ne, Joe, ma este ne. Hagyd pihenni, hagyd békén, fáradt.”

Nyomasztó adalék, hogy a Neverland elhagyása című HBO-doku szerint Michael folytatta a borzasztó apai örökséget: több egykori kisfiú is megvádolta a gigasztárt molesztálással, sőt, annak idején La Toya is megpendítette, hogy fivére helytelen módon közeledik a gyerekekhez.


Forrás: Agresszió, idegösszeomlás, pszichiátria, gyámság – Britney Spears-ről a New York Times új dokumentumfilmje miatt megint többet beszél a világ. A sztártól 2008-ban vették el a fiait, James Spears-et pedig, aki addig nem sok vizet zavart a lánya életében, hivatalosan is az énekes gyámjává nevezték ki.

Az apa azóta egy jogásszal karöltve pénzügyi és magánéleti ügyekben is korlátlan módon dönthet, Britney-nek még ahhoz is engedélyt kell kérnie, kivel találkozhat, vagy mit oszthat meg a közösségi médiában. James-nek közben több botránya is volt: egy ízben fizikailag bántalmazta lánya egyik fiát, Sean-t, ami miatt az apa, Kevin Federline ideiglenesen távolságtartási végzést kért és kapott ellene. 2019 óta a rajongók Free Britney névvel megmozdulásokat szerveznek az énekesnő „kiszabadulása” érdekében, és most úgy tűnik, a kezdeményezések legalábbis részsikert aratnak: egy új bírósági döntés értelmében csökkentik az apa befolyását Britney és a hatalmas vagyon fölött.
Forrás: Évtizedek óta tudni lehetett, egy 2018-as podcastben pedig maga Mac beszélt róla őszintén, hogy nagyon régóta nem áll szóba az apjával, Christopher „Kit” Culkinnal. Mindenki Kevinjének a mozivásznon fantasztikus családja van, a valóság viszont annál keserűbb. „Ha nem leszel jó, megütlek”, ez volt Kit bevett gyereknevelési szlogenje, amit előszeretettel alkalmazott is: Macaulay-nak még mindig megvannak a sebhelyei, amiket apja ismétlődő dührohamai során szerzett.

A háttérben irigység és frusztráció húzódott meg: valaha Kit is színész akart lenni, és miután fia berobbant a köztudatba a Reszkessetek betörőkkel, képtelen volt megfékezni a féltékenységét. Ő és az édesanya lettek Mac menedzserei, a feszültségek pedig a család maradék egységét is felőrölték. A szülők hosszú pereskedés után szétváltak, Mac 17 éves korára nagykorúsította magát, és végre rendelkezhetett hatalmas vagyona felett. Bár sohasem lett filmsztár, úgy tűnik, megtalálta a maga alternatív helyét az univerzumban: a pénzét sosem szórta el, és mindig talál magának valamilyen érdekes elfoglaltságot. Gyereket viszont nem szeretne, ami hányatott múltját tekintve egyáltalán nem különös.
Forrás: E.T. egykori pajtásának nem a pénz- vagy a sikeréhséggel, sokkal inkább édesanyja felelőtlen természetével kellett megküzdenie. A magyar származású, Makó Ildikó néven Németországban született Jaid Barrymore már kisgyerekként különböző partikra hurcolta a lányát, aki kilencévesen cigizni kezdett, rendszeresen fogyasztott alkoholt, majd rászokott a marihuánára, és végül a keménydrogokra – kábítószerproblémái miatt a középiskolát nem is tudta elvégezni.

Tizenhárom éves korában került először rehabra, amit többször meg kellett ismételnie, végső elkeseredésében pedig öngyilkossággal is próbálkozott. Drew végül szerencsésen kimászott a gödörből: a tizenötödik születésnapján felnőtté nyilvánítását kérte, elköltözött otthonról, sikeres filmsztár lett, és azóta alig pár alkalommal beszélt az édesanyjával. Néha úgy tűnik, rendezik végre közös dolgaikat – posztoltak például közös fényképeket az Instagramon -, de a kibékülés sohasem lett végleges.
Forrás: A teniszzseni édesapja,  Emmanuel „Mike” Agassi Iránban született, és bokszolóként részt vett az 1948-as londoni, majd az 1952-es helsinki nyári olimpián. Mindkétszer kiesett az első körben, és valószínűleg ezt a csorbát igyekezett helyreütni azzal, hogy eszközként kezdte  használni a fiát.

Mike Amerikában alapított családot, majd módszeresen nekiállt a kis André kifaragásának. Állítólag már a kiságya fölé is teniszlabdákat akasztott, hogy fejlessze a látási képességeit, a családi házat úgy választotta meg, hogy az udvaron teniszpályát lehessen építeni, és iskola helyett inkább a fonákot gyakoroltatta a gyerekkel. „Teniszütős bokszolót csinált belőlem.” – írta Agassi memoárjában.

Mike Agassi 14 évesen beíratta Andrét Nick Bollettieri teniszakadémiájára, Floridába. A fiú lázadni kezdett: sört vedelt, furcsa frizurát vágatott magának, egy tenisztornán pedig rúzsozott szájjal és kifestett körmökkel lépett színre. Végül minden idők egyik legeredményesebb – bár botrányos – teniszezőjévé vált, pedig elmondása szerint mindig is gyűlölte a sportágat. Érthető: az apja egyszer azt mondta neki, hogy ha újrakezdhetné, nem hagyná, hogy André teniszezzen, hisz golfozóként vagy baseballjátékosként hosszabb pályafutása és még több pénze lett volna.
Forrás: Kétrészes HBO-dokumentumfilm készült a golf afro-amerikai legendájáról is. Tigert szerencsére nem kínozták szó szerint, apjával, Earl Woods-szal való kapcsolata azonban minimum rendhagyónak és elég fojtogatónak mondható. Az egykori háborús hős minden vágya az volt, hogy megalkossa az első fekete golfsztárt: egy olyan világban akart a fián keresztül érvényesülni, ahol mindig is a gazdag menő fehér ember volt az úr. Nem engedte például, hogy a kisfiú más sportokat is kipróbáljon, reggeltől estig gyakoroltatta, nemegyszer szándékosan megzavarva, hogy rezzenéstelen arcú, mentálisan tökéletes sportolót gyúrjon belőle.

A végeredmény felemás lett: Tiger színre lépésével valóban megvalósult a szinte hihetetlen összpontosításra képes golfzseni, ugyanakkor Earl – és Tiger rendkívül szigorú édesanyja - mintha minden emberit is kiöltek volna belőle. Ez a tudatos és kegyetlen trenírozás valószínűleg vastagon hozzájárult ahhoz, hogy a gépezet egyszer csak összeomlott: szörnyű sérülések, szexfüggőség, válás, gyógyszerek, ittas vezetés, rabosítás, és zseniális képességeinek varázsütésszerű elvesztése lett az ár, amit Tigernek meg kellett fizetnie – a szülei helyett.