Galéria

Az okos vásárlás tízparancsolata

Forrás:

Egyszerű, de nagyszerű trükk: az első shopping-körutat szánd arra, hogy csupán nézegetsz, próbálgatsz. Jegyezd meg a kinézett darabokat (melyik üzlet melyik részén találhatóak?). Ha igazán precíz vagy, a címkéjét is lefotózod a cikkszámmal együtt. Mire eljön a valódi vásárlás napja, a kiszemelt ruhák feléről lemondasz, mert rájössz, hogy nincs is igazán szükséged rájuk.


Forrás:

Profibbak a tükörben fotót is készíthetnek magukról az adott darabban, hogy aztán otthon visszanézve még alaposabban mérlegelhessék, szükségük van-e rá. Ez arra is jó, hogy egy gyenge pillanatodban megmutasd a fotót a társadnak, hogy elmondja a véleményét. Ezt azonban valójában nem ajánlom, mert…


Forrás:

Soha ne befolyásoljon mások véleménye. Jártál már úgy, hogy megvettél valamit csak azért, mert a férjed azt mondta, hogy nagyon tetszel neki benne, te azonban érezted, hogy ez a piros, testre feszülő csipkeruha nem te vagy? És fordítva: mondtál már le arról a cuki lila velúrcsizmáról azért, mert a társad bizarrnak találta, miközben pontosan tudtad, hogy meg kell szerezned? Na ugye. Egyszer valaki azt vágta a fejemhez, hogy nekünk, nőknek a saját pasink az utolsó helyen szerepel azon a listán, hogy kinek öltözünk: 1. magunknak, 2. a többi nőnek, 3. a többi férfinak, 4. a saját férjünknek. Nos, van benne valami. A többiről nem nyilatkoznék, de az biztos, hogy számomra is egyre fontosabbak a saját szempontjaim, és egyre kevésbé érdekel, ki milyennek találja az öltözékemet.


Forrás:

Na de térjünk vissza egy kicsit az 1. ponthoz. A próbálgatós körutat erősen ajánlom #joynapok előtt is: ha megvannak a kiszemelt darabok, a nagy napo(ko)n már nem kell a vásárlók sodródó hadával nyomulnod, hanem céltudatosan haladhatsz a kiszemelt darabok felé. Sokkal gyorsabban végzel majd, és a tömeg tehetetlensége okozta stresszfaktort is minimálisra csökkentheted.


Forrás:

Bármilyen csábító, ne vegyél ugyanabból a darabból két különféle színt is. Legalábbis én eddig még mindig úgy jártam, hogy az egyiket valamiért nem szerettem annyira, mint a másikat.


Forrás:

Alapvető, de azért megemlítem: ne vegyél olyasmit, ami nem tökéletesen jó rád. Majd belefogyok, majd belehízom: biztos? Egyszer nem bírtam ellenállni egy elegáns, fekete, széles kantáros szaténoverálnak, ami alá felül semmit sem kell viselni (ha elég bevállalós vagy). Kicsit nagyobb keblek kellenének hozzá, na meg egy vörös szőnyeges esemény, nem is tudom, miben reménykedtem… Az overál bezacskózva ott pihen a szekrényemben, hiszen soha nem viseltem. (De valamiért nincs szívem megválni tőle, ti értitek ezt?)


Forrás:

Sőt, ha igazán megfontoltan szeretnél vásárolni, döntsd el, hogy egyszerre csak egy darabot veszel. Ha “rá vagy kényszerítve”, hogy öt darab közül kiválaszd azt az egyet, amire igazán vágysz, amit igazán jól ki tudsz majd használni, nagyobb eséllyel veszel meg olyasmit, ami tényleg hasznos beruházásnak bizonyul. (Jó-jó, tudom: a #joynapok alatt önkínzás így korlátozni magad. Tégy, ahogy jónak látod, de némi racionalitás nem árt.)


Forrás:

Csak olyasmit vegyél meg, ami tökéletesen kényelmes. Lehet, hogy ez az öregedés jele, de én már nem vagyok hajlandó megvenni semmit, ami nem tökéletesen kényelmes. Itt-ott szúr a csipkemelltartó? A cipőpróba után megváltás visszalépni a saját cipőmbe? Vissza a polcra! Hidd el, nem lesz jobb, nem fogod megszokni, nem fogod kitaposni, nem fogod betörni. (Vagy lehet, hogy igen, de én már nem kockáztatok.)


Forrás:

“Egynek jó lesz?” Ne vegyél meg olyasmit, ami “elmegy” vagy “jó lesz valamire”. Olyasmit vegyél meg, amiben a vásárlás pillanatában benne van számodra a wow-faktor.


Forrás:

Miközben a kassza felé haladsz, futtasd végig a fejedben ezt a gyors checklistet: 1. Szükséged van rá? 2. Nincs már egy ilyened otthon? 3. Tudsz mondani a közeljövőben 3 olyan alkalmat, amikor fel tudod venni? 4. El tudsz képzelni vele 3 különböző szettet a már meglévő darabjaiddal összerakva? 5. Nagyon tetszik? 6. Jó minőségűnek tűnik? 7. Megéri az árát?


Forrás:

Ugye, milyen szépen kidolgoztam? Aztán anya lettem. És milyen vagyok most? Abszolút impulzusvásárló. De hát mi mást is tehetnék, amikor van 20 percem arra, hogy beszabaduljak egy áruházba? Hát persze, hogy egyből megveszem azt, ami szembejön, és elsőre úgy tűnik, jó lesz. Talán majd egyszer visszatérhetek a precízen kigondolt metódusomhoz. Addig is, annyit tehetek, hogy magazinlapozgatással virtuálisan teszem meg az első próbakört, így mégiscsak felkészülten használhatom ki a jövő heti #joynapok-ra kiharcolt shoppingolós 20 percemet: a Reserved-kuponommal egyenesen afelé az egyszerű és vagány fehér póló felé tartok majd, amit a májusi Éva 123. oldalán néztem ki magamnak.