Galéria

2020 szuperételei

Forrás: Fantasztikus fehérjeforrás, méghozzá növényi eredetű, és nagyon sokféleképp beilleszthető az étrendbe - vallja Maya Fellerdietetikus, a The Southern Comfort Food Diabetes Cookbook szerzője. Teheted a reggeli turmixodba, szórhatod salátára, és érdemes is, mivel mind a kilenc esszenciális aminosavat tartalmazza. Kalciumban, vasban, cinkben, magnéziumban, káliumban gazdag, sok benne az A, C, E és B-vitamin.
Forrás:

A bogyós gyümölcsök jó ideje népszerűek, hiszen rengeteg pozitív hatásuk van, ám az áfonya és a málna után érdemes a szedernek is több figyelmet szentelni. A szeder antociánjai serkentik az agyműködést, és segítik késleltetni az életkorral összefüggő kognitív hanyatlást.


Forrás: Elektrolitokat, vitaminokat, ásványi anyagokat és aminosavakat tartalmaz, amelyekben sokszor hiányt szenvedünk. A csontlevesben található kollagén elősegítheti az egészséges haj, bőr és köröm erősödését és serkenti az emésztést. 
Forrás: A halakra igenis nagy szüksége van a szervezetnek, a szardíniának ráadásul alacsony a higanytartalma, csodás Omega 3 forrás, mellette bőségesen van benne B12-vitamin, D-vitamin, kalcium, vas, magnézium és foszfor is. 
Forrás: Antioxidánsban kiemelten gazdag, magas a réz, a cink, a C-vitamin és az A-vitamin tartalma. Kiváló rákmegelőző, jót tesz az emésztésnek is. Aszalva tökéletes a reggeli zabkásádba, nassolnivalónak vagy a gyümölcsturmixodba. 
Forrás: Ali Webster, a Nemzetközi Élelmezési Információs Tanács táplálkozási kommunikációs igazgatója szerint ezek az apró magok egészen elképesztő hatással bírnak. A szezámmag a rost, a cink és más fontos tápanyagok forrása, és ropogós, pörkölt ízt és textúrát kölcsönöz az ételeknek. Erősíti az immunrendszert, cinktartalma révén könnyebb felgyógyulni egy egyszerű náthából is - vallja a szakember. 
Forrás: A sötét leveles zöldek, mint például a rukkola a legegészségesebb ételek közé tartozik. Egy nagy maréknyi rukkola biztosítja a napi A-vitamin szükséglet felét, de gazdag C-vitaminban, vasban és kalciumban is. A zöld levelesek fontosak még a vércukorszint stabilizálásában, a szív és érrendszer egészsége szempontjából, és a rákos megbetegedések ellen is.
Forrás: Jó ideje tudjuk már, hogy a fermentált ételek fogyasztása nagyon fontos a szervezetnek. Egyes erjesztett ételek, mint például a miso, probiotikus baktériumokat tartalmaznak, amelyek hasznosak a bél egészség szempontjából. A Miso egy erjesztett szójababból, sóból és koji nevű gombából készült paszta, amit tehetsz levesekbe, mártásokba is.