Galéria

10 pillanat az elmúlt évtizedből, ami örökre megváltoztatta a brit királyi család életét

Forrás:

Vilmos herceg az apja Károly után második a trónöröklési sorban, és ez azt jelenti, hogy egyszer majd belőle lehet Nagy-Britannia új királya. Azzal pedig, hogy Kate Middleton 2011. április 29-én a Westminster-apátságban kimondta Vilmosnak a boldogító igent, gyakorlatilag az ország jövőbeli királynéjává vált. Katalin hercegné a házasság óta teljes állású királyi családtaggá vált, akinek a feladata a többi között Erzsébet királynő jótékonysági munkájának segítése.


Forrás:

Katalin hercegné és Vilmos herceg első szülött gyermeke, a kicsi György 2013. július 22-én született a londoni Szent Mária kórházban. György a harmadik a trónutódlásban, egyszer majd belőle is igazi király válhat.


Forrás:

Charlotte hercegnő már csak a születésével is történelmet írt. A brit királyi család hagyományai szerint korábban a férfiak mindig megelőzték a nőket a trónutódlásban, egy 2013-as törvénymódosítás után azonban változott az örökösödési rend, ami miatt ma már nemtől független a brit koronára várók sorrendje. Tehát ha 2013 előtt egy hercegnőnek öccse született, akkor a herceg azon nyomban be is előzte nővérét az öröklési sorrendben. A törvénymódosítás után viszont Charlotte megtarthatta a pozícióját, a kis Lajos nem előzte meg, így Charlotte most nagyapja, apja és bátyja után 4. a trónutódlásban.


Forrás: II. Erzsébet 2015 szeptemberében ünnepelte trónra lépésének 63. évét, 7. hónapját és 2. napját, amivel az uralkodó a leghosszabban regnáló királynő lett az Egyesült Királyságban. Túltett még ükanyjának, Viktória királynőnek a teljesítményén is, aki vele szemben "csak" 25 évesen került trónra és csupán 63 évig és 7 hónapig tartott a királysága.
Forrás:

Vilmosék célja az volt, hogy felhívják a figyelmet a mentális betegségekre és hogy segítségkérésre buzdítsák az embereket. A kampány keretében pedig elsőként történt meg, hogy a brit királyi család tagjai maguk is felvállalták mentális problémáikat. Harry herceg egy interjúban például őszintén vallott arról, hogy édesanyja halála után csaknem két évtizedig küszködött a magába fojtott gyásszal, az ezzel járó agresszióval, egészen addig, amíg végül belátta, hogy segítségre van szüksége.


Forrás:

Az esküvőre 2019. május 19-én került sor, az igen kimondásával pedig Meghan hivatalosan is Sussex hercegnéjévé vált. A királyi család kritikusai szerint épp itt volt már az ideje, hogy a monarchia is belépjen a 21. századba, és nemet mondjon a faji megkülönböztetésnek. A házassággal ráadásul Meghan és Harry történelmet is írt. 82 évvel ezelőtt, amikor a többszörösen elvált amerikai Wallis Simpson hozzáment VIII. Eduárd brit királyhoz, a házasság miatt az uralkodó kénytelen volt lemondani a trónról. Harry viszont megtartotta hercegi címét, és Meghan is Sussex hercegnéje lett.


Forrás:

Harryék még Archie érkezése előtt bejelentették, hogy a hagyományokkal ellentétben Meghan nem fog közvetlenül a szülés után fotózkodni a kicsivel, hanem csak pár nap múlva állnak kamera elé. Ez így is történt, Archie Harrison Mountbatten-Windsort úgy mutatták be a világnak, hogy Meghan egy ujjatlan ruhában volt, egyáltalán nem rejtegetve a terhessége alatt felszedett plusz kilókat. Archie ráadásul még hercegi címet sem kapott Erzsébet királynőtől, Harryék ugyanis királyi címektől mentesen szeretnék kisfiúkat felnevelni.


Forrás:

Meghan Markle a királyi család tagjaitól szokatlan nyíltsággal beszélt problémáiról egy 2019 októberében készült interjúban. Az ITV számára készített dokumentumfilmben elismerte, hogy az anyaság első hónapjai óriási megpróbáltatást jelentettek számára - főleg a média fokozott érdeklődése miatt. Harry herceg ugyanebben a filmben elárulta, hogy bátyjával, Vilmossal eltávolodtak egymástól és más utakon járnak.


Forrás:

A pedofil szexhálozatot üzemeltető Jeffrey Epstein egyik áldozata, a 35 éves Virginia Roberts-Giuffre tavaly beszélt arról nyilvánosa, hogy Epstein New Yorkban, Londonban és az Amerikai Virgin-szigeteken 2001-ben és 2002-ben több alkalommal is szexuális kapcsolatra kényszerítette őt András herceggel, amikor a nő még csak 17 éves volt - és a floridai törvények szerint kiskorúnak számított. András herceg megpróbálta elhárítani a vádat, sőt azt állította, hogy nem is ismeri a nőt, azonban később egy közös fotó is előkerült róluk. A botrány a hírek szerint nagyon megrázta a királynőt, András pedig novemberben vissza is vonult a nyilvános szerepléstől.


Forrás: 2022. szeptember 8.-án, mintegy 70 év uralkodás után, 96 évesen elhunyt II. Erzsébet, aki a leghosszabban regnáló királynő volt az Egyesült Királyságban. Halálát követően legidősebb fia, III. Károly, azonnal az Egyesült Királyság és a 14 nemzetközösségi állam királya lett.
Forrás: Megkoronázták III. Károly királyt, az Egyesült Királyság és a Nemzetközösség 14 országának uralkodóját.
Forrás:

Az év elején gyakorlatilag bombaként robbant a hír, mikor Harryék bejelentették, hogy függetlenedni szeretnének a királyi családtól, és új életet szeretnének kezdeni Nagy-Britannián kívül. Harry és Meghan minden kötelezettséget hátrahagyva először Kanadába utazott, majd a koronavírus kitörése után átköltöztek az Egyesült Államokba. A pár Los Angelesben telepedett le, és bár a paparazzik jelenleg is folyamatosan követik őket, próbálnak minél visszafogottabb életet élni.