Galéria

5 dolog, amivel csökkented a laptop élettartamát

Forrás: Csak mert a laptopot bármikor az öledbe kaphatod, még nem jelenti azt, hogy érdemes is! A benne lévő processzor képes nagyon felmelegedni, és szüksége van a hűtésre, amit a ventilátor biztosít neki. Ez általában valahol a laptop alján található, oldalt, és amikor az öledbe veszed vagy az ágyba rakod, könnyen túlmelegedhet, ugyanis a ruhád, takaród, párnád meggátolják a levegő gondtalan ki- és beáramlását. Arról nem is beszélve, hogy a takarón, kanapén lévő por könnyedén bejut a gép belsejébe, ami szintén lassítja a működését!
Forrás: Általában csak lecsukod a laptop fedelét, hogy alvó állapotba kerüljön, és a kikapcsoló gombot ritkán nyomod meg? Talán nem gondolnád, hiszen a mobilodat, tabletedet sem szükséges kikapcsolni, de ezzel a laptopodnak kifejezetten rosszat teszel. Rengeteg olyan frissítés van, amit csak akkor kap meg a géped, ha újraindítod a készüléket, ám ha sosem kapcsolod ki, úgy erre sem kerül sor. Márpedig így nem csak kiszolgáltatottá válhatsz a vírusokkal szemben, de sokkal lassabbá is válik a géped.
Forrás: Nem mindegy, hogy milyen laptoptáskát használsz, amikor viszed magaddal a készüléket valahova. Ugyanis ha ez vékonyabb, és marad helye a gépnek benne ide-oda csúszkálni, folyamatosan mozogni fog, miközben cipeled. Arról nem is beszélve, hogy ha gyakran érik kisebb ütések, fokozatosan csökkented az élettartamát.
Forrás: Miután veszel egy laptopot, fel kell készülnöd arra, hogy évek múltán egy-két dolgot ki kell cserélni benne. Ilyen például a merevlemez (HDD), ami sajnos a folyamatos frissítések és a használat hatására egy idő után nem tudja tartani az iramot a laptoppal. Emiatt válik lassabbá, és tapasztalhatod azt, hogy fura hangokat ad ki a gép. Ezt előbb-utóbb érdemes SSD-re cserélni, hogy javítsd a működését, mert ha nem teszed, egy ponton túl már olyan lassúvá válik a laptop, hogy nem lesz kedved bekapcsolni.
Forrás: Gyakran megesik veled, hogy egyszerre 10-15 lapot is megnyitsz a keresőben? Ha ez állandó szokásod, akkor tudnod kell, hogy nem teszel vele sok jót a laptopodnak. Minél többet kell dolgoznia a gépnek ezekkel, annál több hőt termel a készüléked, ami előbb-utóbb akár az élettartamot is csökkentheti. Pláne, ha - ahogy azt az első pontban is írtuk - gyakran az ágyban vagy az öledbe rakva gépezel.