Galéria

3+1 tipp, hogyan segíts a frissen szült barátnődnek olyankor, amikor nem tudtok személyesen találkozni

Forrás:

A szülés meghatározó élmény egy nő életében. Sok friss anyukának a hihetetlenül intenzív érzések feldolgozásához arra van szüksége, hogy beszéljen a szülésről. Akár újra és újra. Csupán ennyit kell tenned: hallgasd meg. És ne mondd, hogy „tudom, mit élsz át”, „tudom, milyen ez”. Mert most nem tudhatod. Még akkor sem, ha már te is anyuka vagy. Átélni azt a bizonytalanságot, hogy a párod vajon bejöhet-e majd a szülésre; attól tartani, hogy talán a szokásosnál hamarabb hazaküldenek a kórházból; tudni, hogy a küszöbön túl egy világjárvány tombol, amely halálos áldozatokat is követel – nos, azt, hogy milyen lehet ilyen körülmények között szülni, nem tudhatod. A legtöbb, amit tehetsz, hogy elismered: amit ő él át most, az valóban rendkívüli.


Forrás:

Az, hogy nem találkozhattok élőben, még nem jelenti azt, hogy ne lehetnétek kapcsolatban. Tapasztald ki, hogy a barátnőd milyen csatornán kommunikál a legszívesebben, és használd azt. Ne törődj azzal, hogy viszonozza-e a törődést, fogadd el, hogy most te adsz többet ebben a kapcsolatban. (Egy évtizedes barátságban úgyis valószínűleg számtalan variáción túlvagytok már.)

Ha úgy látod, szívesen veszi, küldj neki érdekes cikkeket (lehetőleg ne az anyasággal kapcsolatosakat), vicces videókat, egyszerű recepteket, saját életképeket (de ne a tökéletesen rendezett otthonodról) stb. Tarts ki 6 héten túl is – ekkor ugyanis a legközelebbi hozzátartozók egy része „leveszi a kezét” a friss anyukáról.


Forrás:

Ha jelzi, hogy elakadt valamiben, amiben tanácsra, mások tapasztalatára vagy adatokra lenne szüksége, ajánld fel a segítségedet. Neki valószínűleg most nincs ideje/türelme a netet bogarászni, te viszont ezt prímán megteheted helyette. Simán kikutathatod, van-e olyan szoptatási tanácsadó, aki virtuálisan is tudna neki segíteni, és milyen feltételekkel; hogy szállít-e az ő kerületében olyan ételrendelő cég, amelynek a fogásait nagy eséllyel kedveli; honnan tud nagyobb mennyiségű pelenkát rendelni stb.


Forrás:

Ne döntsd el helyette, hogy van: „most biztosan úgy érzed magad, hogy…” Ehelyett kérdezz úgy, hogy hagyj neki szabadságot: „Hogy érzed magad?” A kijelentő módot is kerüld, ami arra hajlamosítana, hogy megmondd a tutit arról, hogy mi fog történni ezután. („Nyugi, két hét múlva nem leszel ilyen fáradt.” Nem tudhatod.)