Gyulladásgátló ételek
Magas rosttartalmának köszönhetően csökkenti a gyulladás egyik markerét. Emellett proteinben is gazdag, szóval az egyik legjobb köret, amit választhatsz.
A bogyós gyümölcsök antioxidánsokban és antocianinokban is gazdagook, ezek az anyagok pedig csökkenthetik a gyulladást a szervezetben. Előbbi például megköti a szabad gyököket. Emellett kálium, C-,K-vitamin és mangán is van bennük.
A mandula, kesudió, dió, pisztácia és brazil dió is szuperek, ha gyulladáscsökkentésről van szó. Ez a bennük évő polifenoloknak köszönhető.
Az olajos halak omega-3 zsírsavakban gazdagok, melyek csökkentik a szívbetegség és a magas vérnyomás kialakulásának kockázatát.
A benne lévő kurkuminnak köszönhetően képes csökkenteni az ízületi gyulladás tüneteit, védi a memóriádat és hangulatjavító hatásáról is ismert.