Galéria

6 tévésorozat-spinoff, ami legalább olyan jó (ha nem jobb), mint az eredeti

Forrás:

Eredeti sorozat: A férjem védelmében (The Good Wife, 2009–2016)

A férjem védelmében csodálatos és szövevényes storyline-jának kiindulópontja az volt, hogy Alicia Florricknak kell egyben tartania (és eltartania) a családját, amíg prostituáltakkal hetyegő férje letartóztatásban van korrupció vádjával. Az alapkoncepciót valós politikai szexbotrányok ihlették, például a Monica Lewinsky-ügy vagy John Edwards demokrata szenátor afférjai. A hetedik évad végére Alicia elfáradt, így a sorozatot kitaláló King házaspár átirányította a reflektorfényt korábbi főnökére, Diane Lockhartra (Christine Baranski, képünkön balra). Diane egy sikkasztási balhé miatt elvesztette összes megtakarítását, ezért kénytelen elállni tervétől, miszerint nyugdíjba vonul. Mit van mit tennie, keresztlányával, a kezdő ügyvéd Maia Rindell-lel (akit a Trónok harcából is ismert Rose Leslie játszik) egy afroamerikai ügyvédek által alapított irodába igazol át. A Diane védelmében elődjéhez hasonlóan nagy létszámú karaktergárdával dolgozik, minden fő- és mellékszereplő összetett, háromdimenziós, erényeivel és hibáival együtt személyes ismerősünkké válik. Ami miatt az új sorozat szintet lép A férjem védelmébenhez képest, az az aktualitások még szervesebb, beépítése a fiktív cselekménybe – olyannyira, hogy szinte másról sem esik szó. Trump állítólagos pisiszex-videója, a fake news-gyár működési elvei, MeToo és az ezzel kapcsolatos PR-stratégiák – egy pillanatig sem unatkozunk. Csak ajánlani tudom.


Forrás:

Eredeti sorozat: Agymenők (The Big Bang Theory, 2010–)

Az Agymenőktől egyáltalán nem sajnálom a népszerűséget: szenzációs sitcom, amely úgy mellesleg megszerettette a világgal a nerdök, a kockafejűek kiterjedt szubkultúráját. De néhány évad után félbehagytam, mert untam nézni, ahogy a főszereplők thai kaját zabálnak a nappali kanapéján, és egyre kiszámíthatóbban reagálnak egymás korlátolt megnyilvánulásaira. Ehhez képest a sorozat prequelje, Az ifjú Sheldon üdítő változatosság, amely megmutatja, milyen volt „különleges csodagyereknek” lenni a 80-as években, a konzervatív, mérsékelten pallérozott cowboyok földjén, Texasban. Az Agymenők felnőtt Sheldonja nem túl lelkesen emlékszik vissza az övéire (kivéve a nagymamáját, Mimót), de az előzményepizódokból kiderül, hogy féltő és szerető szülőkkel dicsekedhetett, a testvérei pedig legalább olyan ellenállhatatlanul nagy formák, mint ő maga, még ha egész másképpen is. És nincs nevetőgép!


Forrás:

Eredeti sorozat: Szex és New York (Sex and the City, 1998–2014)

Hogyan merészelek egyáltalán összevetni egy ikonikus tévésorozatot a silány előzményével? Úgy, hogy szerintem nem volt olyan silány. A főszereplője, a tinédzser Carrie Bradshaw, aki éppen keresi az érvényesülés lehetőségeit Connecticutban, majd New Yorkban, nem különbözik a többi kamaszlánytól. Csak a cipők és a fiúk érdeklik, és ez teljesen oké, egészen hitelessé teszi a karaktert. Kár, hogy később sem nő fel, hanem ugyanaz a felületes liba marad, mint gyerekként. És akkor még nem beszéltünk a 80-as évek nosztalgikus miliőjéről: válltömések, agyonzselézett hajak, punk rock! A Carrie naplójának szerintem nincs mit szégyenkeznie. Az egyetlen, ami számomra is problémás, hogy a fiatal Carrie nagyon más, mint a felnőtt, külsejében, habitusában egyaránt. De mivel a felnőtt Carrie-hez nem kötődtem túlzottan, ezt a bibit nem vettem túlságosan magamra.


Forrás:

Eredeti sorozat: Hercules (1995–1999)

Xena először a Hercules első évadában bukkant fel, és eredetileg három epizód után ki is akarták nyírni a készítők. Ám a karakterből instant sztár lett, hangos rajongótáborral, így aztán egész sorozatot építettek köré.

A sorozat teljesen új szinten adagolta a kardozós-szandálos mitológiai fantasyt a műfaj rajongóinak. A főszereplő egyike volt az első komoly akcióhősnőknek. És persze közismerten leszbikus ikonná is vált hű kísérőjével, Gabrielle-lel az oldalán, de ezt a rajongói elméletet az alkotók sosem erősítették meg. Igaz, 2015-ben bejelentették a Xena rebootját, amiben a pletykák szerint a páros coming outolt volna, de a sorozat végül nem készült el.


Forrás:

Eredeti sorozat: Buffy, a vámpírok réme (Buffy The Vampire Slayer, 1997–2003)

A Buffy tiniikon-státuszát nehéz lett volna meghaladnia a spinoffnak a lélekkel megáldott vámpírról, aki Los Angelesbe menekül a Buffy iránti szerelme elől és megváltást keresve. De nem is ez volt a cél. Inkább a felnőtt közönségnek szolgált sötétebb, szövevényesebb cselekményszálakkal. Az Angel öt évadon át futott Los Angeles-i helyszínnel, megelőzve apokalipsziseket és általában normális életet élve az őrült világban.


Forrás:

Eredeti sorozat: Breaking Bad (2008–2013)

A Better Call Saul is egy előzménysorozat, amely a Breaking Bad simlis ügyvéd karaktere, Jimmy McGill (Bob Odenkirk játssza) hat évvel korábbi életéről szól. A cselekmény szerint Jimmy egy New Mexicói ügyvédi irodában dolgozik és keveredik bele egyre jobban az alvilági életbe. Mivel a Breaking Bad egyike volt a tévésorozat-aranykor első nagy klasszikusainak, a Better Call Saulnak jól fellett kötnie a gatyeszt, és az eredményt jól jelzi, hogy a sorozatnak már az ötödik évadát forgatják és a rajongók körmüket rágva várják az újabb kalandokat, amelyek lassan már „beérik” a Breaking Bad korszakát. Az utóbbiból is visszaköszön néhány karakter (Krazy-8, Mike Ehrmantraut ) pár évvel fiatalabb kiadásban.