Galéria

Jennifer Lawrence 30 éves lett

Forrás:

Már kamaszkorában is kemény lány volt. Szinte természetes, hogy a középiskolai pom-pom csapatnak ő volt a vezetője, ám nem érte be ennyivel. A kosárlabda volt a kedvenc sportja és a fiúcsapatban játszott évekig, mellette pedig gyeplabdázott és lovagolt. Mint oly sok problémás gyereknek, neki is sokat jelentettek a lovak, ám a versenyszerű lovaglásról le kellett mondania, mert egy balesetben súlyosan megsérült a farokcsontja.

Kiskorában gyakran játszott jelmezesdit, bohócnak, vagy balerinának öltözött hogy a családot szórakoztassa. Kilencévesen szerepelt először színpadon, prostituáltat játszott egy templomi színjátékban. 14 éves volt, amikor New Yorkban nyaralt családjával, ahol egy castingügynök meglátta az utcán és azonnal behívta néhány válogatásra. Édesanyja, Karen nem akarta, hogy lányából színész legyen, ám Jennifer végül elérte, hogy a család New Yorkba költözzön. Ezzel elindult a karrierje. 


Forrás:

Az első olvasópróbája után ezekkel a szavakkal gratuláltak édesanyjának: „Sosem hallottunk még ilyen jó előadást egy ennyire fiatal lánytól”. Karen azt hitte, csupán füllentenek – ám Jennifer hamarosan New York színpadain és Los Angeles-i filmes meghallgatásokon találta magát. Tanulmányait félbehagyta (érettségit sem szerzett), hogy a karrierjét építhesse. Több modellügynökség ajánlatát is visszautasította, mert érezte, hogy színjátszásra született. 

2012 a szakmai és a közönségsikert is meghozta számára. Tévésorozatok és kisebb filmes szerepek után – melyekben olyan színészekkel játszott együtt, mint Kim Basinger és Charlize Theron – két fontos főszerepet is kapott: Katniss Everdeen szerepét az Éhezők viadalában és Tiffany Maxwell szerepét a Napos oldal c. romantikus filmben, amelyben Bradley Cooper volt a partnere. Az előbbi film a közönségsikert, az utóbbi az Oscart hozta meg neki. Mindössze 22 éves és 193 napos volt, amikor átvette a legrangosabb filmes díjat.


Forrás:

2015-ben és 2016-ban ő volt a legjobban fizetett színésznő a világon, ezzel az akcióhősnők rangsorában is a legelőkelőbb helyezést érte el. Az X-Men és az Éhezők viadala mellett sikerrel játszott életrajzi filmben (Joy, 2015, Golden Globe díj), fekete komédiában (Amerikai botrány, 2013, BAFTA-díj és Golden Globe), de szerepelt pszicho-horrorban (Anya, 2017) és kémfilmben is (Vörös Veréb 2018).  

2014-ben Jenniferről készült meztelen fotók sorozata került fel az internetre. A képeket korábbi szerelmének, Nicholas Houltnak szánta, megjelenésük után „szexuális bűnténynek” minősítette a hackelést és azt mondta: „Szégyelljék magukat, akik nézegetik ezeket a magáncélra készült képeket! Ők is hozzájárulnak a szexuális zaklatáshoz.”

Talán ez az eset is közrejátszott abban, hogy elveivel ellentétben meztelen jelenetet vállalt a Vörös verébben. Utólag úgy nyilatkozott erről a Vanity Fair magazinnak, hogy egyedül az ő döntése volt: hozzátartozott a karakterhez, ő pedig megerősödve került ki a forgatásról.


Forrás:

Az aktivista szereppel, a jótékonykodással édesanyja nyári táboraiban ismerkedett meg, ahol gyakran nyaraltattak szegény gyerekeket. Az Éhezők viadalának több sztárjával együtt adományozott az éhezés ellen küzdő szervezeteknek, a Unescóval együttműködve pedig azóta is küzd a mélyszegénység ellen.

Lawrence aktív feminista. „Számomra ez az egyenjogúságról szól, semmi több.” Többször is felemelte hangját a gender alapú bérdifferenciálás ellen és támogatja a Planned Parenthood szervezetet, amely sokféleképp segíti a lányokat, anyákat.

A Jennifer Lawrence Alapítvány pedig elsősorban a középiskolás diákok iskolán kívüli tevékenységeit, de a paralimpiát is támogatja.


Forrás:

Filmes karrierje mellett vállalt szerepet a szépségiparban is: ismerhetjük a Victoria’s Secret és a Dior exkluzív modelljeként. 2013-ben a Time magazin a világ 100 legbefolyásosabb embere közé választotta, nemrégiben pedig az Elle a legjelentősebb női személyiségnek nevezte a szórakoztatóiparban. De volt már „a legszebb ember a világon” a People’s magazinnál, és a „legszexibb nő” birtokosa is az FHM-nél. 

2018-ban saját produkciós céget alapított Excellent Cadaver néven, 2019 júliusában pedig megkezdődött első saját gyártású filmjének, egy szerelmi drámának a forgatása. A járványhelyzet alatt elhúzódó utómunkák miatt a Red, White and Water várhatóan jövő év elején kerül mozikba, egyik főszereplője természetesen Jennifer Lawrence lesz.