Galéria

15 dolog, amit nem tudtál Károly királyról

Forrás:

Mert 1952-ben hunyt el nagyapja, VI. György király, és ezzel édesanyja került a trónra, hovatovább Károlyt első helyre lépett a trónöröklési sorban. (Jelenleg Vilmos herceg áll a második, az ötéves György herceg pedig a 3. helyen.)


2. Nehéz gyerekkora volt, utálta az internátust

A walesi herceg volt a brit történelem első trónörököse, aki nem a királyi udvarban nevelkedett. Nyolcéves korában a hampshire-i Cheam Schoolba küldte édesapja, aki maga is odajárt és akinek az volt a meggyőződése, hogy a legjobbat teszi elsőszülöttjével. Károly azonban, aki amúgy is beteges és rossz tartású volt, szörnyű honvágyban szenvedett Cheamben, az első években többnyire a játékmackójával aludt és sokat sírt. Mégis öt éven át ott kellett maradnia, noha tájékoztatta a szüleit, hogy boldogtalan ott. Minderről a The Crown című tévésorozat külön epizódban emlékezik meg.


3. Ő volt az első brit trónörökös, aki egyetemi diplomát szerzett.

1971-ben a Cambridge-i Egyetemen szerzett bachelor végzettséget; antropológiát, régészetet és történelmet tanult. Később a mesterképzést is elvégezte.


Forrás:

A Wales hercege mellett ő Chester grófja, Cornwall és Rothesay hercege, Carrick grófja, Renfrew bárója, a Skót-szigetek ura, valamint Skócia hercege és főudvarmestere.


5. Nem is akarta feleségül venni Lady Dianát.

Ez egy nemrég megjelent életrajzi könyvből derül ki; Károly 32 éves volt, de még csak néhány hónapja és nem is túl sűrűn randiztak az akkor 19 éves Dianával, és úgy érezte, hogy még nem érett meg a dolog a házasságra. Édesapja, Fülöp herceg azonban nyomást gyakorolt rá, és valójában ezáltal jött létre a frigy.


6. A kocsiját angol bor hajtja… hogy mii??

A herceg kedvenc autóját, egy Aston Martint a 21. születésnapjára kapta édesanyjától. Mivel mindig is nagy barátja volt a környezetvédelemnek, rávette a gyártó mérnökeit, hogy angol fehérbort töltsenek a tankba. Amikor a mérnökök aggódtak, hogy ez tönkreteszi majd a motort, Károly rávágta: „Hát akkor majd nem fogom vezetni”, úgyhogy nem volt kecmec. De az autó állítólag azóta is működik. Károlynak több Jaguarja, Audija és Range Roverje is van, ezek mind használt sütőolajból nyert biodízellel működnek.


Forrás:

Még 1980-ban, vagyis a saját gyerekei születése előtt. A címe The Old Man of Lochnagar, és azokból a mesékből állította össze, amelyeket eredetileg öccsei, András és Edward hercegek számára talált ki, amikor azok kicsik voltak. A mesekönyvet skót és walesi nyelven is kiadták.


8. Károly herceg és Drakula gróf távoli rokonok.

Mármint III. Vlad havasalföldi fejedelem, aki Brad Storker Drakula-horrormeséinek inspirációjaként szolgált, távoli rokonságban áll a herceggel. Persze a főnemesi családok mind rokonságban állnak egymással, csakhogy...


9. ...Károly herceg minden évben megfordul Erdélyben.

A herceg tizenvalahány éve aktívan támogatja a Ceaușescu-rendszerben lerombolt erdélyi szász falvak, illetve azon belül néhány ház helyreállítását, és ő is megvásárolt egy (illetve egyes híresztelések szerint több) parasztházat Zalánpatakon (képünkön ez látható), amely Sepsiszentgyörgy és Tusnádfürdő között félúton helyezkedik el. Károly minden tavasszal, amikor a vadvirágok nyílnak arrafelé, ellátogat Erdélybe, és olyan jó kapcsolatot ápol a helyiekkel, hogy ha jól tudjuk, a hetvenedik születésnapján is fel fog lépni egy erdélyi néptánccsoport. Azt azért le kell szögeznünk, hogy nem a Vlad fejedelemmel való távoli rokoni kapcsolata sarkallta a herceget arra, hogy rendszeresen oda látogasson (Havasalföld amúgy is egészen máshol helyezkedik el Románia területén belül).


Forrás:

Reggelire és vacsorára lágy vagy buggyantott tojást eszik, aminek pontosan 3 (más források szerint 7) perc alatt kell elkészülnie. A zöldségeket egy speciális fajta ásványvízben párolva fogyasztja. Ebédelni nem szokott, este pedig felhajt egy pohár száraz martinit.

11. Tanult már zongorázni, trombitálni, és ifjabb korában gyakorta csellózott.

12. Angol anyanyelvén kívül francia, német és velszi nyelven beszél.
Utóbbit akkor tanulta, amikor az egyetem alatt egy szemesztert Walesben töltött.
Forrás:

Aki akkor még természetesen a Camilla Shand nevet viselte. Néhány évig randizgattak is, majd amikor Károly a Királyi Tengerészet tisztjeként külföldre került, a kapcsolatnak vége szakadt. A különböző életrajzírók változatos forgatókönyvekkel álltak elő a tekintetben, hogy miért szakított a pár ekkor; volt, aki szerint Camilla első férjével, Andrew Parker Bowles‍szal is kavart párhuzamosan, mások szerint Károly különböző távoli rokonai igyekeztek a trónörököst inkább saját pártfogoltukkal összehozni. Akárhogy is, Károly és Camilla a 80-as évek elején újra összejöttek, és a viszonyuk kisebb-nagyobb megszakításokkal bár, de folytatódott azután is, hogy Károly elvette Lady Diana Spencert.

A kapcsolatról természetesen széles körben folytak a pletykák; a bizonyítékra 1992-ben derült fény, amikor egy titokban felvett telefonbeszélgetés Károly és Camilla között megjelent a bulvársajtóban. Mindkettejüket éveken át elítélte a közvélemény, amiért így kijátszották mindenki kedvencét, a világszerte népszerű Dianát. Amikor a hercegi pár végre elvált és Károly az egész világ véleményével mit sem törődve elkezdte magával vinni hivatalos eseményekre. Ez persze csak 1999-ben kezdődhetett el, mert Diana tragikus halála után (amely nem sokkal azután következett be, hogy hivatalosan is elváltak) illett várni egy kicsit. Az esküvőre csak 2005-ben került sor, amikor a királynő megadta a hozzájárulását, ami az anglikán egyház fejeként így is kockázatos lépés volt. II. Erzsébet és Fülöp herceg, valamint Camilla édesapja nem is vettek részt az esküvői szertartáson, csak a fogadáson.


Forrás:

Na jó, ezt tudjuk, és nem is olyan régen volt – 2018 májusában. A herceg rendkívül gáláns gesztussal ugrott be Meghan édesapja helyett, aki az utolsó pillanatban egészségügyi okokra hivatkozva úgy döntött, nem vesz részt az esküvőn.


15. Károly herceg elképesztően elfoglalt.

2017-ben majdnem 550 hivatalos meghívásnak tett eleget, ebből 172-nek külföldön. Ezzel ő volt a brit királyi család legtöbb nyilvános szereplést vállaló tagja abban az évben. Emellett számos hobbija is van, többek közt akvarelleket fest.