Galéria

10 tipp a hatékony és higiénikus konyháért

Forrás:

Az elkülönítés – erre is van szakszó, úgy hívják, hogy szakosított tárolás – folytatódjon otthon is. A hűtőben felülre kerüljenek a tejtermékek, középre a felvágottak, legalulra pedig a nyers hús. (Tehát nem pont úgy, mint a képen, amit csak azért választottunk, mert nem bírtunk ellenállni a színek csábításának.)


Forrás:

Hetente egyszer töröld át a hűtőt ecetes vagy tisztítószeres vízzel.


Forrás:

A mélyhűtő szuper dolog. Én rendszeresen eleve akkora adagokat főzök, hogy a felét eltehessem a mélyhűtőbe. De öreg hiba elmulasztani a dobozok felcímkézését! Ne hidd, hogy a brokkoli krémlevesről négy hónap múlva is tudni fogod, mi az, főleg, mert máshogy fog kinézni fagyott állapotban! Figyeld a mélyhűtőd jegesedésének mértékét, és 4-5 havonta olvaszd le. Amikor pedig mirelit cuccot olvasztasz fel, itt is tartsd be a fokozatosság elvét: hagyj időt neki, először például csak tedd át a sima hűtőbe.


Forrás:

Mi legyen a megmaradt főtt étellel? Nagyüzemi konyhákban nem szabad eltenni, de otthoni körülmények között ugyan ki dobna ki ehető ételt, különösen most? Az első szabály az, hogy melegen nem teszünk be ételt a hűtőbe. Ha így tennénk, az a hűtő felmelegedését okozhatná, ami a baktériumok elszaporodásának lenne a melegágya. Mellesleg a hűtőnek sem tesz jót. Ha mindenképpen gyorsítani szeretnéd a folyamatot, engedd tele az üres mosogatót hideg vízzel, és ebbe állítsd hűlni az edényt. Ne fedd be, hogy felül könnyebben tudjon távozni a hő.


Forrás:

Másodszor, fontos, hogy hogyan jársz el, amikor fel akarod használni a hűtőben tárolt ételt. Amikor megmelegíted, főzd ismét forrásig az ételt, a húsokat süsd ki újra. Ha lehet, másnap vagy harmadnap fogyaszd el a maradékokat, kivéve a tojásos és a tésztaételeket: igazság szerint ezeket még másnapig sem lenne szabad eltenni (de én rendszeresen megteszem).


Forrás:

Megkockáztatjuk, hogy ha van kamrád, az lehet, hogy többet ér, mintha annyival nagyobb lenne a fürdőszobád. (Én konkrétan megküzdöttem ezzel a dilemmával a lakásom felújítása kapcsán, és a kamra javára döntöttem. Nem bántam meg.)

Így rendezd be! A zöldségeket és a gyümölcsöket tárold a kamrában, külön polcon, és mindenképpen külön az olyan földes árukat, mint amilyen a répa vagy a krumpli. Kamra híján rakd ezeket műanyag vagy kerámiatálakba.
Persze van, amit nem érdemes a spájzban tartanod. A gyümölcsök nem feltétlenül igénylik a hűtést, ezért egy tálban ki is teheted őket a konyhapultra vagy az étkezőasztalra, kivéve például az epret, aminek sérülékenysége és erős illata miatt jobb helye van egy zárt dobozban a hűtőben. (Hm, de jó is egy kis epres sajttorta!!!)


Forrás:

Kicsit macerásnak hangzik, de főzés előtt és közben is moss kezet az egyes munkafázisok között. A konyhai törülköző helyett higiénikusabb a papírtörlő használata, bár ez sajnos nem éppen környezetbarát megoldás.


Forrás:

Ha lehet, használj különböző eszközöket a különféle nyersanyagok feldolgozásához. A külön-külön vágódeszka használata mindenképpen javasolt. (Egyébként ha a szennyezett fa vágódeszkát rövid időre besózod, utána könnyebb lesz a tisztítása.)


Forrás:

Figyelem, a mosogatószivacs rengeteg baktériumot hordozhat! Időnként mosd ki, és havonta mindenképpen cseréld le!


Forrás:

Ne felejtsd el időnként fertőtleníteni a kukádat, mert fertőzések forrása lehet.
Persze reméljük, minél kevesebb élelmiszer kerül ide.