Galéria

5 vegán recept gombával a D-vitaminhiány pótlásáért

Forrás: Hozzávalók:
25 dkg hajdina
40 dkg vesebab
50 dkg barna csiperke gomba
1 nagy vöröshagyma
2 csipet só
1 csipet őrölt fekete bors
kis csokor petrezselyemzöld
2 ek olívaolaj
ízlés szerint borsikafű és oregánó


Elkészítés:
A hajdinát kiválogatjuk és átmossuk. Ezután kevés olajon lepirítjuk egy serpenyőben, majd felöntjük 4 dl vízzel és addig főzzük fedő alatt, amíg puha nem lesz. Eközben apró kockákra vágjuk a megtisztított vöröshagymát és kevés olajon egy másik edényben üvegesre pároljuk. A megtisztított gombákat felaprítjuk és a megpárolt hagymához adjuk. Öntsük le a babról a levét és az is mehet a gomba után, így pirítjuk tovább pár percig. Ha szárazbabot használunk, mindenképp áztassuk be előző este! Szűrjük le a kész hajdinát és mehet a gombás-babos keverékünkhöz a fűszerekkel együtt. Főzd még pár percig, locsold meg olívaolajjal és kész is.
Forrás: Hozzávalók:
40 dkg laskagomba
1 csokor újhagyma
1 közepes burgonya
1 gerezd fokhagyma
1 kocka vegán ételízesítő vagy szárított leveszöldség
1,2 l víz
ízlés szerint szerecsendió és kakukkfű
csipet só
1 dl kókuszkrém
metélőhagyma


Elkészítése:
Először megtisztítjuk a gombát és a burgonyát. Majd vágjuk fel őket, de a gombából kb. 5 dkg-ot tegyünk félre! Az apróra vágott újhagymát a fokhagymával kevés olajon megpirítjuk egy lábasban. Mehet bele a gomba és a burgonya és várjuk meg, míg a gomba kiereszti saját levét, csak ezután adjuk hozzá a vizet és az ételízesítőt! Mehet bele a fűszer áradat is és főzzük tovább 15 percig. Ezalatt egy serpenyőben olajon megpirítjuk a félrerakott, felvágott gombát, amit sóval és borssal ízesítünk. Ha letelt a 15 perc, hozzáadjuk a leveshez kókuszkrémet és botmixerrel összedolgozzuk krémes állagúra. Tálaláshoz apróra vágott metélőhagymát és a már megpirított gombát használjuk.
Forrás: Hozzávalók:
30 dkg csiperke gomba
80 dkg hámozott, darabolt paradicsom
14 dkg sűrített paradicsom
45 dkg csicseriborsó
1 közepes vöröshagyma
2 ek olívaolaj
4 gerezd fokhagyma
1,5 ek oregánó
2 csésze zöldség alaplé
ízlés szerint só, bors
tojás nélküli tészta

Elkészítése:
Dobjuk robotgépbe a megtisztított gombát és hagymát, majd dolgozzuk össze jó apróra. Ha kész, hevítsünk olajat egy serpenyőben és öntsük bele. Sózzuk, borsozzuk, majd mehet rá az apróra vágott fokhagyma és az oregánó. Keverjük jól el a fűszereket és utána hozzáadhatjuk a sűrített paradicsomot és a darabolt paradicsomot is. Öntsük hozzá az alaplevet és hagyjuk rotyogni! Ezalatt ismét elővehetjük a robotgépet, amiben apróra zúzzuk a csicseriborsót. Öntsük át egy szűrőbe és öblítsük le egy tál vízben, ezzel sűrítjük majd a szószunkat. Ha kész, csepegtessük le és mehet is bele a gombás paradicsomos szószba. Rottyants rajta még egyet és utána már kanalazhatod a kifőzött, tojásmentes tésztára.
Forrás: Hozzávalók:
12 darab portobello gomba
20 dkg friss spenót
10 dkg fenyőmag
2 ek olívaolaj
ízlés szerint só és bors
reszelt növényi sajt

Elkészítése:
Tisztítsuk meg a gombát és vágjuk ki a spóráit! A spenótot 15 másodpercre helyezzük felforrt vízbe, utána pedig áttehetjük jeges vízbe. Ezután leszűrjük és kinyomkodjuk belőle a vizet. A fenyőmagot pár percig pirítjuk egy serpenyőben, utána hozzáadjuk a spenóthoz. Sózzuk, borsozzuk, és összeforgatjuk az olívaolajjal. A gombafejeket felsorakoztatjuk egy sütőpapíron, enyhén megsózzuk, majd rákanalazzuk a tölteléket. A tetejére tehetünk egy keveset a növényi sajtból és előmelegített sütőben 150℃-on 10 perc alatt készre sütjük.
Forrás: Hozzávalók:
40 dkg csiperke gomba
1 nagyobb lilahagyma
fél kk oregánó
fél kk majoránna
ízlés szerint só és bors
3 ek liszt
2-3 ek zsemlemorzsa
1 tk chiamag 3 tk vízzel elkeverve
napraforgó- vagy kókuszolaj a sütéshez

Elkészítés:
Tisztítsuk meg a gombát és vágjuk fel apró darabokra. Kockázzuk fel a lilahagymát és dinszteltjük meg kevés olajon! Adjuk hozzá a gombát és pároljuk tovább, ezután tehetjük is félre, hogy kihűljön. Fűszerezzük és keverjük bele a vízzel feloldott chia magot! Szórjuk meg zsemlemorzsával, liszttel majd dolgozzuk jól össze! Tegyük a hűtőbe 20 percre, ezután már könnyen formázhatunk belőle gombócokat. Felmelegített olajon süssük át mindkét oldalán, majd tegyük át egy papírral kibélelt tálba. Salátával és különféle szószokkal, krémekkel isteni lesz!