Galéria

5 kutyafajta, amin sokszor továbbadnak a "gazdák"

Forrás:

A husky kutyák szépsége világhírű, épp ezért hatalmas érdeklődés övezi ezt a fajtát, pláne kölyökként. Sokan viszont nem ismerik eléggé a személyiségüket, és bármiféle háttértudás nélkül vesznek magukhoz huskyt. A gond, hogy ez a fajta felnőttként rendkívül aktív, játékos jellemmé fejlődik, és ha nem kapja meg a kellő figyelmet, lehetőséget az energiája levezetésére, hajlamos tönkretenni ezt-azt a ház körül. Ráadásul szeret vonyítani az éjszaka közepén, így csak akkor ideális lakásba, ha a gazdi sokat foglalkozik vele, iskolába járatja, és kellően türelmes.

Mivel sokan nincsenek felkészülve a huskyk természetére, őket nagyon gyakran viszik vissza örökbefogadás után. Ez pedig a keverékekre sajnos még inkább jellemző.


Forrás:

Ez a fajta egyszerre lehet jó házőrző és családi kedvenc is. Azonban ahhoz, hogy tanítani lehessen, és engedelmeskedjen a gazdinak, szükség van mellé egy határozott, domináns személyre. Sokszor a gyerekek és a nők nem tudnak elég karakánná válni ennek a kutyának, emiatt pedig elterjedt róla, hogy rendkívül makacs, agresszív, és irányíthatatlan. Ezek a gondolatok viszont a nem megfelelő tanítás és képzés hiánya miatt alakulnak ki.

Ha egy rottweiler megkapja a számára szükséges foglalkozást, és olyan gazdija van, aki ismeri a fajtát, ez a kutya nagyon is engedelmessé válik. Ám sokan nem elég türelmesek ehhez, így gyakran megesik, hogy miután a babakorból kinőtt egy roti, továbbadnak rajta.


Forrás:

Sokan a Hachiko című filmből ismerik ezt a fajtát, és a történet miatt akarnak annyira nagyon egy akitát. A gond, hogy csak kevesen olvasnak utána a fajta jellegzetességeinek, ezért a legtöbben csalódásként dolgozzák fel, hogy az akita valójában elég makacs és független típus. Nem az a fajta, aki nagyon bújna a gazdihoz, nem mindig figyel oda az utasításokra, az idegenekkel szemben gyakran ellenséges, és más emberek gyerekeit sem kedveli. Ráadásul megesik, hogy az állatokkal szemben agresszív.

Neki is elengedhetetlen a kellő oktatás, szocializálás és foglalkozás, hogy engedelmes és barátságos legyen. Itt bukik el sokszor a történet, mert aki kölyökként fogadja be ezt a fajtát, nem számít arra, hogy bekövetkezhet jellemváltozás. Márpedig nekik kicsi kortól kezdve szükséges a tanítás!


Forrás:

A világ egyik legnépszerűbb fajtájáról van szó, de pont ebből kifolyólag a keverékeket gyakran láthatod menhelyeken. Sokan azért választanak maguknak német juhászt, mert szimpatikusnak találják őket a rendőrös sorozatok hatására (például Rex felügyelő), de ennél többet nem tudnak a fajtáról. Itt is fennáll az a probléma, hogy ezek a kutyák erős jellemek, és szükségük van a kellő foglalkozásra, oktatásra ahhoz, hogy megtanulják kezelni saját ösztöneiket. Ha ez nem történik meg, némi agresszivitás is mutatkozhat rajtuk.

Ez viszont nem kell, hogy törvényszerű legyen! De aki örökbe fogad egy német juhászt (akár keveréket, akár fajtatisztát), annak tudnia kell, hogy szükség lesz a foglalkozásra, domináns hozzáállásra mellette.


Forrás:

A pitbullok hírneve mára nem túl pozitív, pedig a 90-es években kifejezetten felkapott fajta volt. Erről a változásról az tehet, hogy ezek a kutyák rendkívül dominánsak. Nem véletlen, hogy a menhelyeken és fajtamentőknél is csak azoknak adnak örökbe ilyen kutyát, aki jól ismeri a fajtát, tudja kezelni, és nem riad vissza az akadályoktól. A pitbullok ugyanis - akárcsak a rottweilerek - nem hallgatnak ám bárkire! Nekik nagy szükségük van egy domináns gazdára, aki az alfa lehet kettejük között, mert különben hajlamosak átvenni a "főnök" szerepét.

Ha egy ilyen kutyával nem foglalkoznak eleget, nem kapja meg a szükséges szocializálást már fiatal korban, sajnos megesik, hogy agresszív jegyek is megmutatkoznak benne. Ez viszont nem kell, hogy így legyen! Ha egy pitbull-gazdi iskolába jár kedvencével, tanítja őt, és türelmes, akkor ez a kutya a világ egyik legragaszkodóbb, legszófogadóbb kutyája lehet. Azonban az elköteleződés nincs meg mindenkiben. Ez akkor baj, ha valaki ennek ellenére is ragaszkodik a pitbullhoz, mert tetszik neki, de nem tud sokat a fajta jelleméről. Sajnos épp emiatt kötnek ki végül ezek a kutyák nem megfelelő kezekben. Hasonló a helyzet egyébként a stafford terrierrel is!