Galéria

Sütőtökös receptek a krémlevesen túl

Forrás:

A csicseriborsós, fokhagymás, tahinis alaphoz keverj hozzá némi előre megsütött és lepürésített sütőtököt, amitől a hummusz íze teljesen elmegy majd egy édeskés ízvilágba. Pitával vagy friss bagettel igazán mennyei őszi csemege.


Forrás:

Ha eddig még nem jutott eszedbe, hogy sütőtökkel töltsd meg a tésztát, nem tudod mit hagytál ki. Mindegy, hogy lasagne, cannelloni, tortellini vagy ravioli, elképesztően jól áll minden tésztaételhez a krémes és édeskés ízű tökpüré vagy töltelék. Ha nyakon öntöd még egy jó adag tejszínes, spenótos mártással és megszórod egy karakteres ízű sajttal is, akkor igazi ízharmóniát teremthetsz a tányérodon.


Forrás:

Ezt az olasz meleg előételt nem csak paradicsommal lehet ám készíteni, próbáld ki egyszer sütőtökkel is, amihez persze adj hozzá egy nagy adag fokhagymát és márvány- vagy kecskesajtot és rukkolát is.


Forrás:

Cseréld le a cheddar sajtot sütőtökre, majd az abból készült pürét öntsd a tésztára, szórj rá zsemlemorzsát és dobd be a sütőbe. Ha nem vagy vegán, persze mehet a tetejére reszelt sajt vagy bacon is. 


Forrás:

A vegetáriánus vonalon maradva, akár hamburgerpogácsát is készíthetsz sütőtökből. Pakold bele egy jóféle buciba például avokádókrémmel, paradicsommal, salátával, lila hagymával, a kedvenc sajtoddal vagy amivel csak szeretnéd.


Forrás:

Itthon egyre elterjettebb a banános palacsinta, ami persze jóval egészségesebb hagyományos társánál és ha te is kedveled ezt a változatot, akkor a sütőtökös testvérét is valószínűleg imádni fogod. Miután kisütötted a palacsintákat, tegyél rá vajat, mézet vagy juharszirupot, szórd meg fahéjjal és kész is az egészséges (mínusz vaj) őszi reggeli.


Forrás:

Az elkészítéséhez két iskola is létezik: az egyik, amikor darabokban kerülnek bele a sütőtökkockák, a másik pedig, amikor a sütőtökpürét keverik hozzá a már félkész rizottóhoz. Habár ízükben nemigen térnek el egymástól, mégis érdemes mindkét változatot kipróbálni, hátha az egyik elkészítése vagy állaga jobban bejön majd neked. Egy dolgot azonban egyikből se hagyj ki, egy pár szem zsályalevelet!


Forrás:

Természetesen a sütőtököt nem csak vegetáriánus ételekbe érdemes felhasználni, hiszen nagyon jól passzol a csirkéhez, kacsához és egyéb szárnyasokhoz is. Az egyik legjobb húsos fogás, amit készíthetsz belőle, az egy indiai ihletésű curry kókusztejjel, lime-al, chilivel és gyömbérrel. A curryt készítheted filézett csirkecombbal, garnélarákkal vagy akár marhahússal is. Köretként mi rizst, karfiolrizst vagy naan kenyeret ajánlanánk hozzá.