Galéria

Fermentált ételek, amiket egyél gyakrabban!

Forrás: Tanulmányok kimutatták, hogy a kefir fogyasztásának számos előnye van, az emésztés elősegítésétől kezdve a gyulladáscsökkentésen át a csontok egészségének megőrzéséig. Sőt, egy 2003-as kutatás szerint a kefir javítja a laktóz emésztését a laktóz intoleranciában szenvedőknél is. 
Forrás: A tempeh erjesztett szójababból készül, amelyet tömörítve árulnak. Ez a magas fehérjetartalmú húspótló szilárd, de rágós, és sütésel, akár párolással is készülhet. Lenyűgöző a probiotikum-tartalma, emellett sok olyan tápanyagban gazdag, amelyek szuper hatással vannak az egészségre: kutatások szerint a szójafehérje segít csökkenteni a szívbetegségek bizonyos rizikófaktorait.
Forrás: A japánok nemzeti étele elég megosztó: a Tempeh-hez hasonlóan erjeszett szójababból készül, viszont nagyon erős íze és csúszós textúrája van. Magas rosttartalma miatt nagyon jó az emésztésre, emellett sok benne a K-vitamin, amely részt vesz a kalcium anyagcseréjében, és nagy szerepet játszik a csontok egészségében.
Forrás:

A teagomba név csalóka, mert a kombucha nem gomba, hanem zuzmó, ami erjeszti a teát, és az italban lévő élesztő segít aktív életet élni a kombuchának. A belőle készült tea remek probiotikum, egyes kutatások szerint védi a májat a méreganyagokkal szemben. Emellett elősegítheti a rákos sejtek pusztulását, terjedését, és állítólag a vércukorszintet és a koleszterinszintet is csökkenti. 


Forrás: A miso egy erjesztett szójakrém, amit ételízesítésre használnak. Az elkészítési folyamata érdekes: a szójához rizst, esetleg árpád vagy búzát és sót adnak hozzá, ez után egy gomba segítségével egy fahordóban erjesztik jó ideig. Íze egyszerre édes, sós és kicsit savanyú, és intenzitása attól függ, meddig érlelik. Általában levesben használják fel, de húspácokba is nagyon jó. Fogyasztása hasznos fegyver a rák és a szívbetegségek ellen!
Forrás: A kimchi egy koreai köretféle, az alapja a kínai kel, de van, hogy retek erjesztésével készítik. A kínai kel ilyen elkészítési módja a kutatások szerint nagyon jó az inzulinrezisztencia ellen, és csökkenti a koleszterinszintet.
Forrás: Nagyon, de tényleg nagyon fontos, hogy minőségit vásárolj belőle - ha sikerül ilyet találni, akkor edd minél többször, mert fantasztikus hatással van a szerveztre. Bővelkedik C és K-vitaminokban, antioxidánsokban és rostokban is. Kutatások szerint hasznos a mellrák elleni küzdelemben, és az emésztésre is nagyon jótékonyan hat. 
Forrás: A joghurtot általában tejsavbaktériumok segítségével állítják elő, nagyon magas a kalcium, kálium, foszfor és B12 tartalma. Kutatások szerint segít csökkenteni a vérnyomást, az idősebbeknek pedig kifejezetten ajánlott a fogyasztása a csontok egészsége miatt.