Galéria

Boltba járás helyett: ültess saját zöldségeket az erkélyen!

Forrás:

Már csak a nevéből is sejtheted, hogy a futóbabnak bizony szüksége lesz valamilyen stabil támrendszerre, amin majd végig futtatthatod. Ezen kívül egy rendkívül egyszerűen termeszthető növényről van szó: bőséges öntözést igényel, kedveli a napos fekvést és a tápanyagokban gazdag talajt. Ennyi az egész. További előnye, hogy a virágai miatt még mutatós is.

Ültetési tipp: a magokat legalább egy 30 cm mély konténerbe vesd el, fontos ugyanis, hogy a növénynek elegendő helye legyen gyökeret ereszteni.

Betakarítás: a vetéstől számítva 10-12 hét múlva esedékes a betakarítás. A termést akkor a legjobb leszedni, amikor még zsenge, ekkor lesz ugyanis a legízletesebbek.


Forrás:

Bár magról is lehet ültetni, ha kezdő vagy, inkább próbálkozz először a palántázással, így egyszerűbb dolgod lesz. A paradicsom nagyon-nagyon szereti a meleget, ezért mindenképpen várd meg a jobb időt, amikor már biztos nem fog fagyni odakint. A paradicsom is rendszeres öntözést igényel, a napos, meleg, ugyanakkor védett hely számára az ideális.

Ültetési tipp: olyan mélyre ültesd a palántát, hogy a növény szárának kétharmadát ellepje a föld. Az eltemetett szárból ugyanis erős gyökérzet fog kifejlődni. 

Betakarítás: mivel a paradicsom utóérő növény, zölden leszedve is bepirosodik, de akkor a legzamatosabb, ha a szárán érett be.


Forrás:

A legtöbb uborkafajta hosszú indákat növeszt, ezért itt is valamilyen támasztékra lesz majd szükséged, ahová felkapaszkodhat. Az uborka is melegkedvelő zöldség, amely a hőmérséklet emelkedésével együtt egyre jobban gyarapodik majd. Nagyon vízigényes, öntözd hát bőségesen, és fontos, hogy kapjon elegendő napfényt.

Ültetési tipp: figyelj rá, hogy a föld elég nedves legyen, mert az uborkamag kemény héjú, ha száraz a földje, nehezen csírázik ki.

Betakarítás: a szép sárga virágok június elejétől nyílnak, szüretelni pedig június végétől folyamatosan tudsz majd.


Forrás: A spenótot legalább 15-20 centiméter mély, és kissé szélesebb ládába érdemes ültetni. A növény inkább a hűvösebb időjárást kedveli, az enyhe fagynak is ellenáll. Amikor melegedni kezd az idő, árnyékról kell gondoskodnod a számára. Az öntözés itt is nagyon fontos, de ne álljon a cserépben a víz, mert így megrothadhat a növényed.

Ültetési tipp: a magokat 1-1,5 cm mélyre tedd a földben, ha palántázásban gondolkodsz, akkor pedig várj, amíg 2-3 valódi levél megjelenik a magoncokon, csak utána ültesd óvatosan tovább.

Betakarítás: elég gyorsan be is takaríthatod az első adagot, mindössze 6 hetet kell várni az első szüretre.
Forrás:

A cukkini hasonlóan könnyen tartható, mint a paradicsom. Alapvetően nem túl igényes növény, de rendszeres locsolást és teljes napfényt igényel. Az öntözésre tényleg érdemes figyelni, mert ha egyszer kiszárad, akkor fújhatod a termést.

Ültetési tipp: általánosságban elmondható, hogy a tökféléket április 10-e után érdemes vetni. A cukkini szép nagy bokorrá fog fejlődni hamar, így érdemes nagyobb cserepet választanod és ha lehet, egyesével ültesd.

Betakarítás: ha minden jól megy, nyár közepén már szüretelhetsz is!