7 fűszernövény, amit érdemes fogyasztanod
Javítja a memóriát, véd a rákkeltő anyagokkal szemben, forrázata fertőtlenítő-, baktériumölő-, és gyulladásgátló hatású. Rendkívül jól alkalmazható bélhurut kezelésére, illetve torok- és fogínygyulladásra. Kiválóan illik húsos és gombás ételek fűszerezéséhez és remekül feldobja a legegyszerűbb tésztás egytálételeket, rizottókat is.
Javítja a memóriát és a koncentrációt, nyugtató, stresszoldó, hangulat kiegyensúlyozó hatással bír. Epe-, vizelet- és szélhajtó hatású, étvágygerjesztő és idegerősítő. Javítja a vérkeringést, csillapítja a fájdalmat. A francia, spanyol és olasz konyha nélkülözhetetlen fűszere. Húsokat, mártásokat, zöldségeket, leveseket, pékárukat és italokat is érdemes vele fűszerezni.
Megelőzi az aknét, csökkenti a vérnyomást és a koleszterinszintet, gombaellenes hatású, természetes ellenszere a vastagbél-, és mellráknak, antibakteriális hatású, illóolaja, forrázata és a növény levelei hatásosak a köhögés és torokfájás ellen. Tedd levesekbe, húsos és burgonyás ételekbe, szendvicsekre, és idd teaként hidegen vagy melegen.
Méregtelenítő hatású, javítja a tüdő, máj, vesék és a bőr állapotát, védi a sejteket és az ereket, antihisztamin-tartalma miatt pedig segít az allergiában szenvedőknek. Szabályozza a szívverést, csökkenti a magas vérnyomást és a koleszterinszintet. Az ázsiai konyha egyik legismertebb fűszere, de ha nem kedveled a keleti konyhát salátákba és akár zöldségkrémlevesekbe is csempészhetsz belőle.
Jótékonyan hat a bélműködésre, meggátolja a baktériumok elszaporodását, csökkenti a menstruációs fájdalmakat és a koleszterinszintet, energetizál, gyulladáscsökkentő hatású és serkenti a vesék működését. Nagyon jól áll halas és tökös ételeknek, isteni leves készíthető belőle és érdemes kipróbálni tojásos, túrós és kukoricás ételekkel is.