Galéria

Ezek voltak Hollywood eddigi legdrágább filmjei

Forrás:

Költségvetés: 230 millió dollár

A 15. helyen több film is áll. Ezek közül az egyik a 2017-ben bemutatott Halálos iramban-film, ami addigra már egy nagyon összeszokott, de ugyanakkor híres sztárokból álló csapatot jelentett, így nem csak az akciójelenetek kerültek sokba, de a színészek bére is.

Bevétel: 1.239 milliárd dollár


Forrás:

Költségvetés: 230 millió dollár

Amikor 2015-ben visszatért a 007-es ügynök, Daniel Craig már otthonosan mozgott a szerepben, és emiatt hatalmas rajongói táborral rendelkezett. A stúdió hitt a film sikerében, ezért úgy döntöttek, hogy megadják a rendezőnek a 230 milliós büdzsét.

Bevétel: 880.7 millió dollár


Forrás:

Költségvetés: 230 millió dollár

Amikor először szerepelt szinte az összes, akkor már ismert szuperhős közös filmben, a stúdió tudta, hogy jó néhány milliót rá kell költeniük a film elkészítésére. Ez végül 230 milliónál állt meg, így döntetlenben a 15. helyen az Amerika kapitány harmadik része is ott van!

Bevétel: 1.153 milliárd dollár


Forrás:

Költségvetés: 250 millió dollár

Az élőszereplős Oroszlánkirály 2019-ben érkezett meg a mozikba, és lényegében az eredeti verzió kockáról kockára történő másolását láthattuk, modernebb eszközökkel. Ez persze óriási energiabefektetést igényelt, rengeteg időbe telt, de végül meghozta gyümölcsét bevétel tekintetében.

Bevétel: 1.657 milliárd dollár


Forrás:

Költségvetés: 250 millió dollár

A legutolsó Harry Potter-film már szép összegből készült el, hiszen a stúdió mindenképp emlékezetes résszel akarta lezárni a franchise-t. Viszonyításképp: az első Harry Potter-film feleennyi pénzből készült, bár egyébként több, mint 1 milliárdot hozott. Az utolsó rész kicsivel lőtt csak ez alá!

Bevétel: 934.3 millió dollár


Forrás:

Költségvetés: 255 millió dollár

Az élőszereplős változatban Emma Watson alakította Belle-t, a film látványvilága pedig lélegzetelállító volt. A szörnyeteg viszont CGI-jal készült, ráadásul az élőnek tűnő tárgyak megalkotása is rengeteg időbe telt.

Bevétel: 1.264 milliárd dollár


Forrás:

Költségvetés: 258 millió dollár

A 2007-es Pókember, akkor még Tobey Maguire főszereplésével az egyik legdrágább alkotás lett a filmtörténet életében. 258 millió dollárba került a forgatás, a színészek bére, a kellékek és a CGI, de az utolsó rész végül szép bevétellel futott ki.

Bevétel: 895 millió dollár


Forrás:

Költségvetés: 259 millió dollár

Amikor kiderült, hogy folytatódik a Star Wars, megannyi év után végre új résszel, naná, hogy minden rajongó látni akarta a filmet. A készítők tudták, hogy nagyon magas elvárásoknak kell megfelelniük, ezért kifejezetten nagy büdzsével támogatták meg a film leforgatását. Szerencséjükre magas profittal ért véget a vetítési időszak.

Bevétel: 2.066 milliárd dollár


Forrás:

Költségvetés: 260 millió dollár

Animációs film is felkerült a legdrágább alkotások listájára! A magas büdzséről az tehetett, hogy a képi világ kézzel rajzolt és számítógépes animáció keveréke volt, ami rengeteg időt és pénzt emésztett fel. Aztán még ott volt Aranyhaj haja is, aminek muszáj volt élethűnek lennie, így 100 ezer hajszálat kellett megalkotniuk. Nem csoda, hogy egy egész csapat, hosszú éveken át dolgozott rajta!

Bevétel: 592.4 millió dollár


Forrás:

Költségvetés: 262 millió dollár

A folytatástrilógia második filmje is rajta van a listán, ugyanis a stúdió (miután George Lucastól megvásárolta a jogokat) bízott abban, hogy a megfelelő büdzsé mellett nagy sikereket érhetnek el. Ha megnézzük, mennyi volt a bevétel, érthető, miért készült azóta több film is a franchise részeként.

Bevétel: 1.333 milliárd dollár


Forrás:

Költségvetés: 263 millió dollár

Batman és Superman találkozása nagy pillanat volt a DC életében, és mivel tudták, hogy rengeteg nézőt vonzhat majd be a moziba ez a felállás, igyekeztek mindent elkövetni a látványvilágért. Az első héten rengetegen beültek rá a moziba, ám a második héten hatalmas visszaesés következett, és ebből a film már nem is tudott felállni. Hiába hozott a büdzséhez képest nagy bevételt, sajnos a film fogadtatása mégis csalódás volt.

Bevétel: 872.7 millió dollár


Forrás:

Költségvetés: 264 millió dollár

A John Carter című scifitől rengeteget vártak a készítők, ezért a látványvilágra kifejezetten sokat költöttek. Azonban amikor bemutatták a filmet, a kritikusoknak eléggé megoszlott róla a véleményük: szépnek találták a képeket, izgalmasnak az akciójeleneteket, de maga a történet és a karakterek személyisége nem nyűgözte le őket. Amerikában viszonylag nagy bukás volt, és bár Oroszországban rekordot döntött a premierrel, a bevétel annyira kevés volt a ráfordított összeghez képest, hogy a Disney kaszálta is a folytatást.

Bevétel: 284.1 millió dollár


Forrás:

Költségvetés: 275 millió dollár

A Star Wars egyik legnagyobb sztárja mindig is Han Solo volt, akinek megtestesítésére tökéletes választás volt Harrison Ford. Amikor kiderült, hogy jön egy újabb Csillagok háborúja-film, amiben Han Solo múltját láthatjuk, sokan szkeptikusak voltak, pedig sikerült remek színészt választani a főszerepre. A készítők nem akartak a büdzsén sem spórolni, rengeteget költöttek a filmre a siker reményében, ám a bevétel nem sokkal körözte le azt, amit végül ráköltöttek.

Bevétel: 393.2 millió dollár


Forrás:

Költségvetés: 275 millió dollár

Valójában itt is egy döntetlen áll fenn, ugyanis Han Solo előzménytörténetére ugyanannyit költöttek, mint a Skywalker korára. Bár itt legalább szerencsésebbek voltak bevétel tekintetében.

Bevétel: 1.074 milliárd dollár


Forrás:

Költségvetés: 300 millió dollár

Tudtad, hogy a 2017-ben bemutatott Igazság ligája is rengeteg pénzébe került a stúdiónak? Ekkor láthattuk először együtt a DC univerzum szuperhőseit, ezért nem csak a színészek bére, de a látvány is rengeteg pénzbe került.

Bevétel: 657.9 millió dollár


Forrás:

Költségvetés: 300 millió dollár

A 2007-es Karib-tenger kalózai egyúttal az utolsó olyan része volt a franchise-nak, amiben még Orlando Bloom és Keira Knightly is főszerepet alakítottak, ezért a készítők sem spóroltak túl sokat. Szerencséjük volt, mert a bevétel triplázta a ráfordított összeget.

Bevétel: 961 millió dollár


Forrás:

Költségvetés: 316 millió dollár

A negyedik helyen egy Marvel-film szerepel, ami még a Végjátékot előzte meg egy évvel. Csak a színészek fizetése rengeteg pénzt ölelt fel (Robert Downey Jr. például az egyik legjobban fizetett hollywoodi sztár), de a CGI is rengeteg pénzébe került a Disney stúdiónak.

Bevétel: 2.048 milliárd dollár


Forrás:

Költségvetés: 356 millió dollár

Talán nem ér váratlanul, hogy a Marvel legjobban várt filmje is ott van a listán, ráadásul rögtön a harmadik helyen. A Bosszúállók utolsó filmjét kettészedték, de külön-külön is ott vannak a legdrágább alkotások között!

Bevétel: 2.798 milliárd dollár


Forrás:

Költségvetés: 365 millió dollár

Azonban nagy meglepetés, hogy az első Bosszúállók-film még több ráfordított összegből készült el, mint a Végjátok. Ennek oka, hogy rengeteg CGI munkát igényelt, hiszen egyszerre ennyi szuperhőst valódi szuperhősnek ábrázolni a számítógépes animációért felelős csapat számára is kihívás volt. A végén több, mint 365 millió dollárt költöttek arra, hogy minden élethű legyen!

Bevétel: 1.403 milliárd dollár


Forrás: Költségvetés: 379 millió dollár

A 2011-ben bemutatott Karib-tenger kalózai jelenleg a világ legdrágább filmje, ugyanis közel 400 millió dollárba került elkészíteni. A forgatás több helyszínen zajlott: Hawaii-n, az Egyesült Királyságban, Puerto Ricóban és Kaliforniában, úgyhogy már az utazgatás sok pénzt elvett a filmtől. De erre még rátettek a 3D kamerák, amelyek a különleges vizuális élményért feleltek, a színészek fizetése, a kellékek és persze a stábtagok bére is. Ezek után nagyon remélték a készítők, hogy a bevétel is magas lesz, de szerencsére ebben nem kellett csalódniuk.

Bevétel: 1.046 milliárd dollár