Galéria

A királyi család botrányhősei

Forrás:

1973-ban 500 millió ember nézte, ahogy II. Erzsébet egyetlen lánya, Anna királyi hercegnő feleségül megy Mark Phillips hadnagyhoz. (Mellesleg Anna első udvarlója Andrew Parker Bowles volt, akinek a neve onnan lehet ismerős, hogy ő Kamilla exférje. Anna nem mehetett hozzá, mert Parker Bowles katolikus.)

Marknak viszont a házasságkötésük után egy új-zélandi nővel folytatott viszonyából 1985-ben gyermeke született. 1989-ben ezért Anna és Mark különváltak, 1992-ben pedig hivatalosan is elváltak. Még ugyanabban az évben Anna lett VIII. Henrik óta a királyi tagja első elvált tagja, aki újraházasodott. Timothy Lawrence sorhajókapitánynak mindössze 30 vendég jelenlétében mondott igent.

Talán azt remélték, hogy így lesz hétköznapibb az életük, mindenesetre Anna két gyermeke, Peter és Zara Phillips nem viselnek rangot vagy címet – ez 500 éve nem fordult elő a brit trónon ülő uralkodó unokáival.

Anna hercegnő egyébként a királyi család első tagja, akit bűncselekményért ítéltek el: 2002-ben 500 font bírságot és 500 font kártérítést kellett fizetnie, mert angol bull terrierje, Dotty megharapott két gyereket. A 7 és 12 éves fiúk szerencsére komolyabb sérülések nélkül megúszták az esetet.


Forrás:

A királyi család semmiben sem különbözik más családoktól – abban a tekintetben legalábbis biztos nem, hogy a kisebbik testvér okozza a több galibát. Harry ebben igazán kitett magáért: 2002-ben bevallotta, hogy marihuánát fogyasztott, 2005-ben náci tisztnek öltözött be egy buliban, 2012-ben viszont minden ruhadarabott ledobott magáról egy las vegasi partin, pucér képei pedig bejárták a világsajtót. Ehhez képest az, hogy feleségül vett egy elvált amerikai színésznőt, már nem is volt akkora durranás.


Forrás:

A királyi család egyetlen részben magyar származású tagja, a királynő unokatestvérének felesége azzal sokkolta a közvéleményt, hogy 2017 decemberében nem elég körültekintően választott kiegészítőt a szettjéhez, amit egy ebédre viselt, amelyen Harry herceg mutatta be menyasszonyát. A hercegné egy szerecsent ábrázoló brosst viselve jelent meg a Buckingham-palotában. A drága melltű szavak nélküli utalás volt Meghan Markle afroamerikai származására. Bár a hercegné szóvivője később elnézést kért és cáfolta, hogy az ajándékba kapott kitűzőnek bármi jelentése lett volna, a britek felháborodtak a hercegné rasszizmusának újabb megnyilvánulásán.


Forrás:

Egy emlékezetes 1995-ös interjúban elismerte, hogy öt évig viszonya volt James Hewitt-al, a brit hadsereg egykori tagjával. Diana halála után Hewitt okozott újabb botrányt azzal, hogy megpróbálta eladni a hercegnétől kapott szerelmes leveleket. 2011-ben újra a figyelem középpontjába került, amikor beismerte: miután az affér véget ért, öngyilkosságot fontolgatott. Azt azonban tagadta, hogy ő lenne Harry herceg apja, mert viszonyuk csak Harry születése után kezdődött.


Forrás:

András herceg exfelesége – akinek Fergie a beceneve – egy sor királyi botrány főhőse volt. Házasságuk 1996-ban ért hivatalosan véget, ám még 1992 augusztusában történt, hogy lencsevégre kapták Sarah yorki hercegnét, lábujjaival a texasi üzletember, John Bryan szájában. A hercegné ekkor már bejelentette különválását András hercegtől, de a zavarbeejtő felvételek nem vetettek túl jó fényt a királyi családra. Az idén október 15-én 60. születésnapját ünneplő Sarah 2010-ben újra botrányt okozott azzal, hogy félmillió fontot fogadott el egy riportertől, akinek felajánlotta, hogy beépíti András herceg belső köreibe.


Forrás:

Amikor a Károly és Kamilla hivatalos közszereplésein készült fotókat látjuk, nehéz elhessegetni a Tamponügy emlékét. A párost az 1970-es évek óta fűzik össze romantikus szálak, amelyek akkor sem szakadtak meg, amikor mindketten valaki másnak a házastársai voltak. 1992-ben nyilvánosságra került egy kettejük közötti túlfűtött telefonbeszélgetés, amiben ez hangzott el:

Károly: “Ó, istenem. Szeretnék mondjuk a nadrágodban élni vagy ilyesmi. Sokkal könnyebb lenne!”

Kamilla: (Nevet.) “Mivé változol, bugyivá?” (Mindketten nevetnek.) “Ó, szóval bugyiként térsz vissza.”

Károly: “Vagy, Isten őrizz, tamponként. Amilyen az én szerencsém!” (nevet.)

Kamilla: “Teljesen bolond vagy!” (Nevet.) “Ó, milyen csodás ötlet!”

Nyilván nem kell ecsetelni, mennyire kínos volt ez Diana hercegnének, a királyi családnak és a magának flörtölő párnak is.


Forrás:

2020 szeptemberében állt elő újra azzal az amerikai Virginia Giuffre, hogy 17 éves korában le kellett feküdnie András herceggel a gyerekprostitúcióval és szexuális bűncselekményekkel vádolt amerikai üzletember, Jerry Epstein akkori barátnőjének londoni házában. A herceg tagadta a vádakat, mint ahogy azt is, hogy Epsteinhez barátság fűzte volna, állítása szerint csak néhány ritka alkalommal találkoztak.


Forrás:

A királynő húga közel sem tett annyit a család jóhíréért, mint komoly nővére. Körülbelül akkortájt, amikor sor került II. Erzsébet koronázására, Margit belehabarodott egy elvált férfiba, Peter Townsendbe, aki 16 évvel volt idősebb nála. Az anglikán egyház, a királyi család és a brit kormány világossá tették a hercegnő számára, hogy ha hozzámegy választottjához, akkor le kell mondania a királyi család tagjaként neki járó kiváltságokról. Úgyhogy Margit lemondott szerelméről.

Ehelyett 1960-ban feleségül ment Anthony Armstrong-Joneshoz (aki megkapta a Snowdon grófja címet), de házasságuk a nyilvánosság előtt látványosan összeomlott. Mindenféléről pletykáltak annak idején: drogozásról, alkoholizmusról és Armstrong-Jones szexualitásáról. Amikor a hercegnőt lefotózták fiatal szeretőjével, a férje kapva-kapott az alkalmon, hogy elváljon tőle, magát állítva be áldozatként. Később kiderült, hogy Lord Snowdon valószínűleg a házasságuk előtt néhány hónappal teherbe ejtett egy másik nőt.


Forrás:

Eduárd már walesi herceg korában is kedvelte az elvált nőket, amikor azonban alig egyéves uralkodás után úgy döntött, hogy feleségül akarja venni az elvált, amerikai Wallis Simpsont, a botrány a trónjába került. A dráma halála után is folytatódott. Nyilvánosságra került FBI iratok szerint VIII. Edvárdot valójában nem azért kényszerítették lemondásra, mert Wallis már volt korábban férjnél, hanem mert a nő náci szimpatizáns volt, aki államtitkokat szivárogtatott ki náci szeretőjének. Egyébként Edvárdról sem lehetett állítani, hogy ellenérzései lettek volna a nácizmussal kapcsolatban: Winston Churchill ezért látta jobbnak, hogy a lemondott királyt a távoli Bahamákra nevezzék ki kormányzónak.


Forrás:

Bár Viktória királynő életének nagy része arról szólt, hogy imádott férjét, Albert herceget gyászolta, ez nem jelenti azt, hogy ne lettek volna Albert halála után is fontos férfiak az életében. Először egy John Brown nevű skót férfihoz került közel – a pletykák szerint titokban össze is házasodtak, mindenesetre a sajtó Mrs Brownnak titulálta a kriálynőt. Később pedig egy indiai szolgájához, egy nála jóval fiatalabb férfihoz fűzték gyengéd szálak. A királyi család Viktória halála után gyorsan vissza is küldte Indiába a férfit, és igyekeztek az emlékét is kitörölni a család történetéből.