Így készítsd el a mézeskalácstortát!
Törj le egy darab zöld gyurmát, és csavard össze egy darabka fehérrel, hogy márványos mintát kapj.
Mind az öt színű gyurmát nyújtsd 0,25 cm vastagra. Vágj belőlük öt darab különböző méretű és színű fenyőfát. Kettőn alakíts ki pontokból átlós mintát egy hurkapálca segítségével, ahogyan a képen látod.
Melegítsd elő a sütőt 110 fokra, és a sütőlapot béleld ki sütőpapírral. Fektesd rá a fákat, és süsd 30 percig. Végül hagyd őket kihűlni.
Minden fa hátára ragassz egy-egy hurkapálcát, majd hagyd megszáradni.
Melegítsd elő a sütőt 175 fokra – gázsütőnél ez a 4-es fokozat. Kend ki zsiradékkal a tortaformákat, majd béleld ki sütőpapírral.
Vegyítsd össze a lisztet, a sütőport, a sót és a fűszereket egy tálba, utána tedd félre.
Géppel keverd jó habosra a vajat. Add hozzá a cukrot, és keverd tovább, amíg halvány színű és szép habos nem lesz.
Add hozzá egyenként a tojásokat, mindegyiket alaposan keverd bele a masszába. Add hozzá a vaníliakivonatot és a melaszt is, és jól keverd el.
Felváltva add hozzá a száraz hozzávalókat és az írót: a száraz hozzávalókkal kezdd, és azzal is fejezd be. Minden adagot alaposan keverj el, mielőtt hozzáadod a következőt, de vigyázz, hogy ne keverd túl.
Oszd el a masszát egyenletesen a három formában. A tetejüket simítsd el egy spatulával. Süsd őket egyenként 30–35 percig vagy tűpróbáig.
A krémhez a vajat a krémsajttal keverd habosra. Apránként add hozzá a porcukrot. Add hozzá a citromhéjat és -levet, és keverd, míg ismét habos lesz.
Az összeállításhoz egy recés késsel igazítsd a piskótákat egyformára. Helyezd az elsőt egy tortatálra, és tégy rá bőséges adag krémet, amit egy spatulával egyengess el. Helyezd rá a második piskótát, majd erre is tegyél krémet. Ezt ismételd meg az utolsó piskótával is. Tedd hűtőbe fél órára pihenni.
A spatula segítségével tegyél bőséges adag krémet a torta tetejére. Vond be krémmel a torta oldalait is, ezzel egyúttal kiigazítod a piskóta és a krémes részek esetleges egyenetlenségeit.