Galéria

10 takarítási mítosz, ami valójában többet árt, mint használ

Forrás:

Régebben talán igaz volt, hogy csíkmentesen ragyogó lett az ablak, ha újságpapírral törölted le a mosószert róla, ám a mai papírok erre alkalmatlanok. Sokkal vékonyabbak, mint az akár 10 évvel ezelőtt használt lapok, ezért túl hamar átáznak, azután pedig küzdhetsz a papírcafatok leszedegetésével is.


Forrás: Sajnos a szakembernek ki kell ábrándítania mindenkit, aki eddig hitt az ecet mindenhatóságában. Tény, hogy remekül oldja a zsírt és távolítja el a vízkövet, így a fürdőszobai takarításhoz, ablakpucoláshoz vagy a vízforraló vízkőtlenítéséhez kiváló, ám a különböző felületek tisztán tartására inkább ne használd. Az eset savassága erősen károsítja például a gránit- és a fapultot, a vágódeszkát vagy a padlót.
Forrás: Időnként nehéz eldönteni, mit moshatsz meleg vízben és mit nem, ezért egyszerű megoldásnak tűnik, ha mindent 30-40 fokra teszel a mosógépbe. Bár ez remek módszer az energia megtakarítására és a ruhák színének kímélésére, ám vannak olyan foltok, amelyek eltávolításához szükség van a meleg vízre. Emellett a kórokozók is jobban elpusztulnak a magasabb hőmérsékleten - a konyharuhákat és törölközőket célszerű legalább 60 fokon mosnod.
Forrás: A pamutszálas felmosófej régi klasszikus a takarításban, és remekül működik a nagyobb folyadékfoltok feltakarításában, de nem minden esetben a legpraktikusabb. Nehéz kimosni a szennyeződést a szálakból, és a kicsavarása is kihívást jelenthet. Hasznos, ha olyan fejet választasz, amely könnyen eltávolítható és mosógépben kimosható.
Forrás: Eddig azt gondoltad, elég csak két-három hetente új ágyneműt húzni? Nos, a szakember szerint az a legjobb, ha hetente lecseréled az ágyneműt. Bár általában fürdés után bújsz ágyba, az izzadás ilyenkor sem marad abba, ráadásul a testedről a párnára, takaróra kerülő hám és faggyú remek táptalaj az atkáknak, amelyek allergiás panaszokat okozhatnak.
Forrás: A makacs foltok ellen és általánosságban a fehérítésre tökéletesen alkalmas, de például zsír eltávolítására, oldására már nem érdemes használni. A gáztűzhelyről és a pultokról a zsírt és a szennyeződéseket azok a tisztítószerek tüntetik el a legjobban, amiknek kicsit szemcsés a textúrája – például a szódabikarbóna – ezek ugyanis a szennyeződés részecskéit remekül fel tudják oldani.
Forrás:

Tény, hogy egy-két fújás után a szoba máris finom illatú lesz, ez azonban nem jelenti azt, hogy a légfrissítőktől a levegő is megtisztulna. Ezek a termékek valójában csak elfedik a szagokat, amik aztán rögtön vissza is térnek, amint a friss illat elillan. Ha valóban azt szeretnéd, hogy otthonod levegője tisztább legyen, érdemes beszerezned néhány levegőtisztító szobanövényt.


Forrás: Csak azért, mert egy termék zöld címkével rendelkezik, nem feltétlenül jelenti azt, hogy kíméletesebb és biztonságosabb lenne használni, mint más tisztítószereket. Akkor is megkaphatja egy tisztítószer ezt a címkét, ha kevesebb vizet használtak az előállításához. Fontos tehát, hogy használat előtt mindig olvasd el a flakon hátoldalát.
Forrás: Noha sokan gondolják úgy, hogy a „minél több annál jobb” elv a mosószerekre is igaz, az elképzelés valójában téves. Sőt, valójában csak több kárt okoz, mint használ. A sok mosószertől még nem lesznek tisztábbak a ruhák, csupán azt fogod elérni, hogy a mosópor vagy gél maradványai rátapadjanak a ruháidra.
Forrás: Régóta tartja magát ez a mítosz, pedig ma már semmi alapja nincs. A mai modern mosogatógépekbe nyugodtan belepakolhatod az ezüst étkészletedet is, az ég világon semmi bajuk nem lesz tőle.