Galéria

Hasznos kalciumforrások vegánoknak

Forrás: Kapnak hideget-meleget a szójából készült termékek, ennek ellenére kalciumtartalmuk vitathatatlan, mértékkel fogyasztva pedig abszolút beilleszthetőek az étrendbe. 
Egy csésze főtt szójabab mintegy 18,5, míg ugyanennyi, csak nyersen 27,6 százalékban járul hozzá az ajánlott napi mennyiséghez. A szójából készült ételek, köztük a tofu, a tempeh és a natto remek opciók.
Forrás: A füge, a narancs, a feketeribizli és a szeder egyaránt remek kalciumforrások, csak úgy, mint a mazsola, aszalt szilva és a szárított barack. Zöldségek közül a fehérrépa, brokkoli, kelbimbó és kelkáposzta bővelkednek benne, illetve a sötétebb levelesek. 
Forrás: A babot és a lencsét a vegánok imádják, hiszen gazdagok rostokban és fehérjékben, de történetesen jó kalcium-, cink-, vas-, kálium-, magnézium- és folátforrások is. Még az is bebizonyosodott, hogy segítenek csökkenteni a rossz koleszterint és az olyan betegségek kockázatát, mint a szívbetegség és a 2-es típusú cukorbetegség.
Forrás: A legtöbb mag tartalmaz kalciumot, de különösen a mandula gazdag ebben az ásványi anyagban, csakúgy, mint a brazil dió, a pisztácia, a dió, a mogyoró és a makadámiadió. Az egészséges zsír, rost és fehérje jó forrásai is a magok. Bővelkednek még antioxidánsokban és más, a szív számára egészséges ásványi anyagokban, például káliumban, amelyek segíthetnek a vérnyomás szabályozásában. 
A szezámmag, a chia mag és a lenmag is egyaránt jó kalciumforrások.
Forrás: Lehet, hogy furcsán hangzik, de bizony ezek is kifejezetten jó kalciumforrások! Ázsiai szupermarketekben vagy magában a shushiban is ott a tengeri moszat! A fekete melasz pedig a cukorgyártás végterméke, magas az ásványi anyag tartalma, bővelkedik kalciumban és káliumban is. Érdemes belőle organikusat választani, és napi maximum 1-2 evőkanálnyit elfogyasztani.