Galéria

Hogyan csinálj edzést a mindennapos sétádból

Forrás:

Az egyenletes tempó helyett időnként szaporázd meg a léptedet (és pörgesd fel a pulzusszámodat). Menj normál tempóban az első kereszteződésig, aztán a következő sarokig gyorsíts be. Váltogasd a tempódat az egész útvonalad alatt. A váltogatott sebesség a gyaloglás terén is fejleszti az izomzatodat és még számtalan jótékony hatása van a szervezetedre.


Forrás:

Miközben gyalogolsz, tudatosítsd, hogy éppen mit csinál a tested: 

# A saroktól a lábujjakig gördítsd előre a lábfejedet.

# Szorítsd össze a farizmaidat és a köldöködet húzd be a gerinced irányába. Ezt a pozíciót tartsd meg akkor is, ha intenzívebbre veszed a tempót és akkor is, ha lassítasz. 

# Minden lépésnél nyomd le a sarkadat, hogy a térdinad és a feneked aktívabb legyen. 

# Figyelj a kilégzésre: közben még egy kicsit húzd a köldököd a gerinced felé.


Forrás:

A láb- és fenékizmok is kiválóan edzhetők HIIT- (vagyis intervall-) típusú gyaloglással; ha jól csinálod, lényegében úgy fogod érezni magad, mintha edzőtermi köredzést végeztél volna. Néhány ötlet: 

# Gyalogolj el a következő sarokig, majd állj meg és csinálj 10 guggolást. Ezt végezd el legalább háromszor egy edzés során.

# A következő sarokig tartó szakaszon járj kitörésekben. Vigyázz, hogy az elöl levő térded soha ne legyen előrébb, mint a bokád. A hátad legyen egyenes és mindig felemelkedéskor fújd ki a levegőt. Ha nem bírod ekkora távon, kezdj csak 10 kitöréssel és ezt a sorozatot végezd el háromszor a sétád során.

# Sétálj beltéren (folyosón, lépcsőházban vagy bárhol) öt percet, majd csinálj háromszor tíz guggolást vagy kitörést.


Forrás:

Séta közben remekül edzhetők a kar- és hátizmok is. Néhány tipp: 

# Emeld fel a karjaidat derékszögbe, úgy, hogy a felkarod párhuzamos legyen a talajjal, az alkarod pedig felfelé nézzen. A könyöködet húzd hátra a hátad felé és szorítsd össze a lapockákat. Gondolj arra, hogy egy gyémánt van a lapockáid között. Aztán engedj ki. Szoríts és lazíts hazafelé menet 30 másodpercig.

# Gyaloglás közben nyújtsd felfelé a karod átlósan. Képzeld azt, hogy egy rudat húzol lefelé az arcod előtt. Hajlítsd be a könyököd úgy, hogy a karod a vállad magasságában legyen. A lapockádat szorítsd össze. Engedd le a vállad, amennyire csak tudod és emeld vissza a karod. Ezt ismételd 30 másodpercig, majd pihenés után még háromszor.


Forrás:

# Próbálj ki új útvonalakat, olyan szakaszokon, ahol még nem jártál vagy nem gyalog.

# Járj különböző fajta talajokon: füvön vagy akár homokon.  

# Használd ki a szintkülönbségeket: emelkedőn és lejtőn egyaránt nagyobb terhelésnek van kitéve a szervezeted.

# Próbáld ki a hátrafelé gyaloglást. Ez nem fog olyan gyorsan menni, mint előre, ezért válassz egyenletes, csendes, forgalommentes terepet. Viszont nagyon hasznos, igénybe veszi az izmokat és az agyat, segít megelőzni a sérüléseket.


Forrás:

Koncentrálj a légzésedre. Az orrodon keresztül vedd be a levegőt és a szádon fújd ki. A gyaloglásod legyen meditáció: ha azon kapod magad, hogy a gondolatok elkezdenek kavarogni a fejedben, elönt a stressz vagy a szorongás, egyszerűen irányítsd vissza a figyelmedet a légzésedhez. 

A jógában a légzés áll a figyelem központjában, ami segít a jelenben maradni. Az egész sétád alatt próbálj meg egyetlen dologra fókuszálni: a légzésre. Lélegezd be a pozitív energiákat és fújd ki a negatívakat.