Galéria

5 dolog, amire muszáj figyelned, ha ülőmunkát végzel

Forrás: Sokaknak furcsa lehet, hogy egy olyan egyszerű kérdésről, mint a „hogyan üljünk helyesen a számítógép előtt?” beszélni kell. Fontos tudni, hogy az emberi test alapvetően nem ülésre lett kitalálva, hanem folyamatos mozgásra, járásra, guggolásra, emelésre. Emiatt hosszú időre semmilyen pózba nem szerencsés beleragadni. A változatosság, az ülés többszörös megszakítása sétával vagy nyújtógyakorlatokkal, kulcsfontosságú.
Forrás: A helyes üléshez elengedhetetlen a megfelelő szék, melynek az alkatodhoz és a munkádhoz is kell alkalmazkodnia. Fontos, hogy állítható legyen mind a magassága, mind a háttámlája. A szakértő tanácsa szerint az az ideális, ha a háttámla megtámasztja derekat körülbelül övmagasságnál, az ülőfelület elülső része pedig inkább lefelé görbül. Ha pedig ökölbe szorított kezed, be kell, hogy férjen a térdhajlatod és az ülőlap közé.
Forrás:

Az ülőfelületen mindig csússz hátra, hogy a derekad a széktámla alsó részének támaszkodjon, a medencéd ne billenjen se előre, se hátra. Az asztal magassága akkor ideális, ha a billentyűzetet nagyjából 90 fokos könyöktartással tudod kezelni, a csuklódat alátámasztva. A hátad tartsd egyenesen, a vállakat és a nyakat pedig laza helyzetben, hogy ne feszüljenek be. A fejeddel ne húzódj közel a monitorhoz, mert a nyakad is bemerevedik tőle.


Forrás: A széked úgy állítsd be, hogy a karod és a lábad is 90 százalékos szöget zárjon be. A combjaid közelítsenek a vízszintes helyzethez, lábaidat pedig tartsd függőlegesen. A talpad a padlón támaszkodjon, a keresztbe font láb nagyon nem tesz jót a keringésnek! A szék támlájának dőlési szöge pedig körülbelül 100 fokos legyen az ülőfelülethez képest.
Forrás:

Nem csak a testhelyzetedre kell ügyelned, hanem arra is, hogy a monitoros, ami ugye egész nap nézel, hogyan és hol helyezkedik el. A szakértő tanácsa szerint a monitor legyen szemmagasságban vagy pár centivel alacsonyabban, különben könnyen nyakfájást okozhat, ha órákig nézed. Nagyobb monitorok esetén kb. 70 cm távolság az ideális a szemed és a képernyő között, kisebbeknél az 50 cm is elég.