Galéria

Ezeket a kapcsolatgyilkos dolgokat kerüld el veszekedés közben

Forrás:

Például gúnyolod a partnered vagy egy fájó pontjára mérsz csapást – az utóbbira akkor van esély, ha már jó ideje együtt vagytok és jól ismered a gyengeségeit, félelmeit. Lehet, hogy pillanatnyilag dühös vagy bántódott vagy, de ez nem kifogás erre a viselkedésre – ezeken a mérgező mondatokon ugyanis nagyon nehéz később túllépni. Inkább arra a kérdésre összpontosíts, amin összevesztetek és ne a partnered viselkedését minősítsd – főleg ne olyasmivel, amit később magad is megbánsz.


Forrás:

A vita közepén egyszerűen (és szó nélkül) átvonulsz egy másik helyiségbe vagy nem szólalsz meg többet – mintha egy falat vonnál magad köré. Ezzel kirántod a partnered alól a szőnyeget, hiszen a konfliktust nem oldottátok meg, ő pedig magára maradt, összezavarodva és felpaprikázva. Tisztességtelen és gyáva lépés – az rendben van, hogy belefáradtál a parttalan vitába és később szeretnéd folytatni, de ezt jobb közölni a másikkal, mint egyszerűen faképnél hagyni őt.


Forrás:

Ha tisztességesen szeretnél küzdeni, akkor tilos felemlegetni a partnered régi hibáit azért, hogy megnyerj egy vitát. Gyakran nincs is jelentőségük az aktuális konfliktusban, és csak még jobban védekezésre kényszeríted vele a másikat. Pedig lehet, hogy pont te vagy az, aki ideges, szorong vagy bűntudata van, és ezért bombázod a másikat bármivel, ami eszedbe jut, hogy ő legyen az, akinek védenie kell magát. Ha van valami, ami régen történt, de még mindig bánt téged, akkor azt a sérelmet tedd félre egy későbbi beszélgetés tárgyává – tisztázzátok inkább akkor.


Forrás:

Ha éppen ingerülten vitáztok valamin a partnereddel, akkor kicsi a valószínűsége, hogy megfelelően átgondolva meg tudnátok hozni egy fontos döntést. Ilyenkor az érzelmek akkora fölényben vannak az észérvek felett, hogy sok jó nem sülhet ki belőle. (Kivéve persze, ha mondjuk kapcsolaton vagy családon belüli erőszakról van szó, ilyenkor szükség lehet azonnali döntésre a biztonságod érdekében.)


Forrás:

Az sms vagy más csetüzenet szuper dolog, ha emojikat akarsz küldeni, sok szerencsét kívánnál a párodnak egy állásinterjú előtt vagy megérdeklődnéd, mit vacsorázna. Kevésbé szerencsés, ha egy vitát akarsz megoldani vele. A rövid üzenetek gyakran félreérthetőek – hiányzik a hangsúlyozás, nem látod a másik testbeszédét, az arckifejezését. A kommunikációnk jelentős részét nem szavakkal bonyolítjuk – ha nem állsz valakivel szemtől szemben vagy legalább a hangját nem hallod a vonal másik végén, akkor túl nagy a félreértés rizikója.


Forrás:

Még a vita hevében se felejtsd el, hogy a partnered és te egy csapat vagytok. Úgyhogy nem érdemes azon izmozni, hogy melyikőtöknek van igaza és melyik téved. Ráadásul ha azon erőlködsz, hogy a saját igazad támaszd alá, nem pedig arra, hogy megértsd a partnered szemszögéből is a dolgokat, akkor nem fogtok messzire jutni. Ha fontos a partnered, hallgasd végig és légy nyitott arra, amit mond. Ha megtaláljátok a közös nevezőt vagy megegyeztek abban, hogy az is teljesen rendben van, ha nem értetek mindenben egyet egymással, akkor úgy erősödik a kapcsolatotok, hogy egyikőtök sem érzi elhanyagoltnak magát.