Galéria

A boldogság hat titka a tudomány szerint

Forrás:

Persze könnyű azt mondani, hiszen azért szenvedélyek ezek. Ám a kutatás megállapította, hogy a dohányzók tízszer nagyobb valószínűséggel haltak meg idő előtt, mint a nemdohányzók. Vaillant azt is megállapítja a könyvében, hogy a legegyszerűbb út a legjobb. Boldogabb szeretnél lenni? Ne legyél rabja ártalmas szokásoknak. Csináld azt, ami boldoggá és egészségessé tesz és az eredmény hamarabb mutatkozik, mint gondolnád. Nos, sarkítva, de ez a helyzet.


Forrás:

A meleg, befogadó környezetnek óriási szerepe van a boldog, kiegyensúlyozott életre,  főként gyerekkorban. Aki szerető családban nőtt fel, annak az idősebb évei is boldogabbak, állapítja meg a kutatás. Persze nem mindig rajtunk múlik, hogy kivel tartózkodunk egy légtérben; sokszor a munkatársainkat se válogathatjuk meg, a családtagokat meg pláne nem. Mindenesetre jó tudni, hogy ha több időt töltesz olyan emberekkel, akik feltöltenek, az sokat dob az általános jólléteden.


Forrás:

A kutatás képzett, iskolázott alanyai sokkal egészségesebbeknek bizonyultak az évtizedek során, mint a képzetlenebbek. További jó hír, hogy ebből a szempontból nem számít, milyen nagy presztízsű iskolába jártál. A Harvardon végzett személyek olyan fizikai és mentális egészségi állapotban voltak, mint a középiskolát nem végzettek tíz évvel fiatalabban; de amikor összehasonlították a Harvardon végzett adatait a bármilyen más felsőoktatási intézményben végzettekével, nem találtak különbséget az egészségi állapot terén.


Forrás:

A magas érzelmi intelligencia a tartósan boldog, egészséges időskor egyik alappillére. Minél több társas kapcsolatunk van, annál boldogabbak leszünk, nyilván, de a Harvard kutatói azt állították, hogy ez az egyik legfontosabb szempont. Dolgoznunk kell azon, hogy a barátságaink, a rokoni kapcsolataink életben maradjanak és kiélveznünk minden pillanatot a társaságukban.


Forrás:

Sokat elmond a boldogságodról, hogyan kezeled a konfliktusokat vagy a nehéz helyzeteket. Vaillant négy stratégiát sorol fel, ami hosszú távon boldogabbá tehet:

1. Ne hagyd elmérgesedni a konfliktust, próbáld meg megoldani

2. Tedd azt másokkal, amit szeretnél, hogy veled tegyenek

3. Lásd meg a dolgok jó oldalát

4. Ne vedd magad túl komolyan

Hát igen, ezek közhelyek, és egyáltalán nem jelentenek garanciát arra, hogy meg is tudjuk oldani ezeket a helyzeteket; de legalább összefoglalják, hogyan keretezhetjük át a konfliktusokat, hovatovább hogyan lehet befolyásunk a saját érzelmi reakcióinkra. Ami a boldogság egyik fontos összetevője.


Forrás: Az idő múlása különösen nagy hatással volt a kutatási alanyokra. Azok vallották magukat boldogabbnak, akik nem stresszeltek rá az időre, nem osztották be minden percüket és bőségesen hagytak maguknak időt pihenésre, semmittevésre, arra, amit igazán szerettek csinálni.